Ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη στην Καβάλα τη Δευτέρα 14 Μαΐου και των συναντήσεων που θα έχει με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο και τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα, η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών Καβάλας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αφήνει βαρείς χαρακτηρισμούς σε βάρος του υπουργού. Τον χαρακτηρίζει "ενδιάμεσο του TAP" και καλεί τους αιρετούς να υπερασπιστούν τις αποφάσεις του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου. 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

 

Σχετικά με την προγραμματισμένη σύσκεψη στην Καβάλα, στις 15/5/18 που ανακοινώθηκε με Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουμε τα παρακάτω:

 

Διαβάσαμε με έκπληξη ότι η σύσκεψη αυτή αποτελεί συνέχεια της από 28/3/18 σύσκεψης στο Υπουργείο Ανάπτυξης με εκπροσώπους της Τ.Α. και φορέων της Καβάλας προκειμένου να διευθετηθούν τα αντισταθμιστικά έργα που προτίθεται να κάνει η κοινοπραξία του ΤΑΡ . 

 

Επειδή παραβρεθήκαμε στη σύσκεψη αυτή, σαν Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών Καβάλας,  υπογραμμίζουμε εμφατικά πως αντικείμενό της ήταν αποκλειστικά και μόνο η αλλαγή όδευσης του αγωγού ΤΑΡ εκτός της περιοχής των τεναγών Φιλίππων. 

 

Σε καμία περίπτωση δεν συζητήθηκαν αντισταθμιστικά κοινωφελή έργα που θα χρηματοδοτηθούν από  την κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού. Κατά την σύσκεψη ό Υπουργός ανέφερε θα αποστείλει στην περιοχή περιβαλλοντικό επιθεωρητή να διατρέξει την επίμαχο τμήμα της όδευσης και να κάνει τις παρατηρήσεις του.

 

Θεωρούμε απαράδεκτο, Υπουργός της Κυβέρνησης που θα πρέπει να υπηρετεί την λαϊκή κυριαρχία να λειτουργεί ως ενδιάμεσος της πολυεθνικής κοινοπραξίαςκατασκευής του αγωγού, αντί να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης στο συγκεκριμένο υπαρκτό πρόβλημα της παράνομής διέλευσης του αγωγού από τα τενάγη.

 

Οι εκπρόσωποι του Δήμου και της Περιφέρειας καλούνται να υπερασπιστούντις αποφάσεις τόσο του Δημοτικού όσο και του Περιφερειακού Συμβουλίου με τις οποίες εκφράζεται η βούληση συμπαράστασης στον αγώνα για την αλλαγή όδευσης. 

 

Επομένως πρέπει να απέχουν από οποιανδήποτε συζήτηση περί αντισταθμιστικώνέργων.

 

Καλούμε τους εκπροσώπους του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ και όλους τους κατοίκους της περιοχής να εντείνουν τον αγώνα για την αλλαγή όδευσης τώρα που το ζήτημα βρίσκεται στην τελική ευθεία.

 

Ο Αγώνας μας συνεχίζεται