γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Στην εποχή των capital controls και του (αναγκαστικού) πλαστικού χρήματος, υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις, που εξακολουθούν να έχουν ως μοναδικό τρόπο πληρωμής τα μετρητά. Μονοπώλια ή ολιγοπώλια, με «μαγαζιά γωνία» σε κομβικότατα σημεία (πιο κομβικά δεν γίνεται) δεν σε αφήνουν να διαβείς αν δεν πληρώσεις cash! 

 

Ο κόσμος τους έχει ανάγκη... Δεν έχει εναλλακτική. Πρέπει αναγκαστικά να επιλέξει αυτούς και φυσικά να πληρώσει με κέρματα ή χαρτονομίσματα καθώς δεν δέχονται πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, όπως συμβαίνει σε όλο τον προηγμένο κόσμο. 

 

Ποιοι είναι; 

 

Είναι δύο κατηγορίες επιχειρήσεων, από αυτές που δεν συμπαθεί ο κόσμος (για πολλούς άλλους λόγους) και σχετίζονται με τις συγκοινωνίες και τον τομέα των μεταφορών. 

 

Α) Διόδια

 

Αυτά τα αντιπαθητικά κουβούκλια που πετιούνται πάνω στη μέση του αυτοκινητόδρομου, εκεί που έχεις αναπτύξει ταχύτητα 100+ χλμ ανά ώρα, είσαι χαλαρός με πέμπτη ταχύτητα αλλά τώρα πρέπει να σταματήσεις, να ψάξεις κέρματα μέσα στο αυτοκίνητο, να κατεβάσεις παράθυρο, να απλώσεις χέρι, να δώσεις χρήμα, να πάρεις χαρτάκι, ενίοτε και κανένα διαφημιστικό φυλλάδιο που μοιράζει ο παραχωρησιούχος για λογαριασμό κάποιου πελάτη του (γιατί είναι ΚΑΙ διαφημιστική μαζί το διόδιο).

 

Και μετά ξανά πρώτη, γκάζι, συμπλέκτης, δευτέρα, τρίτη κ.ο.κ. μέχρι τα επόμενα 40-50 χλμ που θα βρεθείς στο επόμενο κουβούκλιο. Άμα τους ρωτήσεις για κάρτα σε ρωτάνε σαν χαζοί: «τι κάρτα;» αφού δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή της. Τι κι αν τα POS μπήκαν με το στανιό παντού. Στα διόδια που κάνουν τρελούς τζίρους καθημερινά, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για POS. Κι αν δεν έχεις μετρητά, σταματάς στη μέση του αυτοκινητόδρομου.  

 

Β) Ναυτιλιακές 

 

Δεν μιλάμε για τις "κανονικές" ναυτιλιακές που κάνουν τα ταξίδια για Αιγαίο ή Ιόνιο. Σε αυτά τα εκδοτήρια ίσως βρεις POS και ίσως κάνουν δεκτή την κάρτα σου. Εκεί που δεν θα βρεις είναι στα εκδοτήρια της Κεραμωτής και του Λιμένα Θάσου, στην μεγαλύτερη πορθμειακή γραμμή της Ελλάδας με τη διακίνηση εκατομμυρίων επιβατών (και εκατομμυρίων ευρώ). Δουλεύουν μόνο με μετρητά.

 

Κι αν είσαι ξένος, πρέπει να έχεις κάνει συνάλλαγμα σε ευρώ, αλλιώς «δεν περνάς απέναντι». Τι κι αν αυξάνουν συνεχώς τους ναύλους τους... Τι κι αν γίνεται κάθε τόσο όλο και ακριβότερο το εισιτήριο του επιβάτη και του αυτοκινήτου; Όλα εδώ και όλα μετρητά πληρώνονται...

 

Το ότι προκαλούν τεράστιες ουρές αυτοκινήτων λόγω των καθυστερήσεων στα ταμεία, ποσώς τους ενδιαφέρει. Έχουν μείνει στη δεκαετία του ’80 σε όρους εξυπηρέτησης (αλλά με πολλαπλάσιους τζίρους σε σχέση με τότε).

 

Για ηλεκτρονικό εισιτήριο και κράτηση πριν ταξιδέψεις; Ούτε λόγος! Πρέπει να φτάσεις στο πορθμείο κι ας έκανες εκατοντάδες χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο, να στηθείς στην ουρά και να βγάλεις μετρητό!

 

Καθώς τα συστήματα μηχανογράφησης κοστίζουν μανδάμ και που να μπλέκουμε τώρα με νέες τεχνολογίες...

 

**Παρεμπιπτόντως... κρατήσεις στα πορθμεία είναι αδύνατο να γίνουν και βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας