Θα ήταν πολύ βολικό για τους επίδοξους «κληρονόμους του Επιμελητηρίου» να αποσιωπήσουμε –κι εμείς- τα «κακώς κείμενα», τις μεθοδεύσεις και τις «παραφωνίες» στις επικείμενες εκλογές. Επειδή το θράσος περισσεύει σε όλα τα επίπεδα, σε αρχηγούς και αρχηγόπουλα, προειδοποιούμε να σκέφτονται δύο φορές όσοι βιαστούν να «παπαγαλίσουν» ξανά το γνωστό «ποίημα» περί «λαϊκισμού». Δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε καμία πρόκληση αναπάντητη, από όπου κι αν προέρχεται.

 

Την περασμένη εβδομάδα, υποψήφιος πρόεδρος έκανε μια σοβαρότατη καταγγελία λέγοντας ότι «η εκλογική επιτροπή ελέγχεται, αν όχι πλήρως, τότε σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη διοίκηση».

 

Αντί απάντησης επί της ουσίας, είδαμε και ακούσαμε «κραυγές» προς εντυπωσιασμό. Με την ίδια μόνιμη επωδό ότι πρόκειται για «λαϊκισμό» και «λάσπη».

 

Επειδή δεν μετέχουμε σε καμία «συνωμοσία σιωπής», ρωτάμε ευθέως τους συνυποψήφιούς μας που είναι μέλη του συνδυασμού «Επιχειρηματική Πρωτοβουλία»:

 

Θεωρούν νόμιμο και ηθικό το γεγονός ότι περιλήφθηκε στο ψηφοδέλτιό τους ο σύζυγος μέλους της Εκλογικής Επιτροπής;

 

Είναι σίγουροι ότι έτσι διασφαλίζεται –και για τους ίδιους- το αδιάβλητο της διαδικασίας;

 

Κατά τη γνώμη μας, η συγκεκριμένη υποψηφιότητα όχι απλά αντίκειται στα χρηστά ήθη αλλά παραβιάζει και το πνεύμα του Νόμου που διέπει τις επιμελητηριακές εκλογές.

 

Το προχωρημένο της εκλογικής διαδικασίας, 20 περίπου μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

 

Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς της Εκλογικής Επιτροπής έχει ήδη διεκπεραιωθεί: συγκροτήθηκε, έκανε όλες τις ανακοινώσεις με τους κανόνες των εκλογών, συνέταξε & επικύρωσε τους εκλογικούς καταλόγους (δηλαδή έδωσε ή στέρησε δικαίωμα ψήφου), έλεγξε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

 

Ως εκ τούτου, η αλλαγή στη σύνθεση της Εκλογικής Επιτροπής δεν θα είχε κανένα απολύτως νόημα από εδώ και πέρα, ούτε θα ήταν θεμιτό να θεωρηθεί τρόπος νομιμοποίησης μιας ασυμβίβαστης υποψηφιότητας.

 

Το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν οι «κληρονόμοι της διοίκησης», είναι να αποσύρουν την υποψηφιότητα συμβούλου που είναι σύζυγος μέλους της Επιτροπής που εποπτεύει τις εκλογές. Η αίτηση υποψηφιότητας είναι πράξη μεταγενέστερη του ορισμού των μελών της Εκλογικής Επιτροπής.

 

Ας μην ξεχνούν ότι η Εκλογική Επιτροπή θα εποπτεύσει επίσης την υπόλοιπη εκλογική διαδικασία: την ψηφοφορία, τη διαλογή και την καταμέτρηση ψήφων και σταυρών προτίμησης.

 

Σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί η υποψηφιότητα του συμβούλου με το –τουλάχιστον- ηθικό ασυμβίμβαστο, θα επιβεβαιωθεί με απόλυτο τρόπο η υποψία ότι «παίζουν με σημαδεμένη τράπουλα».

 

Περιμένουμε να πάρουν σαφή θέση τόσο ο επικεφαλής όσο και οι υποψήφιοι συμβούλοι του ίδιου συνδυασμού. Το τελευταίο που θα ήθελαν και οι ίδιοι είναι να αρχίσει ο εσωτερικός αλληλοσπαραγμός την επομένη της ανακοίνωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων.

 

 

Παύλος Ζησίμου

υποψήφιος πρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας