Κάτια Γιαννουκάκου:

 

Το πρώτο κουδούνι για τους μαθητές του παραρτήματος του ΕΠΑΛ Χρυσούπολης στη Θάσο, χτύπησε τελικά χθες Δευτέρα για τους 15 μαθητές της πρώτης τάξης του Λυκείου που αποτελούν πλέον το μαθητικό του δυναμικό. Τα εγκαίνια του σχολείου που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό της Καλλιράχης, θα γίνουν το ερχόμενο διάστημα με την παρουσία του υφυπουργού Παιδείας, Δημήτρη Μπαξεβανάκη, ο οποίος κατέβαλλε μεγάλη θέληση και προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας του νησιού. Ο υφυπουργός όπως φαίνεται το πίστεψε πολύ περισσότερο από κάποιους άλλους, που σύμφωνα με τα όσα βγαίνουν στην επιφάνεια από το ρεπορτάζ, το πολέμησαν όσο τίποτα άλλο υποκινούμενοι από ιδιοτελείς σκοπούς και στόχους. Αυτό άλλωστε αφήνει να εννοηθεί και η δήλωση του δημάρχου Θάσου, Κωνσταντίνου Χατζηεμμανουήλ, στο «KavalaNews» με αφορμή την παρουσία του στο σχολείο την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του.

 

Συγκεκριμένα είπε:

«Η σημερινή ημέρα, Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, θα καταχωρηθεί στα πρακτικά της καταγραφής της ιστορίας της εκπαίδευσης της Θάσου, ως μια από τις σημαντικότερες των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και αδιαμφισβήτητα η πλέον σημαντική όσον αφορά στις δομές της Εκπαίδευσης, που προσβλέπουν στην αποτελεσματικότερη σύνδεση της Μέσης Εκπαίδευσης με την Αγορά Εργασίας.

Ο λόγος για την έναρξη των μαθημάτων του ΕΠΑΛ, στη Θάσο, στο νησί μας, σήμερα το πρωί. Αγώνες άγονοι και αγωνίες έξι χρόνων ανήκουν οριστικά στο παρελθόν με ηθικό αυτουργό της καθυστέρησης την άτεγκτη γραφειοκρατία του κράτους μας, την έλλειψη πολιτικού σθένους και αποφασιστικότητας των κυβερνώντων μας στην Αθήνα, την αδυναμία να πρυτανεύσει η λογική, το αυτονόητο, ο ρεαλισμός σ´ αυτήν τη χώρα.

Σήμερα ο αγώνας μας δικαιώθηκε, οι κόποι απέδωσαν καρπούς καλούς, τα παιδιά μας έχουν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση, ίσες ευκαιρίες.

Η καθημερινή ταλαιπωρία των μαθητών που ήταν υποχρεωμένοι να περνούν με το πλοίο στη στεριά, κάτω από αντίξοες συνθήκες, αλλά και αυτών, κυρίως από το νότιο τμήμα του νησιού, που αποκλείονταν, λόγω της μεγάλης απόστασης από το δικαίωμα της επιλογής κατεύθυνσης στην εκπαίδευση, είναι παρελθόν.

Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Μπαξεβανάκης δάμασε το θηρίο της γραφειοκρατίας, που βρίσκει και  φωλιάζει  και στο δικό του Υπουργείο, όπως και σ ολόκληρη την κρατική μηχανή και εξέδωσε το πολυπόθητο ΦΕΚ της ίδρυσης παραρτήματος ΕΠΑΛ στη Θάσο και μάλιστα με τομείς συσχετιζόμενους με τουρισμό και πρωτογενή τομέα.

Ο Δήμος Θάσου ανέλαβε, από εκεί, τα πάντα  δικά του έξοδα, μέριμνα, εργασία, προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού. Κανείς άλλος δεν χτύπησε ούτε ένα καρφί.

Αντίθετα δεν ήσαν λίγοι αυτοί οι οποίοι, για τους δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς, επιχείρησαν, μέχρι και την τελευταία στιγμή, να τορπιλίσουν, βάζοντας τεχνητά προσκόμματα, την υλοποίηση και λειτουργία  του ΕΠΑΛ στον τόπο μας.

Σήμερα, πρώτη μέρα λειτουργίας του ΕΠΑΛ στη Θάσο, επισκέφτηκα τους πρώτους μαθητές του για να τους ευχηθώ και από κοντά ¨καλή πρόοδο στα μαθήματα¨ και ¨καλορίζικο το καινούργιο τους σχολείο¨, να ακούσω από τους ίδιους τις σκέψεις και τις ανάγκες τους και να τους βεβαιώσω ότι είμαι, ανά πάσα στιγμή, στη διάθεσή τους, όπως ήμουν κοντά στους μαθητές του ΕΠΑΛ και αφουγκραζόμουν τα προβλήματα και την ταλαιπωρία των ίδιων και των οικογενειών τους, όλα αυτά τα χρόνια, που είμαι δήμαρχος.

Μεταξύ άλλων, συζητήσαμε για τη σημαντική θέση, την οποία κατέχει στις χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης η δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση και πώς αυτή συνδέεται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την αγορά εργασίας στα κράτη αυτά, καθώς και ποια η συμβολή αυτής στα επιτυχημένα μοντέλα αγοράς εργασίας της Ευρώπης. Συμφωνήσαμε ότι το ΕΠΑΛ αποτελεί πρώτη  επιλογή και όχι επιλογή ανάγκης, όπως άλλωστε ισχύει και στις χώρες, που προανέφερα, όπου δεν υφίστανται συμπλέγματα και ιδιότυποι ρατσισμοί στον στίβο της ζωής και της εργασίας.

Ευχαριστώ, ακόμα μια φορά όσους εργάστηκαν και συνεργάστηκαν για την υλοποίηση αυτού του υψηλού στόχου μας.

Εύχομαι στους μαθητές του ΕΠΑΛ μας, στους γονείς  και στους καθηγητές τους καλή επιτυχία. Ο

Δήμος Θάσου και εγώ προσωπικά θα βρισκόμαστε στο πλευρό τους».

                     

Να σημειωθεί ότι διευθυντής της νέας σχολικής μονάδας τοποθετήθηκε ο εκπαιδευτικός Γιώργος Κουλίδης. Το σχολείο διαθέτει όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη λειτουργία του ενώ ο Δήμος το επόμενο διάστημα πρόκειται να διαμορφώσει και τον περιβάλλοντα χώρο με την κατασκευή θερμοκηπίων για να καλυφθούν οι ανάγκες του μαθήματος της γεωπονίας.