Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Επιστημονική Ομάδα “Οψόμεθα εις Φιλίππους” συνεχίζει την γνωριμία των μελών και των φίλων της με το “Πάρκο Φιλίππων” και την ευρύτερη περιοχή του, με στοχευμένες εκδρομές όλο το 2018. Οι εκδρομές είναι μία από τις πιο επιτυχημένες δράσεις των “Οψόμεθα” και κατά την περσινή περίοδο, προσέλκυσαν δεκάδες συμμετοχές μελών και φίλων τους.

 

Σε μια προσπάθεια γνώσης και εξοικείωσης με το φυσικό περιβάλλον, την Ιστορία, τους ξεχωριστούς ανθρώπους, τις επιχειρήσεις, τα προϊόντα και τις ποικίλες δράσεις στην Πεδιάδα των Φιλίππων (νομοί Καβάλας, Δράμας, Σερρών) τα μέλη και οι φίλοι των “Οψόμεθα” κάθε μήνα ταξιδεύουν, ενημερώνονται και έρχονται σε επαφή με το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής μας.

 

Σε συνεργασία με εξειδικευμένους ξεναγούς/αρχαιολόγους, τοπικούς ερευνητές, επιστήμονες, βοτανολόγους, φωτογράφους κ.α., οι “Οψόμεθα εις Φιλίππους” δίνουν την ευκαιρία στα μέλη και τους φίλους τους ν’ ανακαλύψουν τον ανεξάντλητο πλούτο του τόπου μας, να γνωρίσουν σε βάθος και να καταγράψουν τη δυναμική του, να γευτούν τ’ αγαθά της Φύσης και τα προϊόντα της καινοτόμου ανθρώπινης δραστηριότητας σ’ ολόκληρο το “Πάρκο Φιλίππων” (Πεδιάδα των Φιλίππων), αλλά και την ευρύτερη περιοχή του.

 

Οι  εκδρομές που έχουν προγραμματίσει για το 2018 οι “Οψόμεθα εις Φιλίππους” είναι οι ακόλουθες:

 

1. Σάββατο 17 Φεβρουαρίου - Δήμος Δοξάτου

“Παραδοσιακή Αποκριά! Ιδιαίτερα έθιμα απ’ τις αλησμόνητες πατρίδες” - Κύργια, Φτελιά, Μικροχώρι

Στις νέες εστίες των προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες (Πόντος, Μικρασία, Ανατ. Θράκη), τα πατρογονικά έθιμα είναι ακόμα ζωντανά και το κέφι για γλέντι ασίγαστο!  Θα περιδιαβούμε το δήμο Δοξάτου για να πάρουμε μέρος στις αποκριάτικες εκδηλώσεις, με τα έθιμα του  «Καδή» και της “Μπουμπούνας”, το Σωκιανίδικο γλέντι, να γευτούμε το φημισμένο χαλβά Κυργίων, αλλά και να επισκεφθούμε τοπικό οινοποιείο.

 

2. Κυριακή 18 Μαρτίου - Δήμοι Αμφίπολης & Νέας Ζίχνης Σερρών

“Όταν η Φύση έχει κέφια!..” - Σπήλαιο Αλιστράτης, Φαράγγι Αγγίτη, βραχογραφίες

Δυο δήμοι (οι πλησιέστεροι του νομού Σερρών στο “Πάρκο Φιλίππων”) ιδιαίτερα προικισμένοι από τη Φύση, μας αποκαλύπτουν τα μυστικά τους!

 

3. Σάββατο 19 Μαΐου - Δήμος Καβάλας –

Πεζοπορική Διάσχιση «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» επί της Αρχαίας Εγνατίας οδού

Πεζοπορία από το Μνημείο του Απ. Παύλου (Άγ. Νικόλαος Καβάλας) προς το Βαπτιστήριο Λυδίας, βαδίζοντας στα χνάρια του Αποστόλου των Εθνών μέσω της αρχαίας Εγνατίας οδού. Επίσκεψη στο  Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων.

 

4.  Κυριακή 15 Ιουλίου - Δήμος Προσοτσάνης   

«Αγναντεύοντας την  ...“Καλή θέα”»

Επίσκεψη στο δημ. διαμ. Καλλιθέας, με τα ιδιαίτερα, σε τοπίο κι αρχιτεκτονική, χαρακτηριστικά (φυσική σπηλιά, Ναός Αγίας Παρασκευής, Δημοτικό Σχολείο). Ξεναγήσεις σε τοπικό οινοποιείο και αγροτοκτηνοτροφική επιχείρηση.

 

5. Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου - Δήμος Παγγαίου & Αμφίπολης  

«Στο Ιερό βουνό Παγγαίο!»

Σημαντικός τόπος λατρείας από την πρώιμη αρχαιότητα (Ορφέας, Διόνυσος) μέχρι σήμερα με τα πολλά και ιστορικά χριστιανικά μοναστήρια του το Παγγαίο, με τα γραφικά χωριά του πνιγμένα στο πράσινο, αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό. Η εκδρομή μας περιλαμβάνει ανάβαση στην περίφημη Μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας (ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Ευρώπης) κι επισκέψεις στα γειτονικά ιστορικά παγγαιορίτικα χωριά, Νικήσιανη και Κορμίστα.

 

6. Κυριακή 16 Δεκεμβρίου - Δήμος Δράμας  

«Ιστορική Δράμα, αποικία των Φιλίππων!»  

Επισκέψεις στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης (αρχαιολογικό μουσείο, τείχη, Αγία Σοφία, Ταξιάρχες κ.α.), καθώς και σε τοπικές επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που η εορταστική “Ονειρούπολη” συγκεντρώνει στη Δράμα χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι εκδρομές πραγματοποιούνται είτε με ομαδική εξόρμηση Ι.Χ., είτε με μισθωμένο λεωφορείο (ανάλογα με τον αριθμό των ενδιαφερομένων) και συνήθως περιλαμβάνουν γεύμα στον τόπο προορισμού (με το κόστος να επιβαρύνει τους εκδρομείς).

Αν θέλετε να γνωρίσετε τον τόπο μας -και ειδικότερα το “Πάρκο Φιλίππων”- πέρα από τα συνηθισμένα, δεν έχετε παρά να συμμετάσχετε σε μια ή περισσότερες εκδρομές των “Οψόμεθα εις Φιλίππους” αυτή τη χρονιά!

Για δήλωση συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν’ απευθύνονται στο τηλέφωνο 6944222990 με την κ. Μυλοθροπούλου Ζωή