Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 12:00, η «Αφύλαχτη Διάβαση», το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ του Πρώτου Προγράμματος, φέρνει στο φως την άγνωστη ιστορία τεσσάρων καπνεργατών από την Καβάλα και παρακολουθεί τη διαδρομή τους από το 1934 που συνελήφθησαν στη γενέτειρά τους, μέχρι και το 1944 που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή, μαζί με άλλους 196 αγωνιστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των 200 εκτελεσμένων ήταν και ο Ναπολέων Σουκατζίδης.

Η ζωή των τεσσάρων καπνεργατών συνδέεται με τέσσερις τόπους: Καβάλα, Ακροναυπλία, Χαΐδάρι, Καισαριανή. Το καθεστώς Μεταξά θα παραδώσει στους ναζί τους 200 αγωνιστές, οι οποίοι θα μεταφερθούν από το Χαϊδάρι στην Καισαριανή και θα εκτελεστούν την 1η Μαΐου του 1944.

1933 και η Καβάλα συνταράσσεται από τις κινητοποιήσεις των καπνεργατών. Οι δημοτικές εκλογές που διενεργούνται την επόμενη χρονιά θα αναδείξουν δήμαρχο Καβάλας τον Μήτσο Παρτσαλίδη, τον πρώτο «κόκκινο δήμαρχο» της χώρας, υποστηριζόμενο από το ΚΚΕ. Ανάμεσα στους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους και οι τέσσερις καπνεργάτες, ενώ άλλοι τρεις υποψήφιοι ήταν ήδη εξόριστοι.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, οι τέσσερις καπνεργάτες θα καθαιρεθούν, όπως και όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης, και θα εκτοπισθούν. Την ίδια ακριβώς εποχή, ένα 17χρονο αγόρι γράφει μία προκήρυξη και καλεί τον στρατό να μην πνίξει στο αίμα τις κινητοποιήσεις των εργατών. Το αγόρι αυτό είναι ο Γιάννης Ιωαννίδης.

Φωτογραφία από το Αρχείο του Βασίλη Λιόγκα

Το ιδιώνυμο του Βενιζέλου, το καπνεργατικό κίνημα, οι διώξεις των καπνεργατών και οι εκτοπίσεις όσων θεωρούνται «εχθροί του καθεστώτος», λίγο πριν από την εγκαθίδρυση του καθεστώτος Μεταξά, με φόντο την Καβάλα του Μεσοπολέμου. Ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ με παράλληλες αφηγήσεις για ένα άγνωστο ιστορικό γεγονός μέσα από μαρτυρίες και τεκμήρια.

Στην εκπομπή συμμετέχουν οι: Νίκος Καραγιαννακίδης (ιστορικός των Γενικών Αρχείων του Κράτους στην Καβάλα), Βασίλης Ιωαννίδης (γιατρός, γιος του Γιάννη Ιωαννίδη, του εφήβου που έγραψε την προκήρυξη), Δημοσθένης Μακέδος (ανιψιός ενός από τους εκτελεσθέντες καπνεργάτες).

Στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος και πολύτιμος βοηθός στο σχεδιασμό της εκπομπής, ο Βασίλης Λιόγκας.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8

Info:

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 12:00 – 13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Οι τέσσερις καπνεργάτες της Καβάλας που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi