γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης 

 

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, μια «διαρροή» από τον ΣΥΡΙΖΑ που γρήγορα κυκλοφόρησε πανελλαδικά από το πολιτικό ρεπορτάζ πολλών ΜΜΕ έκανε γνωστό ότι το κόμμα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα στηρίξει τον αρχιτέκτονα μηχανικό Κώστα Κατσιμίγα για τις προσεχείς περιφερειακές εκλογές ως επικεφαλής ενός ανεξάρτητου υπερκομματικού σχήματος. Η πληροφορία περί επικείμενης εμπλοκής του στα της Περιφέρειας ΑΜΘ κυκλοφορεί από το τέλος του καλοκαιριού και ο ίδιος δεν έκρυψε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με αρκετούς για τη συγκρότηση ενός κεντροαριστερού μετώπου. 

 

Κι ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το περασμένο Σάββατο στην κεντρική επιτροπή του κόμματος, είπε ότι οι στηρίξεις σε υποψήφιους περιφερειάρχες θα ανακοινωθούν το Νοέμβριο, η περίπτωση Κατσιμίγα εμφανίζεται από πολλές πηγές ως «κλειδωμένη». Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η περίπτωσή του έχει «προδιαγραφές νίκης» για τους εξής 3 λόγους: 

 

1. Η κατάσταση στην τοπική ΝΔ

Η ΝΔ από την οποία προέρχεται η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας, βαδίζοντας προς τις εκλογές εντοπίζεται διασπασμένη σε 2 τουλάχιστον παρατάξεις ενώ δεν αποκλείεται να προκύψει και μία τρίτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει μια τελευταία προσπάθεια επιβολής πειθαρχίας (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενώσει τα κομμάτια της πάλαι ποτέ «Περιφερειακής Αναγέννησης» ώστε να κατέβει τελικά –με το στανιό- ένας ενιαίος γαλάζιος συνδυασμός. Και πάλι όμως η ΝΔ στην ΑΜΘ είναι και πληγωμένη εσωτερικά αλλά και σε αδύναμη φάση, με πολλές εσωτερικές κόντρες και μηδενική σχεδόν ενότητα και διαφορές που δεν πρόκειται να ξεχαστούν γρήγορα αφού μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξαν τελευταία και βαριά λόγια αλλά και χοντρές πράξεις.

 

2. Η απουσία πολυδιάσπασης στην κεντροαριστερά

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην διαθέτει κομματικό μηχανισμό ανάλογο με αυτόν που έχει σήμερα η ΝΔ ή είχε παλιότερα το ΠΑΣΟΚ, δεν παύει όμως να έχει ψηφοφόρους που ακολουθούν εκλογικά το κόμμα και τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό από μόνο του είναι μια «μαγιά» η οποία θα εξασφαλίσει τουλάχιστον διψήφιο ποσοστό. Την άνοιξη του 2014, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση και κατεβάζοντας έναν Καβαλιώτη (Κώστας Μορφίδης) κατάφερε να τερματίσει τρίτος με το διψήφιο ποσοστό του 11,5% μέσα σε ένα πολυδιασπασμένο τοπίο. Τότε, 8 παρατάξεις διεκδικούσαν την Περιφέρεια, μεταξύ των οποίων κι αυτές που προέρχονταν από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγους, ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στο σημερινό τοπίο, όπως αυτό διαμορφώνεται μέχρι στιγμής, με πολύ λιγότερες υποψηφιότητες –ιδιαίτερα αν τελικά δεν κατέβει αυτόνομα το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ- η στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ παίρνει άλλο νόημα και διεκδικεί άλλες πιθανότητες. 

 

3. Η ικανότητα διείσδυσης σε μεγάλο πολιτικό εύρος 

Με μακρά αυτοδιοικητική πορεία και παρακαταθήκη, προερχόμενος από τον παλιό ΣΥΝ αλλά κρατώντας αποστάσεις από κόμματα και φανατισμούς την τελευταία δεκαετία, κι έχοντας συνεργαστεί πολλές φορές με τον παλιό μεγάλο χώρο του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Κατσιμίγας είναι το πρόσωπο που θα μπορούσε να «μιλήσει» στα αυτιά ψηφοφόρων και μελών του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, του Ποταμιού, των Οικολόγων. Όταν μάλιστα επαληθευτεί και η σημερινή πληροφορία που θέλει τους ΑΝΕΛ να μην κατεβάζουν δικό τους συνδυασμό, τότε προκύπτει κι άλλη μια δεξαμενή ψηφοφόρων. Κι ενώ δεν είναι το ίδιο αναγνωρίσιμος σε όλους τους νομούς -και κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία- δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή περίπτωση άλλου ανθρώπου να μπορεί να απευθυνθεί σε τόσο μεγάλο πολιτικό εύρος της τοπικής κοινωνίας. 

 

Η νίκη Κατσιμίγα περνά... κυρίως από το ΠΑΣΟΚ 

Μέχρι τώρα στην Αυτοδιοίκηση, εκλογές κέρδιζε αυτός που την πρώτη ή την δεύτερη Κυριακή συγκέντρωνε ποσοστό άνω του 50%. Τώρα εκλογές θα κερδίζουν αυτοί που θα είναι πρώτοι σε ποσοστό αφού από αυτούς θα αρχίζει η προσπάθεια σχηματισμού διοίκησης μέσω των συνεργασιών που προβλέπει η απλή αναλογική του «Κλεισθένη». Αν στις εκλογές του Μαΐου του 2019, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν κατεβάσει δικό του συνδυασμό στην ΑΜΘ και στηρίξει είτε επισήμως, είτε ατύπως, την υποψηφιότητα «του δικού του ανθρώπου» όπως πολλοί θεωρούν τον Κ.Κατσιμίγα (ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΔΩ), τότε η πρωτιά είναι σχεδόν βέβαιη αν αθροίσει κανείς τα ερείσματα όλων αυτών των χώρων στην κοινωνία. 

 

Το παρελθόν του Κώστα Κατσιμίγα

Ο Κώστας Κατσιμίγας γνώρισε από νεαρός τι εστί αυτοδιοίκηση. Και την έζησε μάλιστα σε πολλά και διαφορετικά στάδια. Ο πατέρας του, Χαράλαμπος Κατσιμίγας, ένας αντιστασιακός που έχαιρε της εκτίμησης του Ανδρέα Παπανδρέου, είχε διατελέσει δήμαρχος Κομοτηνής την περίοδο 1983-1986.

Ο ίδιος ο Κώστας Κατσιμίγας άρχισε τη δική του πορεία στην αυτοδιοίκηση από το 1991, ως δημοτικός σύμβουλος, με την παράταξη του Γιώργου Παπαδριέλλη (ΠΑΣΟΚ) διατελώντας μεταξύ άλλων και αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών αλλά και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Την επόμενη δεκαετία εκλέχθηκε νομαρχιακός σύμβουλος Ροδόπης με την παράταξη του νομάρχη Άρη Γιαννακίδη (ΠΑΣΟΚ) ενώ διετέλεσε και αντινομάρχης Ανάπτυξης, Διοίκησης και Οικονομικών. Τη σημαντικότερη όμως αυτοδιοικητική εμπειρία και κυρίως σε επίπεδο ενιαίας Περιφέρειας, την έλαβε ως δεξί χέρι του μετέπειτα περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, από το πόστο του εκτελεστικού γραμματέα της Περιφέρειας. 

 

Οι δεσμοί του με αυτοδιοικητικούς 

Από αυτή τη θέση γνώρισε πολύ καλά -κι από πρώτο χέρι- το πως διοικείται η συγκεκριμένη Περιφέρεια ενώ απέκτησε επαφές με αυτοδιοικητικούς του πρώτου βαθμού και από τους 22 Δήμους της Περιφέρειας. Δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι που κατάφεραν να πετύχουν πράγματα για το Δήμο τους, βοηθούμενοι από το πιο τεχνοκρατικό προφίλ του Κατσιμίγα που συνέβαλε στο να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια για να απεμπλακούν χρηματοδοτήσεις δημοτικών έργων. Ξέρει από έργα, ξέρει από γραφειοκρατία, ξέρει από διαδικασίες κι όλα αυτά ως «αφανής ήρωας» τα τελευταία χρόνια. Πολλοί εκ των δημάρχων εκείνης της περιόδου συμμετέχουν και σε αυτές τις εκλογές. Αυτού του είδους τη βοήθεια που αναμένεται να λάβει, δεν τη συναντάμε ως παρακαταθήκη σε κανέναν άλλο συνδυασμό.

 

Δεν θα κατέβει... για πλάκα 

Ο Κώστας Κατσιμίγας είναι σήμερα 64 ετών και όπως έχει δηλώσει πρόσφατα και ο ίδιος, βρίσκεται κοντά στο τέλος της πολιτικής του καριέρας και δεν σκοπεύει να ασχοληθεί από... περιέργεια αλλά θα κατέβει με σοβαρές προϋποθέσεις, για να κερδίσει τις εκλογές. Γι΄αυτό κι έχει θέσει ο ίδιος ψηλά τον πήχη, λέγοντας ότι δεν κατεβαίνει για να λάβει μονοψήφιο ποσοστό. Δεν έκρυψε όλο αυτό το διάστημα ότι έχει δεχτεί κρούσεις, ότι κάνει συζητήσεις αλλά και ότι επιδιώκει να κατέβει ως επικεφαλής ενός πολυσυλλεκτικού σχήματος που θα προκύψει από συνεργασίες. Δηλώνει «άστεγος πολιτικά» και «μη ενταγμένος σε κόμματα» από το 2004 και μετά. 

Θεωρεί ότι στην Περιφέρεια ΑΜΘ υπάρχει ακόμη δυστυχώς η κουλτούρα μιας «ομοσπονδίας πρώην νομαρχιών» και ότι το στοίχημα είναι στο εξής «να πορευτούμε ως ενιαία Περιφέρεια» με «όπλο» τις αναξιοποίητες αναπτυξιακές δυνατότητες και τη γεωπολιτική αξία της περιοχής. Είναι από τους λίγους αυτοδιοικητικούς που παρακολουθούν σε βάθος τα διασυνοριακά θέματα της ΑΜΘ με τη Βουλγαρία και την Τουρκία. 

                                                                                                                                                                                                                                    

Αδύναμο σημείο & ισχυρά «όπλα» 

Το μεγάλο του μειονέκτημα έναντι πολλών άλλων υποψηφίων, δυνητικών ή τελικών, είναι το ότι δεν έχει μάθει να πολιτεύεται με επισκέψεις σε καφενεία και χτύπημα στην πλάτη, κάτι που βρίσκεται μακριά από το τεχνοκρατικό προφίλ που έχει διατηρήσει εδώ και δεκαετίες. Όμως, για άλλους αυτό μπορεί να θεωρηθεί και πλεονέκτημα. 

Άσχετα αν πολιτευόταν στην αυτοδιοίκηση με το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει εμπλακεί στις εσωκομματικές τριβές και απέφυγε τη φθορά ενώ το συνολικό προφίλ του είναι τέτοιο που μπορεί να τον κάνει αποδεκτό από άλλους χώρους. Επιπλέον, ξέρει καλά από εκλογές αφού ως συνεργάτης αυτοδιοικητικών για πολλά χρόνια, έχει παρακολουθήσει με επιτελικό ρόλο τις ψηφοφορίες και τη διαδικασία εκλογικών αποτελεσμάτων σε δεκάδες εκλογικές αναμετρήσεις, γνωρίζοντας και τη δομή του εκλογικού Σώματος

Το ισχυρότερο «όπλο» όμως του Κώστα Κατσιμίγα στη μάχη για τις προσεχείς περιφερειακές εκλογές είναι ότι έχει αποφύγει όλα αυτά τα χρόνια τους φανατισμούς και την ταύτιση με έναν κομματικό χώρο ενώ δεν πολιτεύεται με αναρτήσεις στο facebook

Μένει να φανεί αν όλα αυτά θα τον οδηγήσουν στο ανώτατο αυτοδιοικητικό αξίωμα στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.