Σε 12 σχολεία του Δήμου Καβάλας (έναντι 9 πέρυσι), εντός κι εκτός πόλης, θα παρέχονται φέτος τα σχολικά γεύματα, με βάση τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας. 

 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής σχολεία: 

-1ο Ειδικό Σχολείο Καβάλας (συστεγάζεται με το 20ο Δημοτικό Σχολείο)

-2ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας

-5ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας

-7ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας

-19ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας

-22ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας

-Δημοτικό Σχολείο Ζυγού 

-Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλεώνα

-1ο Δημοτικό Σχολείο Κρηνίδων 

-2ο Δημοτικό Σχολείο Κρηνίδων 

-Δημοτικό Σχολείο Φιλίππων 

-Δημοτικό Σχολείο Νέας Καρβάλης 

Σημειώνεται ότι τα Δημοτικά Σχολεία 19ο και 22ο στην πόλη της Καβάλας και το σχολείο στη Νέα Καρβάλη είναι οι νέες προσθήκες σε σχέση με την έναρξη της περσινής σχολικής χρονιάς. Στα σχολεία αυτά έγινε προσπάθεια ένταξης κατά το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς αλλά το πρόγραμμα δεν λειτούργησε πλήρως. 

 

Θα αρχίσουν τον Οκτώβρη; 

Η έναρξη διάθεσης των σχολικών γευμάτων υπολογίζεται για τις αρχές Οκτώβρη αν κι αυτό δεν είναι για την ώρα απολύτως σίγουρο. Σύμφωνα με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Κώστα Μπαντίκο, οι σχολικές μονάδες ήδη ενημερώνουν τους γονείς οι οποίοι έχουν προθεσμία έως την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου να υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις και υπεύθυνες αιτήσεις, στις οποίες εκτός των άλλων δηλώνουν και πιθανές αλλεργίες ή δυσανεξίες των παιδιών σε τροφές ώστε να εξατομικευτεί το πρόγραμμα διατροφής τους. 

Κατά πάσα πιθανότητα, συνεπώς, η διάθεση των γευμάτων θα αρχίσει τον Οκτώβρη, αφού πρώτα τακτοποιηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες σχετικά με τις αίθουσες σίτισης, καθώς το Υπουργείο Παιδείας ζητά από τα σχολεία η σίτιση να γίνεται σε κλειστό χώρο με ορισμένες ελάχιστες προδιαγραφές. 

 

Ενδιαφέρονται ή τα σνομοπάρουν;

Σε ερώτηση για το αν οι γονείς των μαθητών έδειξαν ενδιαφέρον για τα σχολικά γεύματα ή αν... τα σνομπάρουν, η απάντηση του κ. Μπαντίκου ήταν κατηγορηματική: «Όχι απλώς ενδιαφέρονται αλλά το ζητούν. Πιστεύω ότι στην ανταπόκρισή τους έπαιξε μεγάλο ρόλο ότι πρόκειται για διατροφικό πρόγραμμα που έχει μελετηθεί από τους εξειδικευμένους επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει την παροχή όλων των βασικών θρεπτικών στοιχείων που έχει ανάγκη ένας μαθητής. Κατά συνέπεια η εμπιστοσύνη που έδειξαν ήταν αναμενόμενη. Πρέπει επίσης να τονιστεί πως το πρόγραμμα αυτό έχει δεχθεί δεκάδες ποιοτικούς ελέγχους και ελέγχους ασφαλείας». 

 

Δείτε πως παρασκευάζονται

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ρεπορτάζ της Χριστίνας Συμεωνίδου στην ΕΡΤ3, κατά την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, για το πως αυτά παρασκευάζονται και σε τι ελέγχους υπόκεινται πριν φτάσουν στους μαθητές.  

 

 

Η ώρα του Σχολικού Γεύματος 

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, η σίτιση για τους μαθητές που δεν παρακολοθούν ολοήμερο πρόγραμμα αλλά συμμετέχουν στο πρόγραμμα σίτισης θα γίνεται στις 13:20 δηλαδή μετά τη λήξη της 6ης διδακτικής ώρας και τη λήξη του υποχρεωτικού προγράμματος. Το γεύμα έχει υπολογιστεί στα 25 λεπτά της ώρας και οι μαθητές θα φεύγουν από το σχολείο στις 13:45. 

 

Για τους μαθητές που συμμετέχουν στο ολοήμερο πρόγραμμα, η σίτιση θα γίνεται την ίδια ώρα (13:20) που θεωρείται και η 1η ώρα του Ολοήμερου Προγράμματος και η οποία εκτός από γεύμα περιλαμβάνει και τη χαλάρωση μετά τα μαθήματα (λήξη στις 14:00). 

 

Αναλυτικά, το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα για τα ενιαίου τύπου ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με λειτουργικότητα από 4θέσια και πάνω είναι το εξής: 

08.00 – 08.15 Υποδοχή μαθητών 15 ́

08.15 – 09:40 1η διδακτική περίοδος 85’

09:40 – 10:00 Διάλειμμα 20

10:00 – 11:30 2η διδακτική περίοδος 90’

11:30– 11:45 Διάλειμμα 15 ́

11:45 – 12:25 5η διδακτική ώρα 40 ́

12:25 – 12:35 Διάλειμμα 10 ́

12.35– 13:15 6η διδακτική ώρα 40 ́

(Λήξη υποχρεωτικού προγράμματος)

13.15-13.20 Μετάβαση μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σίτισης στην-στις αίθουσες σίτισης 5’

13.20-13.45 Σίτιση για τους μαθητές που δεν παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα και συμμετέχουν στο πρόγραμμα σίτισης «Σχολικά Γεύματα» 25’

13:20 – 14:00 1η ώρα Ολοήμερου Προγράμματος | Σίτιση-χαλάρωση για τους μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα (40’) 

 

 

Ακολουθούν Παγγαίο, Νέστος και Θάσος

Συνολικά, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί την τρέχουσα σχολική χρονιά σε 954 σχολεία και αφορά σε 153.367 μαθητές. Είναι πολύ πιθανό στη διάρκεια της χρονιάς να προστεθούν κι άλλα σχολεία, όπως συνέβη και πέρυσι. Έτσι αναμένεται είτε αυτή είτε την επόμενη σχολική χρονιά να προστεθούν σχολεία στις περιοχές Νέστου, Παγγαίου και Θάσου ενώ στις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας είναι η καθολική εφαρμογή του στα σχολεία μέσα στα επόμενα χρόνια. 

 

Τα «Σχολικά Γεύματα» παρασκευάζονται από επιλεγμένους προμηθευτές, που διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής και σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οριστεί. Επιπρόσθετα, προβλέπονται συνεχείς πιστοποιημένοι έλεγχοι από αρμόδιους φορείς κατά την προμήθεια, διαδικασία παρασκευής και διανομής των γευμάτων. 

 

Δείτε το σχολικό μενού