Κώλυμα εκλογιμότητας για τον απερχόμενο πρόεδρο της ΝΟΔΕ Καβάλας τής ΝΔ, Μπάμπη Δράκο, βάζουν οι δύο εγκύκλιοι του κόμματος που καθορίζουν τις λεπτομέρειες για τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές.

 

Η πρώτη, βασική εγκύκλιος, που εκδόθηκε τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, ανέφερε ότι κώλυμα εκλογιμότητας έχουν «τα μονοπρόσωπα όργανα των Ο.Τ.Α α’ και β’ βαθμού, καθώς και μέλη του κόμματος που κατέχουν θέσεις ή αξιώματα με εκτελεστικές αρμοδιότητες σε αυτοδιοικητικούς φορείς α ́ και β ́ βαθμού».

 

Η αρχική αυτή αναφορά, που δεν ήταν και τόσο σαφής, ερμηνεύθηκε από κάποιους πως αφορά μόνο σε δημάρχους, αντιδημάρχους, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, όπως άλλωστε ίσχυε και παλαιότερα.

 

Ωστόσο, η ΝΔ εξέδωσε νέα, διευκρινιστική εγκύκλιο λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018. Στην βασική παράγραφο περί αυτοδιοίκησης, προστέθηκε και μία ακόμη παράγραφος:

 

«Προς διευκόλυνση των μελών του Κόμματος που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για τα ως άνω αξιώματα, παρατίθενται κατωτέρω ενδεικτικά ορισμένες περιπτώσεις που υπάγονται στην ανωτέρω κατηγορία. Ειδικότερα, έχουν κώλυμα εκλογιμότητας πρόσωπα που κατέχουν τη θέση του Δημάρχου, Αντιδημάρχου, Περιφερειάρχη, Γενικού Γραμματέα του Δήμου, Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Δημοτικών και Περιφερειακών Επιχειρήσεων και Εταιρειών και Προέδρου Σχολικών Επιτροπών του Δήμου. Αντιθέτως, δεν έχουν κώλυμα εκλογιμότητας πρόσωπα που κατέχουν τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και του Προέδρου του Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας».

 

Ο Μπάμπης Δράκος που έχει τοποθετηθεί από τη Δήμητρα Τσανάκα στη θέση του γενικού γραμματέα του Δήμου Καβάλας φαίνεται ότι αυτή τη φορά δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στις εκλογές της ΝΟΔΕ αν και μέχρι τώρα φαινόταν ως ο μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος, όπως και στις προπέρσινες εκλογές.

 

Μοναδική περίπτωση συμμετοχής του στις εκλογές της ΝΟΔΕ είναι το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από τη θέση του γενικού γραμματέα του Δήμου, κάτι που δεν θεωρείται και τόσο πιθανό.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει «ασυμβίβαστο» αιρετών της αυτοδιοίκησης για τα όργανα της ΝΔ ανά νομό αλλά μάλλον είναι η πρώτη φορά που γίνεται ρητή αναφορά σε «γενικό γραμματέα Δήμου».

 

Μάλιστα λέγεται ότι υπήρξε παρασκηνιακή παρέμβαση στελέχους της ΝΔ ειδικά για να αποκλειστεί η περίπτωση Δράκου από τις υποψηφιότητες. Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στους κόλπους της τοπικής ΝΔ μέσα στο Σαββατοκύριακο και είναι πλέον εμφανές ότι είναι σε εξέλιξη ένα «παιχνίδι ισχύος» που ίσως οδηγήσει σε πλήρη αλλαγή συσχετισμών.

 

Οι εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη νέων διοικήσεων ΝΟΔΕ και Δημοτικών Οργανώσεων έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν υποψηφιότητα μέχρι την Παρασκευή 4 Μαΐου. Μοναδική προϋπόθεση για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι είναι η εξόφληση της συνδρομής του 2018, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 12 ευρώ.