Εγκύκλιο με την οποία εμπλουτίζεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, για τις μετακινήσεις των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες με τα επιβατηγά πλοία, υπέγραψε σήμερα  8/10/2018  ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης. 

Η πρωτοβουλία του Υπουργού έρχεται σε  συνέχεια της συνάντησης που είχε με το Προεδρείο του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών στις 27/9/2018, κατά τη διάρκεια της οποίας η ηγεσία του Υπουργείου δέχθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματά του Συλλόγου  αναφορικά  με την πρόσβαση και μετακίνησή των ΑΜΕΑ με τα πλοία της ακτοπλοΐας.

Με βάση τη νέα εγκύκλιο για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης  αναφορικά με τα ΑΜΕΑ, ορίζονται μέτρα και απαιτήσεις για την ασφαλή μετακίνησή τους  με πλοία της ακτοπλοΐας.

Η εγκύκλιος ρυθμίζει θέματα όπως η πρόσβαση στα πλοία, η σηματοδότηση, η μετάδοση αναγγελιών, ο συναγερμός και άλλες πρόσθετες απαιτήσεις για τη μετακίνηση των ατόμων αυτών εντός του πλοίου.  

 

Η Εγκύκλιος προβλέπει ότι από την 1ηΜαίου του 2019, στα πλοία θα πρέπει-μεταξύ άλλων- να υπάρχει:

 

----Ειδικά διαμορφωμένος χώρος για την παραμονή  των ΑΜΕΑ. 

 

----Ο κατάλληλος εξοπλισμός για την πρόσβασή τους  στα πλοία( κατάλληλοι ανελκυστήρες και αναβατόρια).

 

----Ειδική διαγράμμιση στο χώρο των οχημάτων για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ από την είσοδο των πλοίων μέχρι τους ανελκυστήρες.

----Ειδική σηματοδότηση των χώρων για τα ΑΜΕΑ στους κοινόχρηστους χώρους.

----Ειδική σύστημα για τη μετάδοση αναγγελιών για τα ΑΜΕΑ.

----Θέσεις ασφάλισης των αμαξιδίων τους.

----Ορισμός κατάλληλα εκπαιδευμένων μελών από τα πληρώματα για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ.

 

Η Εγκύκλιος έχει ΑΔΑ: 73ΣΒ4653ΠΩ-7ΜΛ 

 

 

Δικαίωση για τον Δημήτρη Αντωνίου 

Το θέμα είχε φέρει στην επικαιρότητα το φετινό καλοκαίρι ο Δημήτρης Αντωνίου μετά την περιπέτεια που έζησε ταξιδεύοντας για τη Θάσο. Σήμερα μετά την ανακοίνωση της υπογραφής της εγκυκλίου με μια ανάρτηση του στο προφίλ του στο FB με τον τίτλο «ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ....μαζί τα καταφέραμε ! !», αναφέρει σχετικά 

Πριν λίγο ανακοινώθηκε πως σήμερα υπογράφτηκε εγκύκλιος (ΑΔΑ: 73ΣΒ4653ΠΩ-7ΜΛ) από τον αρμόδιο υπουργό Φ. κουβέλη που προβλέπει ότι από την 1η Μαΐου 2019 στα πλοία ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ, μεταξύ άλλων, να υπάρχει : 

-- Ο κατάλληλος εξοπλισμός για την πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες (κατάλληλοι ανελκυστήρες και αναβατόρια).-

Θέλω ΤΟΣΟ πολύ να χαρώ... ΑΛΛΑ... αλλά δεν είναι εύκολο να το πιστέψω εάν δεν το δω..

Γιατί η εγκύκλιος που διάβασα λέει γενικόλογα και δεν μ αρέσουν τα γενικόλογα... ούτε τα ''μικρά'' γράμματα αναφέρει οπότε κρατάω μια ακόμη πισινή.. Α, και κάτι ακόμη σημαντικό.. έρχονται εκλογές...

Παρ' όλα αυτά ίσως και να τα καταφέραμε... ''Ενόχλησα'' πολύ κόσμο όλους αυτούς τους μήνες και δεν μπορώ να ξέρω ποιανού η παρέμβαση ήταν πιο καθοριστική, οπότε δεν ξέρω και ποιον να ''ευχαριστήσω''.

Αλλά να σας πω και κάτι τελευταίο... Στο κάτω κάτω ζητήσαμε το αυτονόητο... ΚΑΙ θα πουμε και ευχαριστώ;;;

ΌΧΙ ρε σεις... δεν θα πω τέτοιο ευχαριστώ... ΜΟΝΟ εσας θελω να ευχαριστήσω που κάνατε τόση φασαρία και δίνετε σε εμένα και πολύ ακόμη κόσμο την δυνατότητα το επόμενο καλοκαίρι να μετακινηθούμε επιτέλους με πλοίο σαν άνθρωποι... να βλέπουμε ουρανό, ήλιο και θάλασσα...

Μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που ο λαός αποφασίζει για το καλό του λαού... Σας ευχαριστούμε λοιπόν !

ΥΓ : Το ερχόμενο καλοκαίρι, εάν το παραπάνω γίνει πραγματικότητα, θα τα πούμε όλοι μαζί στο κατάστρωμα του πλοίου για θάσο :) :)

ΥΓ2 : Θα ζητήσω διευκρινήσεις για τα γενικόλογα της εγκυκλίου.. εάν κάποιος ξέρει ή μάθει περισσότερα, ας τα μοιραστεί.