Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Καβάλας» για τις εξελίξεις στη βιομηχανία Λιπασμάτων

Περίσσεψαν τα κροκοδείλια δάκρυα για το μέλλον της ΒΦΛ μετά και την αρνητική για αυτήν απόφαση από το Πρωτοδικείο Αθηνών, στη δικαστική διαμάχη με τη ΔΕΠΑ και λίγο πριν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η ΒΦΛ για να μην εφαρμοστεί η απόφαση.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι της ΒΦΛ -παλιοί και νέοι-, οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής που έχουν ανάγκη το φθηνό και ποιοτικό λίπασμα, συνολικά όλος ο λαός της Καβάλας, δεν έχουν κανένα συμφέρον να τοποθετηθούν στη μια ή την άλλη πλευρά, να μπουν ανάμεσα σε συμπληγάδες.

Από τη μια πλευρά, η «αμαρτωλή» ΔΕΠΑ του Κιτσάκου που τώρα σκληραίνει τη στάση της και από την άλλη, η λιπασματοβιομηχανία των πολλών εργολαβικών εταιρειών που δουλεύει σε υψηλούς ρυθμούς παραγωγής, οπωσδήποτε κερδοφόρα και που διεκδικεί την κατάργηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, με την αιτιολογία ότι το χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη.

Ο λαός της Καβάλας δηλαδή πρέπει να ξεχάσει και ότι η ΔΕΠΑ λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ότι πάει για ξεπούλημα στους ιδιώτες και αυτό προϋποθέτει ξεκαθάρισμα λογαριασμών με όσους έχει εκκρεμότητες και ότι η ΒΦΛ και η κερδοφορία της, προφανώς καλύπτουν τις μαύρες τρύπες του Λαυρεντιάδη, αφού πρώτα κατάφερε να μετατρέψει όλες τις συμβάσεις σε ορισμένου χρόνου, με το 80% και πλέον των εργαζομένων σε εργολαβικούς με μειωμένες αποδοχές, επίσης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Η απάντηση των εργαζομένων και όλου του λαού πρέπει να είναι μία: «Ούτε με τη Σκύλλα, ούτε με τη Χάρυβδη!». Αυτή η πολιτική ιδιωτικοποίησε τη ΒΦΛ (με όλα τα γνωστά επεισόδια των τελευταίων χρόνων) και οδηγεί στην απελευθέρωση της αγοράς της Ενέργειας με το ξεπούλημα και της ΔΕΠΑ. Είναι η ίδια πολιτική που έχει οδηγήσει στην εργοδοτική αυθαιρεσία του «επιχειρηματία της χρονιάς», στις συνεχείς ανατιμήσεις στο λίπασμα, το οποίο τελικά πληρώνουν πανάκριβα οι μικρομεσαίοι αγρότες. Το οικιακό φυσικό αέριο να παραμένει στις καλένδες και που, όταν γίνει πράξη, θα το πληρώνουμε πανάκριβα, στην πρώτη σε όλη τη χώρα περιοχή στην ενεργειακή φτώχεια. Είναι η πολιτική της ΕΕ (απελευθέρωση της αγοράς της Ενέργειας, της παραγωγής και διακίνησης του λιπάσματος) που υλοποιούν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ παλιότερα, ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και στηρίζουν και οι τοπικές αρχές, οι παρατάξεις που πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της «υγιούς» επιχειρηματικότητας.

Ο λαός, με μπροστάρηδες τους εργάτες των λιπασμάτων, μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις:

Να μη δεχτούν να θυσιάσουν και άλλα από τα δικαιώματά τους στο όνομα της «εξυγίανσης», για να έρθει ο επόμενος «επιχειρηματίας της χρονιάς».

Να μην τοποθετηθούν στη μια ή στην άλλη πλευρά των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Να αξιοποιήσουν την πείρα τους μέχρι σήμερα, βγάζοντας πολιτικά συμπεράσματα και απορρίπτοντας άμεσους και έμμεσους εκβιασμούς.

Γιατί τελικά τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι αγώνες των εργατών για τα δικαιώματά τους, αλλά η σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Καλούμε τους εργαζόμενους της ΒΦΛ, όλο το λαό της Καβάλας να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο και στην Περιφέρεια στις ερχόμενες εκλογές, για να ανοίξουμε το δρόμο που οδηγεί στο ξέφωτο, μακριά από αδιέξοδα του σάπιου συστήματός τους.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» συντασσόμαστε με την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ για τη δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Λιπασματοβιομηχανίας, στα πλαίσια μιας άλλης εξουσίας και οικονομίας, όπου η οργάνωση της παραγωγής θα γίνεται με γνώμονα την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου.

Ο Φορέας αυτός θα υπάγεται στον κεντρικό σχεδιασμό και θα είναι υπεύθυνος για την έρευνα (τι μπορεί να παράγεται σε κάθε αγροτική περιοχή για τις διατροφικές ανάγκες του λαού, τι λίπασμα, φυτοφάρμακα, σπόροι, εφόδια χρειάζονται), το σχεδιασμό της παραγωγής (με κεντρικό πανεθνικό επιστημονικό σχεδιασμό να παράγεται λίπασμα όλο το χρόνο), τη συσκευασία (που να εγγυάται την καλή ασφάλεια του λιπάσματος), τη διακίνηση, την εμπορία και τη διάθεση. Πρωταρχικό ρόλο σε ένα τέτοιο σχεδιασμό θα έχει το εργοστάσιο της Ν. Καρβάλης.

Έτσι, θα υπάρχουν φθηνά και καλής ποιότητας λιπάσματα, που είναι τα αναγκαία εφόδια για την αγροτική παραγωγή. Έτσι, θα έχει ο εργαζόμενος λαός φθηνά και καλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, που θα καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του.