Ανακοίνωση για την ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας με την οποία ενημερώνει ότι και φέτος η αγορά θα μείνει κλειστή. Ανάλογες ανακοινώσεις έκαναν οι περισσότεροι εμπορικοί σύλλογοι στη βόρεια Ελλάδα, εκτός από τις τουριστικές περιοχές. Συγκεκριμένα, οι αγορές της Θάσου και της Σαμοθράκης θα είναι ανοιχτές καθώς τόσο τη Δευτέρα 28/5 όσο και το Σαββατοκύριακο που προηγείται αναμένεται μεγάλος αριθμός τουριστών στα δύο νησιά. 

 

Ανοιχτά αναμένεται να είναι τα καταστήματα και σε άλλες τουριστικές περιοχές του νομού Καβάλας όπως η Κεραμωτή, η Νέα Ηρακλείτσα και η Νέα Πέραμος. 

 

Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας αναφέρει: 

 

Η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας ενημερώνει ότι την Δευτέρα 28 Μαΐου 2018, ημέρα εορτής του Αγ. Πνεύματος, η αγορά της Καβάλας θα είναι κλειστή, όπως αυτό καθιερώθηκε και ισχύει τα τελευταία χρόνια. 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Σ.Κ.

 

 

Η σχετική νομοθεσία προβλέπει τα ακόλουθα: 

 

Βάσει της σχετικής νομοθεσίας, τα καταστήματα και γενικά οι ιδιωτικές επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά κατά την την ημέρα του Αγίου Πνεύματος. Οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, και εκτός εξαιρέσεων που προβλέπονται, θα προσέλθουν κανονικά στη δουλειά τους, δικαιούμενοι το ημερομίσθιό τους. Στο Δημόσιο, αντίθετα, έχει ορισθεί ως επίσημη ημέρα αργίας.

 

Όσοι εργαζόμενοι δεν προσέλθουν στην εργασία τους (αδικαιολόγητα) δεν δικαιούνται το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής το οποίο και θα αφαιρεθεί από τις αποδοχές τους. Στην περίπτωση που οι ημερομίσθιοι που δεν εργαστούν, δεν δικαιούνται αμοιβή αφού δεν ορίζεται με διάταξη νόμου η πληρωμή του ημερομισθίου σε μη εξαιρέσιμες αργίες.

 

Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό που δεν θα εργαστούν θα λάβουν το μισθό τους χωρίς προσαύξηση, ενώ αν εργαστούν δικαιούνται επί πλέον 1/25 του μισθού του.

 

Προσαύξηση κατά 75% οφείλεται μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει σχετικός όρος για καταβολή του σε Σ.Σ.Ε. ή Δ.Α., καθορίζει δηλαδή την ημέρα αυτή ως υποχρεωτική αργία.

 

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ;

Ωστόσο, εδώ και αρκετά χρόνια, με αποφάσεις των εμπορικών συλλόγων, οι κατά τόπους αγορές κλείνουν. Την απόφαση πάντως δεν τηρούν πάντα όλοι οι καταστηματάρχες. Στην Καβάλα υπήρξε ανακοίνωση μόνο από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου.

 

Σε προηγούμενες χρονιές, σε ορισμένες πόλεις, υπήρξε αυστηρή οδηγία των εμπορικών συλλόγων για κλείσιμο των καταστημάτων υπό την απειλή ελέγχων και κυρώσεων. Οι περιπτώσεις αυτές είχαν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι συνοδεύονταν, όπως ορίζει ο νόμος, από σχετική απόφαση νομάρχη (περιφερειάρχη) όπως συνέβη στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης πέρυσι. Στην Καβάλα το μέτρο φαίνεται ότι θα έχει χαλαρότερη εφαρμογή.