Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας φιλοξενεί την Τετάρτη 18 Μαρτίου, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, την Εταιρεία «Libarte» με το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Αγγελίδη.

 

Το έργο είναι μια αντιστροφή του μύθου της Κασσάνδρας. Στον επικρατέστερο αρχετυπικό μύθο η Κασσάνδρα, κόρη του Πριάμου και της Εκάβης, ήταν ιέρεια του Θεού Απόλλωνα στην Τροία. Ο Απόλλωνας, ερωτευμένος μαζί της, της δίνει το χάρισμα της μαντικής για να την πείσει να ανταποκριθεί στον έρωτά του. Η Κασσάνδρα όμως αρνείται τον πόθο του και ο Θεός την εκδικείται με την κατάρα οι προφητείες της να μη γίνονται πιστευτές από κανέναν.

 

Στο κείμενο του Δημητριάδη η Κασσάνδρα αποδέχεται τον πόθο του Θεού. Η ένωσή της με τον Απόλλωνα είναι το νέο που φέρνει η Κασσάνδρα στον κόσμο. Ο κόσμος χωρίζεται από την στιγμή της ένωσης σε κόσμο πριν και μετά από αυτήν. Η κατάφαση στον απαγορευμένο πόθο είναι το σημείο τομής του κόσμου εξαιτίας της πλήρωσης που επιφέρει και στον λόγο της γίνεται οικουμενικό σημείο. Η Κασσάνδρα από εχθρός του πόθου γίνεται τώρα ιέρειά του. Γίνεται το ηχείο και ο πομπός του μηνύματος της ένωσης και της κατάφασης στον πόθο. Ο λόγος της είναι ένα Ευαγγέλιο του ανθρώπου για τον άνθρωπο, το πρώταγμα για την επιστροφή στην ίδια του την σάρκα. Η αρχετυπική εικόνα της μετασχηματίζεται γίνεται η εικόνα του ανθρώπου. Το γεννητικό της άγγελμα είναι η γενετήσια αρχή.

 

 

Συντελεστές:

 

Κείμενο: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνοθεσία, σκηνικός χώρος, φωτισμοί: Μιχάλης Αγγελίδης

 

Παίζει η Ζωή Κυριακίδου.

 

 

Πληροφορίες

Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου

 

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015, στις 9 το βράδυ

Εισιτήρια : 8 ευρώ, 7 ευρώ μαθητικό, φοιτητικό, άνεργων, πολυτέκνων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει την Δευτέρα 16 Μαρτίου, 11.00 – 14.00 και 18.00 – 20.00, στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρ. ΕΟΤ) στην κεντρική πλατεία Καβάλας (τηλ. ταμείου 2510 620 566).

 

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας