Κάποτε τα προϊόντα της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, με την διακριτική επωνυμία Softex έμπαιναν σε περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά της Ελλάδας. Ο «ηγέτης» στον τομέα του χαρτιού παρήγαγε τα πάντα: από χαρτί οικιακών χρήσεων έως και χαρτί που τροφοδοτούσε τα τυπογραφεία για την εκτύπωση εφημερίδων.

 

Η Softex ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1937. Βασική παραγωγική μονάδα της εταιρίας λειτουργούσε στη Δράμα κι εκεί δούλεψαν πολλοί Δραμινοί αλλά και Καβαλιώτες. Τις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90 ευτύχησαν να δουλέψουν εκεί και Έλληνες που είχαν μόλις επιστρέψει από τη Γερμανία, σε θέσεις υψηλής, για την εποχή εξειδίκευσης.

 

Η Softex και το εργοστάσιό της ήταν ένας από τους βασικούς οικονομικούς «πνεύμονες» για την Ανατολική Μακεδονία.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

μέσα από το βίντεο του From Above, του Σάββα Τσανουσίδη

 

Το βίντεο αρχίζει με μια από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις της δεκαετίας του ΄80, όταν η εταιρία ήταν ακόμη κραταιά, παρά το γεγονός ότι οι ζημίες είχαν αρχίσει να συσσωρεύονται και να «τρώνε τα θεμέλιά της».

 

 

 

 

Από το ζενίθ στο ναδίρ

Η Softex υπήρξε για πολλές δεκαετίες η κορυφαία ελληνική χαρτοποιία. Όμως από τη δεκαετία του 1970 άρχισαν να συσσωρεύονται ζημιές κι έτσι το 1984 ο έλεγχός της πέρασε στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων που ανήκε στο δημόσιο.

 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 αριθμούσε περί τους 1.300 εργαζόμενους, εκ των οποίων αρκετοί από την Καβάλα.

 

Η «φούσκα» και ο ρόλος της Goldman Sachs

Η εταιρία βρέθηκε σε νέο αδιέξοδο και το 1999 στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης πουλήθηκε στην κοινοπραξία New Co. Η κοινοπραξία αποτελούνταν απο τον ιταλικό όμιλο Bolton, την αμερικάνικη επενδυτική εταιρία Goldmansachs, την αμερικάνικη συμβουλευτική εταιρία Lochbridge και τις εταιρίες BaiCo και Forlin.

 

Οι προσδοκίες για υπεραξίες 500 εκατομυρίων δολαρίων σε μια 5ετία, στις οποίες στόχευαν οι επενδυτές κατέρρευσαν πολύ νωρίς και κινδυνεύσαν να συμπαρασύρουν την εταιρεία με αποτέλεσμα τα 4 από τα 5 μέλης της κοινοπραξίας να αποχωρήσουν.

 

Δεν έπαψε ποτέ να έχει μερίδια αγοράς

Το 2002 η Bolton ξεκινά ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, αποκτά τον πλήρη έλεγχο των μετοχών, διορίζει νέο διευθύνοντα σύμβουλο και βάζει λουκέτο στο ζημιογόνο εργοστάσιο της Δράμας. Το μερίδιο αγοράς του εμπορικού σήματος στην Ελλάδα έχει ανακάμψει από 19,3% σε 27,2% μέχρι το 2003 και το 50% του χαρτιού που παράγεται πωλείται σε ξένες εταιρείες για μεταπώληση.

 

Η πυρκαγιά που αποτελείωσε το εργοστάσιο

Μια μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο της το 2015 αλλά και οι συνέπειες της μεγάλης οικονομικής κρίσης της Ελλάδας από το 2009, οδήγησε το εργοστάσιο της το 2015 στο κλείσιμο, με αποτέλεσμα 130 άνθρωποι να μείνουν άνεργοι.

 

Το πέρασμα του brand στην ελληνική Intertrade

Τον Οκτώβριο του 2016 η ελληνική βιομηχανία χαρτιού Intertrade Hellas εξαγόρασε το σήμα της Softex από τον όμιλο Bolton και διατηρώντας 110 απο τις 130 θέσεις εργαζομένων ίδρυσε την εταιρια Softex μονοπροσωπη ΙΚΕ με αρχική διάρκεια 30 χρόνων.

 

Θυμάστε τη διαφήμιση με τα δάκρυα;

Η Softex ως κορυφαία παραγωγική εταιρία της εποχής δεν θα μπορούσε να απουσίαζε από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις που τότε κόστιζαν πολλά χρήματα και ήταν μικρές κινηματογραφικές παραγωγές. Χαρακτηριστικό είναι και το τηλεοπτικό σποτ με την τάξη του μαθήματος αγγλικών όταν μια μικρή μαθήτρια κλαίει όταν δεν μπορεί να θυμηθεί τον υπερθετικό βαθμό της λέξης "απαλό". ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ: