Με εξώδικο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση απαντά η δήμαρχος Καβάλας στην απόφαση για την διετή υποχρεωτική σχολική εκπαίδευση. Λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη του διευθυντή της Πρωτοβάθμιας, ο οποίος είπε ότι οι δήμαρχοι δεν μπορούν να ασκούν εκπαιδευτική πολιτική, η δήμαρχος έδωσε στη δημοσιότητα το εξώδικο. 

 

 

 

Σε ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας αναφέρονται τα εξής: 

 

«Με εντολή της Δημάρχου Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, η νομική υπηρεσία του Δήμου, με αφορμή το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την έκνομη εισήγηση για το ζήτημα της διετούς υποχρεωτική προσχολικής εκπαίδευσης, απέστειλε εξώδικη δήλωση-όχληση-πρόσκληση προς την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας. 

 

Στο εξώδικο ο Δήμος, επικαλείται την κείμενη διάταξη του σχετικού νόμου και υποστηρίζει ότι δεν ακολουθήθηκε η σύννομη διαδικασία, και κυρίως ότι ουδέποτε συνεκλήθη η τριμελής επιτροπήπου ορίζει ο νόμος, και βέβαια, δεν πήρε οποιαδήποτε απόφαση, πόσο μάλλον ομόφωνη, για το θέμα για το οποίο πρέπει να γνωμοδοτήσει. Στο εξώδικο θέτει προ των υπηρεσιακών και προσωπικών ευθυνών, τους υπαίτιους».

 

Οι αντιδράσεις δημάρχων από το νομό Καβάλας που στηρίχθηκαν από τη ΝΔστη διετή υποχρεωτική εκπαίδευση, δεν είναι ενα τοπικό φαινόμενο. Τη «γραμμή» φαίνεται ότι έδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. 

 

Σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου τονίζεται μεταξύ άλλων: 

 

«Ο κ. Πατούλης και οι συνάδελφοί του στο Δ.Σ της ΚΕΔΕ χάνουν την ψυχραιμία τους προσποιούμενοι ότι δε γνωρίζουν τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο 4521/18 σύμφωνα με τον οποίο η άποψη της τριμερούς επιτροπής(Δ/ντης Εκπαίδευσης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών και Δήμαρχος) έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήραπρος τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ο οποίος εισηγείται στον Υπουργό και ο οποίος λαμβάνει την τελική απόφαση. 

 

Ο Υπουργός έλαβε τις έγγραφες εισηγήσεις των 13 Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης που εισηγούνται θετικά γιατην εφαρμογή της 2χρονης προσχολικής εκπαίδευσης σε 265Δήμουςσε σύνολο 325 Δήμων.

 

Στοχεύοντας στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση, το Υπουργείο σε αυτήν τη φάση προχωράει στην αρχή εφαρμογής του νόμου, στους184 Δήμους για τους οποίους υπήρχε τριμερής συγκλίνουσα γνωμοδότηση, δηλαδή θετική γνώμη και του Δημάρχου. 

 

Το Υπουργείο ξεκαθαρίζει για μία ακόμη φορά ότι δε θα ανεχθεί αντιπολιτευτικά παιχνίδια με στόχο την υπονόμευση ενός αιτήματος δεκαετιών από την κοινωνία και τους εκπαιδευτικούς. Παραμένει ανυποχώρητο στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης με ορίζοντα την ολοκλήρωση της εντός της επόμενης τριετίαςόπως ακριβώς προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη, έχει αποδεχθεί το αίτημα του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη για συνάντηση».