γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Πληροφορήθηκαμε (ΕΔΩ) ότι ο Δήμος Καβάλας σκοπεύει να ξοδέψει για την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη το ιλιγγιώδες ποσό των 12.000 ευρώ.

 

Και μπορεί να μην θεωρείται ιλιγγιώδες αν δει κανείς την ανάλυση των ποσών ή αν πει ότι ενθρονίσεις μητροπολιτών γίνονται πολύ σπάνια, κάθε 20 ή 40 χρόνια.

 

Και μπορεί να πει κάποιος ότι δεν μπορείς να καταργήσεις τελείως τα πρωτόκολα και τις εθιμοτυπίες.

 

Χίλια δυο μπορεί να πει κανείς.

 

Κι άλλα τόσα μπορεί να πει όμως για το ποσό που ξοδεύει ένας Δήμος για έναν άλλο φορέα και μάλιστα για δαπάνες «της μιας στιγμής».

 

Η διοίκηση Τσανάκα όμως αν θέλει να σώσει το προφίλ της δεν έχει παρά να αναδιπλωθεί άμεσα για την απόφαση αυτή που ήδη προκαλεί το κοινό αίσθημα.

 

Να την ανακαλέσει και να σκεφτεί κάτι με μεγαλύτερους και ουσιαστικότερους συμβολισμούς.

 

Μια καλή ιδέα θα ήταν να καταβάλλει το ίδιο ποσό (12.000 ευρώ) για τα επόμενα Τραπέζια της Αγάπης, τον επιτυχημένο θεσμό της Μητρόπολης, ή για ένα άλλο από τα έργα της μητρόπολης που καλύπτει ανάγκες της κοινωνίας.

 

Θα ακουστεί πολύ τραβηγμένο -αλλά είναι τσεκαρισμένο- ότι σε αυτά τα ποσά διατίθενται σήμερα μικρές, παλιές κατοικίες στην Καβάλα. Θα μπορούσαν με αυτά τα χρήματα να αγοραστεί  ένα ακίνητο για τη στέγαση μιας οικογένειας με πρόβλημα. 

 

Εκτός κι αν τα 12.000 που ψηφίστηκαν τη Δευτέρα έχουν ήδη αρχίσει να ξοδεύονται και απλώς η απόφαση ελήφθη για νομιμοποίηση των δαπανών.

 

Εκτός από την δήμαρχο και την ομάδα της διοίκησης, το ίδιο βάρος φέρει και ο νέος μητροπολίτης που δεν θα έπρεπε να κάνει αποδεκτές τέτοιες (κοσμικές) δαπάνες για την ενθρόνισή του.

 

Γιατί 12.000 για ένα πάρτι είναι πολλά…