Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος του νέου Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

Ο κ. Τοψίδης ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την θέση του προέδρου.

 

Αντιπρόεδροι εκλέχθηκαν οι πρόεδροι των υπολοίπων Επιμελητηρίων βάση της δυναμικότητας τους.

 

Α' αντιπρόεδρος: Μάρκος Δέμπας - πρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας

 

Β' αντιπρόεδρος:Στέλιος Μωραΐτης - πρόεδρος Επιμελητηρίου Ξανθης

 

Γ' αντιπρόεδρος:Στέφανος Γεωργιάδης - πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας

 

Δ' αντιπρόεδρος: Αντώνης Γραβάνης - πρόεδρος Επιμελητηρίου Ροδόπης

 

Ε' αντιπρόεδρος: Νικόλαος Αγγελίδης - πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Ροδόπης

 

Μέλη του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συνεδρίου εξελέγησαν οι: Απόστολος Παλακίδης, Γιάννης Παναγιωτίδης, Παύλος Ζησίμου, Σπυρίδων Κάλφας και Ιωάννης Ελματζόγλου

 

Στις δηλώσεις τους τόσο ο Χριστόδουλος Τοψίδης όσο και Μάρκος Δέμπας τόνισαν ότι το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Α.Μ.Θ. πρέπει να αποτελέσει έναν ισχυρό φορέα επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων των Επιμελητηρίων και διεκδικητής μεγάλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και όχι ο δούρειος Ίππος για την συγχώνευση των Επιμελητηρίων.

 

Τι είναι το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο και ποιοι οι σκοποί του:

 

Σε κάθε Περιφέρεια, όπως ορίζεται στον ν. 3852/2010 (Α’ 187), συνίσταται Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο, επί του οποίου ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ασκεί κατασταλτική εποπτεία ως προς την νομιμότητα των πράξεων του. Σε αυτό συμμετέχουν όλα τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας.

 

Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο έχει ως αποστολή τον συντονισμό της δράσης των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας, με βάση τις αρχές της αποδοτικότητας και της ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης. 

 

Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο ασκεί ιδίως τις εξής αρμοδιότητες: α. Υποβάλλει προτάσεις προς τον Περιφερειάρχη σχετικά με την κατάρτιση αναπτυξιακών προγραμμάτων, προγραμμάτων δράσης, καθώς και του επιχειρησιακού και τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας.

 

Οι συγκεκριμένες προτάσεις συζητούνται σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, πριν την ολοκλήρωση της κατάρτισης των εν λόγω προγραμμάτων, με τη συμμετοχή των μελών του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου.

Συμμετέχει στην εκπόνηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της οικείας Περιφέρειας, στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς. καταθέτοντας τεκμηριωμένη εισήγηση με στόχο την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας. Η υποβολή της τεκμηριωμένης εισήγησης του προηγούμενου εδαφίου αποτελεί προϋπόθεση για την κατάρτιση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και συζητείται σε ειδική συνεδρίαση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή των μελών του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου.

 

Εκπροσωπεί τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης και σε άλλες επιτροπές ή σε άλλα όργανα διαβούλευσης που συγκροτούνται στην Περιφέρεια, όταν συζητούνται θέματα αναπτυξιακού χαρακτήρα. 

 

Υποβάλλει προτάσεις για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση, από κοινού με την Περιφέρεια, δράσεων ή έργων στα πλαίσια συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

 

Αναλαμβάνει τον συντονισμό των δράσεων Επιμελητηρίων για την αποτελεσματική και ισόρροπη υλοποίηση των ανωτέρω δράσεων ή έργων σε επίπεδο Περιφέρειας.

 

Σχεδιάζει δράσεις υποστήριξης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Περιφέρειας σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια, το οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο και άλλους φορείς και εποπτεύει την υλοποίησή τους. 

 

Δύναται να εισηγείται προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης την σύσταση Κ.Υ.ΕΠΙΧ στην οικεία Περιφέρεια. η. Δύναται να εισηγείται προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης την συγχώνευση Επιμελητηρίων της οικείας Περιφέρειας. 

 

Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο συγκροτείται, εντός μηνός από τη διεξαγωγή των εκλογών για τις διοικήσεις των Επιμελητήριων, ως εξής:

 

α. Τα Επιμελητήρια που έχουν ως 5.000 μέλη εκπροσωπούνται από τον Πρόεδρό τους.

 

β. Τα Επιμελητήρια που έχουν από 5.001 έως 10.000 μέλη από τον Πρόεδρό τους και έναν εκπρόσωπο που εκλέγει το Διοικητικό Συμβούλιο.

 

γ. Τα Επιμελητήρια που έχουν από 10.001 έως 20.000 μέλη εκπροσωπούνται από τον Πρόεδρο τους και δύο εκπροσώπους που εκλέγει το Διοικητικό Συμβούλιο.

 

δ. Τα Επιμελητήρια που έχουν από 20.001 έως 30.000 μέλη εκπροσωπούνται από τον Πρόεδρό τους και τρεις εκπροσώπους που εκλέγει το Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγει το Διοικητικό Συμβούλιο.

 

ε. Τα Επιμελητήρια που έχουν περισσότερα από 30.000 μέλη εκπροσωπούνται από τον Πρόεδρό τους και τέσσερις εκπροσώπους που εκλέγει το Διοικητικό Συμβούλιο. 

 

Σε περίπτωση που κατ’ εφαρμογή της ανωτέρω παραγράφου προκύπτει άρτιος αριθμός εκπροσώπων σε Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο, το Επιμελητήριο με τον μικρότερο αριθμό μελών καταλαμβάνει μία ακόμα έδρα.