Να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους καλεί τους τηλεθεατές η ΕΡΤ αφού από σήμερα Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου εκπέμπει από ιδιόκτητους πομπούς σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, η οδηγία ΔΕΝ αφορά τους κατοίκους του νομού Καβάλας γιατί η ΕΡΤ είχε ιδιόκτητα σημεία εκπομπής για όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. 

 

Αυτό σημαίνει ότι οι τηλεθεατές θα εξακολουθήσουν να βλέπουν ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, ΕΡΤ HD και Βουλή, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν καμία απολύτως ενέργεια πάνω στον αποκωδικοποιητή τους ή στην τηλεόραση, όπως καλούνται οι τηλεθεατές σε άλλες περιοχές της χώρας. 

 

Αυτά που ισχύουν για την Καβάλα, τη Θάσο, το Νέστο και το Παγγαίο, ισχύουν και για όλους τους νομούς από Δράμα έως Έβρο και συγκεκριμένα για τα κέντρα εκπομπής Βασιλάκι (Καβάλα), Τούμπα (Θάσος), Κορύλοβος (Δράμα), Πλάκα (Ροδόπη-Έβρος) κ.α. 

 

ΕΡΤ και περιφερειακά κανάλια οι "αιμοδότες" της DIGEA

Ιδιόκτητοι πομποί της ΕΡΤ υπήρχαν, πέρα από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σε ορισμένα σημεία σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πελοπόννησο, όχι όμως για την υπόλοιπη χώρα. Έτσι το πρώτο ψηφιακό μπουκέτο της δημόσιας τηλεόρασης εξέπεμπε μέσω της κοινοπραξίας των ιδιωτικών καναλιών (DIGEA). 

 

Αυτό σήμαινε ότι το δημόσιο έπρεπε να καταβάλλει τσουχτερό «ενοίκιο» στα ιδιωτικά κανάλια, δηλαδή στον μοναδικό ιδιώτη που μονοπωλιακά είχε το δικαίωμα να είναι «Πάροχος Δικτύου». Οι δε συμβάσεις έχουν χαρακτηριστεί σκανδαλώδεις. Υπενθυμίζεται ότι από τότε που τα αθηναϊκά κανάλια δημιούργησαν την DIGEA, όλα τα περιφερειακά κανάλια υποχρεώθηκαν να εκπέμπψουν μέσω αυτής, πληρώνοντας περί τα 4.000€ το καθένα σε μηνιαία βάση για να μπορεί να εκπέμψει το σήμα του. 

 

Με άλλα λόγια, τα περιφερειακά κανάλια και η ΕΡΤ ήταν οι μεγάλοι «αιμοδότες» της εταιρίας εκπομπής των ιδιωτικών καναλιών, τα οποία όχι μόνο εξασφάλιζαν τη δωρεάν εκπομπή τους αλλά είχαν και έχουν κέρδη από όλο αυτό το μονοπώλιο. 

 

Απόσβεση της επένδυσης της ΕΡΤ μέσα στο πρώτο έτος

Τα εμπόδια για την απεξάρτηση της ΕΡΤ από την DIGEA ήταν πολύ μεγάλα αλλά φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν όλα και μέσα σε χρόνο ρεκόρ δύο μηνών, υπό αντίξοες συνθήκες, στήθηκε το αυτόνομο ψηφιακό δίκτυο της ΕΡΤ στις περιοχές όπου δεν υπήρχε παρουσία. Συγκεκριμένα, έγιναν εργασίες σε 800 σημεία μετάδοσης σήματος σε όλη τη χώρα.

 

Η επένδυση της ΕΡΤ θα αποσβεστεί από τον πρώτο κιόλας χρόνο αφού μέχρι τώρα έδινε πάνω από ενάμιση εκατομμύριο ευρώ ετησίως στη DIGEA για να εκπέμπει.