Με ενδιαφέρον διαβάσαμε τα δημοσιογραφικά σχόλια του τοπικού Τύπου, καθώς και την τοποθέτηση του Γιάννη Εριφυλλίδη, πολιτευτή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, σχετικά με τη διοργάνωση του Διεθνούς Φόρουμ Καπνού στην Κομοτηνή και τις απόψεις και τους προβληματισμούς που κατέθεσαν σχετικά με το θέμα. Προβληματισμούς που συμμεριζόμαστε και εμείς ως Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση, παρόλο που η συγκεκριμένη διοργάνωση αναφέρεται στη σύγχρονη παραγωγή καπνού και στα προβλήματα των υφιστάμενων καλλιεργειών και καλλιεργητών καπνού ανά την Ευρώπη, δίνοντας και μία εξήγηση για την πρόταση του Περιφερειάρχη.

Ωστόσο με αφορμή την εξέλιξη αυτή, οφείλουμε ανοιχτά να αναρωτηθούμε αν ο Δήμος Καβάλας έκανε ό,τι έπρεπε, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα και τα ερείσματα να διεκδικήσουμε την αναγνώριση της ιστορίας μας ως «Μέκκας του Καπνού». Δυστυχώς, η μέχρι τώρα πολιτική του Δήμου Καβάλας για την ανάπτυξη του Μουσείου Καπνού, αλλά και η έλλειψη στοχευμένων δράσεων σχετικά με την ιστορία του καπνού στην πόλη μας (όπως εντύπων, εκδηλώσεων, ντοκυμαντέρ κ.ά.) έχουν υπονομεύσει μία τέτοια διεκδίκηση.

 Για εμάς, δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού ανάμεσα στην Καβάλα, την Ξάνθη, τη Δράμα ή την Κομοτηνή. Το μεγαλύτερο μέρος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης έχει να επιδείξει μνημεία της ιστορίας του καπνού και στόχος της Περιφέρειας θα πρέπει να είναι η ανάδειξη της παράδοσης στην καλλιέργεια, τη μεταποίηση και την εμπορία του καπνού στο σύνολο της ευρύτερης αυτής περιοχής. Η μη αναγνώριση της Καβάλας και του ρόλου της σημαίνει καταρχήν στην πράξη ότι δεν κάναμε όσα έπρεπε και δεν κυνηγήσαμε όσο και όπως έπρεπε τον στόχο αυτό. Και πώς να τον κυνηγήσουμε, αφού δεν τον βάλαμε…..

Εκ του αποτελέσματος λοιπόν φαίνονται οι συνέπειες της χρόνιας αδράνειας και αδιαφορίας. Ας εκλάβουμε λοιπόν τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως προειδοποίηση. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε από δω και πέρα είναι να βάλουμε στόχο και να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση η Καβάλα να αναγνωριστεί σταδιακά ως η «Μέκκα του Καπνού», ώστε να έχουμε τα οφέλη που μας αναλογούν από την τουριστική ανάπτυξη που μία τέτοια αναγνώριση θα έφερνε.

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Ο Επικεφαλής 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος