Το 1o Επαγγελματικό Λύκειο (1ο ΕΠΑ.Λ.) Καβάλας κατά τη διετία 2016-2018 συμμετέχει στην υλοποίηση Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, Δράση ΚΑ2 - Σχολικές Συμπράξεις με τίτλο “Web 2.0 tools in Education”, έχει κωδικό εγκεκριμένου σχεδίου 2016-1-TR01-KA219-034289_7 και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). 

 

Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος το 1ο ΕΠΑ.Λ. Καβάλας συνεργάζεται με άλλα επτά ευρωπαϊκά σχολεία από Kirsehir και Ankara (Τουρκία), Muro Lucano (Ιταλία), Sliven (Βουλγαρία), Granada (Ισπανία), Bucharest (Ρουμανία) και Tetovo (ΠΓΔΜ). Η συνεργασία των σχολείων επιτυγχάνεται μέσω πέντε διεθνικών συναντήσεων και αδιάκοπη ανταλλαγή απόψεων κι εμπειριών με διάφορους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας. 

 

Από 1 ως και 3 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε η 4η κατά σειρά συνάντηση, αυτήν τη φορά στο Τέτοβο της ΠΓΔΜ. Από το 1ο ΕΠΑ.Λ. Καβάλας συμμετείχαν έξι εκπαιδευτικοί συνολικά. Ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημαντικότητα του προγράμματος έδωσε η συμμετοχή του Διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Καβάλας κ. Παλαβούζη Πασχάλη στη συνάντηση αυτή που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του εταιρικού σχολείου, το οποίο είναι επίσης επαγγελματικό. 

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη στις συμμετέχουσες χώρες σχετικά με τη χρήση 35 διαφορετικών εργαλείων Web 2.0 στα σχολεία και βρέθηκαν τα δημοφιλέστερα στην εκπαιδευτική διαδικασία. 

 

Άλλωστε, κύριος σκοπός του προγράμματος είναι η προσαρμογή του μαθήματος στις νέες προσεγγίσεις, μεθόδους και τεχνικές της εκπαίδευσης με την ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και ειδικότερα των εργαλείων Web 2.0. Αξιοποιούνται, έτσι, καινοτόμες παιδαγωγικές μέθοδοι που εμπλέκουν και ενεργοποιούν τους μαθητές, βοηθώντας τους να αποκτήσουν νέες γνώσεις, νέες και επίκαιρες δεξιότητες, ενώ παράλληλα εμπεδώνουν νέες στάσεις και συμπεριφορές. 

 

Έγινε επίσης προγραμματισμός των επόμενων βημάτων και εργασιών που θα παρουσιασθούν στην τελική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα στην Τουρκία στα τέλη Ιουνίου 2018. Στο πολιτιστικό μέρος της συνάντησης η διεθνής ομάδα των εκπαιδευτικών που μετέχουν στο πρόγραμμα επισκέφτηκαν τη λίμνη Οχρίδα και την πρωτεύουσα της γείτονας χώρας. 

 

Σημειώνεται ότι επειδή τα οφέλη από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα πρέπει να διαχέονται σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Καβάλας πραγματοποιήθηκε ήδη σχετικό ενδοσχολικό σεμινάριο επιμόρφωσης με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ενώ προγραμματίζονται ανάλογες δράσεις για το σύνολο των εκπαιδευτικών της περιοχής μας.

 

(δελτίο Τύπου)