Για ένα περίπου μήνα, στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, θα προβάλλεται η ιστορία των Φιλίππων ως μνημείο Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς. 

 

Κι αυτό θα είναι μόνο η αρχή: έπεται η παρουσίαση της έκθεσης και σε άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως η Νέα Υόρκη και η Βοστώνη μέσα στο επόμενο 12μηνο. Επιπλέον, υπάρχει σχεδιασμός για την παρουσίαση της έκθεσης και στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ

 

Εξάλλου, στις 9 Μαΐου 2018 ανοίγει τις πύλες της στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στο Σισμανόγλειο κτίριο, στο Προξενείο της Ελλάδας, στον κεντρικό πεζόδρομο της οδού Ιστικλάλ, άλλη μια έκθεση για τους Φιλίππους η οποία θα διαρκέσει για περίπου 3 εβδομάδες. 

 

Λεπτομέρειες για τις εκθέσεις έδωσε ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας, Μιχάλης Λυχούνας, ο οποίος έχει επιμεληθεί και την έκθεση φωτογραφίας που παρουσιάζεται στις ΗΠΑ. 

 

 

 

Η πρώτη έκθεση φωτογραφίας στις ΗΠΑ ανοίγει τις πύλες της την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018 στην Ουάσιγκτον και θα διαρκέσει έως τις αρχές Ιουνίου. Θα εγκαινιαστεί στις 3 Μαΐου παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδος στις Η.Π.Α. Χάρη Λαλάκου. 

 

Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η έκθεση φέρει τίτλο “Philippi, A Landmark of European Heritage” (Φίλιπποι, ένα ορόσημο της Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς). 

 

Ιδιαίτερης σημασίας για την υλοποίηση του προγράμματος προβολής των Φιλίππων, θεωρείται η συμβολή της μέχρι πρότινος πρώτης γραμματέως της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, Μαρίας Θεοδώρου, η οποία κατάγεται από την Καβάλα.

 

Η πραγματοποίηση της έκθεσης συμπίπτει με την ανακήρυξη από την Ε.Ε. του 2018 ως "Έτους Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς" και την εγγραφή των Φιλίππων στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η πρωτοβουλία πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της εταιρίας Raycap.

 

Μέσα από 14 πληροφοριακές πινακίδες (φωτογραφίες, επεξηγηματικά κείμενα και χάρτες) οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να "περιηγηθούν" σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας που αποτέλεσε θέατρο γεγονότων της παγκόσμιας ιστορίας. Ιδιαίτερη είναι η σημασία του χώρου ως συμβόλου της Ευρωπαϊκής κληρονομιάς, καθώς σε αυτόν συναντιούνται οι τρεις βασικότεροι άξονές της: ο ελληνικός πολιτισμός, το ρωμαϊκό δίκαιο και ο Χριστιανισμός.  

 

Η έκθεση αποτελεί την κύρια ελληνική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Μήνα, του ετήσιου κύκλου εκδηλώσεων υπό το συντονισμό της εκεί Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διοργανώνεται κάθε Μάιο στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.  . 

 

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τους Φιλίππους

Επίσης, στο πλαίσιο της έκθεσης, την Παρασκευή 4 Μαΐου, θα διοργανωθεί σε συνεργασία με το Kέντρο Βυζαντινών Σπουδών Dumbarton Oaks του Πανεπιστημίου Harvard, επιστημονική συζήτηση που θα φωτίσει επιμέρους πτυχές της πόλης κατά την Ελληνιστική, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο των Φιλίππων.

 

Στη συζήτηση αυτή θα μιλήσει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη με θέμα «Σχέδιο Διαχείρισης και Εγκεκριμένα Έργα» και η αρχαιολόγοι της ίδιας Εφορείας, Κωνσταντίνα Πανούση με θέμα «Εκφράσεις στην πέτρα: ελληνορωμαϊκή αγαλματοποιία στους Αρχαίους Φιλίππους» και Μιχάλης Λυχούνας με θέμα «Εξυμνώντας το Θεό σε μάρμαρο: η μεταμόρφωση του Κλασικού Κανόνα στην Παλαιοχριστιανική Αρχιτεκτονική Γλυπτική». 

 

Επίσης, θα μιλήσει η Laura Nasrallah, καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ με θέμα "Από τους Ρωμαϊκούς στους Παλαιοχριστιανικούς Φιλίππους" και η Ευριδίκη Γεωργαντέλη, λέκτορας Ιστορίας της Τέχνης και Αρχιτεκτονικής του Χάρβαρντ με θέμα "Μετά την ύστερη αρχαιότητα: τόπος, μνημεία και μνήμη"