Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το οποίο προγραμματίζεται για τη Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή.

 

Στο διευρυμένο συνέδριο έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι τοπικών φορέων από τους πέντε νομούς ενώ το παρών θα δώσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως συνέβη και στα άλλα 4 περιφερειακά συνέδρια που προηγήθηκαν σε Δυτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη και Θεσσαλία.

 

Στον κυβερνητικό προγραμματισμό περιλαμβάνονται συνολικά 13 τέτοια συνέδρια, ένα σε κάθε περιφέρεια. Το συνέδριο της Κομοτηνής θα είναι το 5ο κατά σειρά και διεξάγεται με σχεδόν δίμηνη καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, λόγω αλλαγών στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού.

 

Στο συνέδριο η κάθε περιοχή θα θέσει σε δημόσια σφαίρα τα προβλήματά της αλλά και τις διεκδικήσεις της. Θα συζητηθούν αναπτυξιακές στρατηγικές, θέματα σχετικά με την προσέλκυση επενδύσεων και τόνωση των εξαγωγών, θέματα απασχόλησης και ο στόχος της κυβέρνησης για μείωση της ανεργίας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, θέματα περιβάλλοντος κ.α.

 

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για τα ζητήματα των περιφερειακών (και ενδοπεριφερειακών) ανισοτήτων ενώ στο συνέδριο αυτό αναμένεται να ανακοινωθούν και τα τελευταία νέα σχετικά με την εξαγγελία κατασκευής σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Μπουργκάς, Βάρνας, Ρούσε.  

 

Πριν από το συνέδριο της Κομοτηνής θα γίνουν διαδοχικές επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών στην Καβάλα και τους άλλους νομούς, για την προετοιμασία του συνεδρίου. Οι υπουργοί θα έχουν επαφές με συλλογικούς φορείς και μία πρώτη καταγραφή ζητημάτων.

 

Ήδη έχουν προκληθεί οι πρώτες αντιδράσεις για το συνέδριο από το ΚΚΕ το οποίο επισημαίνει σε ανακοίνωση:

 

Η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους συλλόγους, τους φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος να οργανώσουν την δράση τους με κεντρικό σύνθημα «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας. Οργάνωση και Αγώνας η επιλογή μας» και να απαντήσουν μαχητικά, μαζικά και οργανωμένα με συλλαλητήριο τη μέρα ομιλίας του πρωθυπουργού στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης στην Κομοτηνή 13-14 Νοεμβρίου.

 

Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί «δίκαιης ανάπτυξης». Η κυβέρνηση πρέπει να βρει απέναντί της την μαχητική απάντηση των εργαζομένων στην κοροϊδία που θέλει να πλασάρει. Τα σωματεία πρέπει από σήμερα να κάνουν μια εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων απέναντι στην προσπάθεια νέας εξαπάτησης της κυβέρνησης, να μην συμμετέχει κανένα σωματείο, κανένας μαζικός φορέας στην «φιέστα» που ετοιμάζουν.

 

Τη «δίκαιη ανάπτυξη» την βιώνουν οι εργαζόμενοι καθημερινά μέσα από τους μισθούς πείνας, τη δουλειά χωρίς ωράριο και ρεπό, τις συνθήκες γαλέρας και τα εργατικά ατυχήματα που επικρατούν μέσα στους χώρους δουλειάς λόγω της εντατικοποίησης, την απελευθέρωση του ωραρίου. Την βιώνουν οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, συμβασιούχοι, που είναι συνεχώς με το ένα πόδι στην ανεργία. Την βιώνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, με το αλλεπάλληλο τσάκισμα των συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων.

 

Στην επίθεση κυβέρνησης-κεφαλαίου-ΕΕ  απαντάμε με οργάνωση και αγώνα.