Αναφορά προς το προεδρείο της Βουλής κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής στην οποία ενημερώνουν για τις καταγγελίες που έγιναν από το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών νομού Καβάλας προς την Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και την Πανελλήνια Ένωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». 

 

 

Οι ναυτεργάτες του νομού Καβάλας στην καταγγελία προς τις συνδικαλιστικές τους ενώσεις αναφέρονται στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τη μη εφαρμογή της ΣΣΕ Πορθμείων, τη μη τήρηση των ωραρίων εργασίας την ασφαλή πρόσδεση των πλοίων που εκτελούν δρομολόγια στις πορθμειακές γραμμές Καβάλας – Πρίνου, Λιμένα – Κεραμωτής καθώς και για τη μεταφορά ασθενών.

 

 

Ειδικότερα, στην καταγγελία του το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Ν. Καβάλας στην ανακοίνωση - καταγγελία του αναφέρει τα εξής:

 

 

«Εδώ και δύο χρόνια στις τοπικές πορθμειακές γραμμές Θάσου - Κεραμωτής και Πρίνου - Καβάλας δραστηριοποιούνται τρεις ναυτιλιακές εταιρίες με δώδεκα (12) πλοία. Προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί, χρονίζουν και πρέπει να επιλυθούν.

 

 

Θέμα 1o :Οι θέσεις πρόσδεσης και ασφάλισης των πλοίων μετά το πέρας των δρομολογίων τους είναι ανεπαρκείς και ημιτελείς με αποτέλεσμα τα πλοία να πηγαίνουν σε άλλα λιμάνια (Κεραμωτή) και οι ναυτικοί να κουράζονται και να ταλαιπωρούνται καθώς συχνά ξεπερνούν τις ώρες εργασίας από τις προβλεπόμενες από τη σχετική νομοθεσία. Την νέα χρονιά έχοντας υπόψη ότι θα προσέλθουν και τέσσερα νέα πλοία στις τοπικές γραμμές, τα Λιμενικά Ταμεία δεν έχουν κάνει κινήσεις ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα.

 

 

Θέμα 2o: Από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υπάρχει η δυνατότητα παραχώρησης ρεπό στους εργαζόμενους στις πορθμειακές γραμμές πράγμα που αν και υπάρχει αυτή η δυνατότητα, οι εταιρείες δεν το λαμβάνουν υπόψη τους με αποτέλεσμα οι ναυτεργάτες να εργάζονται ακατάπαυστα ακόμα και τις περιόδους με λιγότερα δρομολόγια (Νοέμβριος -Μάρτιος).

 

Θέμα 3ο: Για την έκτακτη μεταφορά ασθενών μετά το πέρας των δρομολογίων, θα πρέπει να είναι επιφορτισμένες όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις τοπικές Πορθμειακές Γραμμές και να αποτελεί υποχρέωσή τους για την εξυπηρέτηση και αυτής της ανάγκης της τοπικής κοινωνίας και του νησιού.

 

 

Καλούμε το υπουργείο με τις αρμόδιες υπηρεσίες του να βοηθήσει για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων για την εύρυθμη λειτουργία των λιμανιών και την αποφυγή προβλημάτων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και την προστασία των πλοίων και των ναυτικών που εργάζονται σε αυτά».