Οι Καβαλιώτες τον ξέρουν καλά. Τον ξέρουν και πολλοί στο εξωτερικό που παίρνουν τις λιχουδιές του... σε αεροπορικό delivery.

 

Ο γύρος του Σπύρου Μπασδάνη στην οδό Ομονοίας, φιγουράρει τώρα σε κείμενο του Φώτη Βαλλάτου στο olivemagazine και στο Πρώτο Θέμα με τίτλο «Ταξιδιωτικά μυστικά: Ρώμη, Λευκωσία, Μαδρίτη, Καβάλα». Ο ίδιος, δε, γίνεται και φωτογραφία εξωφύλλου στο θέμα αυτό που αφορά σε ένα ταξίδι σε 4 χώρες, που ξεχωρίζει 4 εκλεκτά στέκια γεύσεων στις συγκεκριμένες πόλεις, οι τρεις εκ των οποίων είναι πρωτεύουσες.

 

Γράφει σχετικά:

 

Καβάλα: Ο γύρος στα κάρβουνα του Σπύρου
 

Τον είχα δοκιμάσει μόνο στο «θρυλικό» Express στην Τούμπα στη Θεσσαλονίκη. Γύρος που ψήνεται στα κάρβουνα όρθιος -σε γυριέρα με ράφια με κάρβουνα αντί για την τυπική αντίσταση, μετατρέποντας το πολύπαθο πιάτο σε σπουδαία γκουρμεδιά. Το κρέας έρχεται σε χοντροκομένες λωρίδες, αρωματισμένο από τα κάρβουνα, χωρίς πολύ λίπος, με μικρά τραγανά κομματάκια (από το εξωτερικό πιο «καμένο» μέρος), χωρίς πολλά πολλά μπαχαρικά (το κρέας μαρινάρεται από το πρωί με μια μυστική συνταγή που περιλαμβάνει πολλά λαχανικά αντί για μπαχάρια και είναι εμφανής η ύπαρξη ντομάτας).

 

Εννοείται σε μερίδα σε πιάτο χωρίς πίτες –μόνο λίγες πατάτες και λίγο κρεμμύδι με ψιλοκομμένο μαϊντανό. «Θα το φας στη μία το βράδυ και θα κοιμηθείς σαν πουλάκι» μου λέει ο κύριος Σπύρος Μπασδάνης, που έχει πελάτες που του ζητάνε να τους τον στείλει στο εξωτερικό.

 

«Καταψύχω έτοιμες ψημένες μερίδες και τις στέλνω στην Ολλανδία, στη Γερμανία και αλλού. Αν τον αφήσεις να ξεπαγώσει και τον βάλεις λίγο στο grill, μετά είναι σαν να τον τρως φρέσκο».