Παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στη Χρυσούπολη Καβάλας πραγματοποίησαν μέλη του «Ρουβίκωνα». Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή τον σχεδιασμό για το κλείσιμο του καταστήματος το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δημόσιων ταχυδρομείων.

 

 

 

Σε σχετική ανάρτησή της, η συλλογικότητα αναφέρει τα εξής:

 

Κάτω τα χέρια από το δημόσιο ταχυδρομείο

Η απόπειρα απαξίωσης και ξεπουλήματος του δημόσιου ταχυδρομείου δεν είναι κάποιος «εκσυγχρονισμός», όπως συχνά αναφέρεται, αλλά άλλη μια ευθεία επίθεση στην κοινωνική βάση. Με πρόσχημα την «απελευθέρωση της αγοράς», επιχειρείται η παράδοση ακόμη μιας δημόσιας υποδομής στα νύχια των ιδιωτικών συμφερόντων, τη στιγμή που η επικοινωνία και η πρόσβαση σε ταχυδρομικές υπηρεσίες χαμηλότερου κόστους είναι σημαντική για μεγάλη μερίδα του τόπου μας.

 

Για τις ιδιωτικές εταιρείες, οι άνθρωποι είναι απλώς «πελάτες» και οι ανάγκες τους ένα «κόστος». Με αυτή τη λογική, ο ιδιώτης επιχειρηματίας μπορεί να κλείσει ανά πάσα στιγμή το υποκατάστημα του, επειδή απλώς δεν του αποφέρει αρκετό κέρδος, αγνοώντας και αδιαφορώντας πλήρως για τα εξυπηρετούμενα άτομα, ακόμα και αν τα αφήνει χωρίς άλλη επιλογή.

 

Η εμπειρία από κάθε άλλη ιδιωτικοποίηση είναι πλέον γνωστή και αδιαμφισβήτητη. Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει η «αξιοποίηση» από τους ιδιώτες.

Κατακόρυφη αύξηση των τιμών και λεηλασία των τσεπών μας, διάλυση των εργασιακών σχέσεων με απολύσεις, μειώσεις μισθών και αντικατάσταση των μόνιμων θέσεων από κακοπληρωμένη, ελαστική εργασία χωρίς δικαιώματα και, φυσικά, υποβάθμιση των ίδιων των υπηρεσιών τη στιγμή που τα κέρδη των μετόχων εκτοξεύονται.

 

Απέναντι στην πολιτική που μετατρέπει τα πάντα σε εμπόρευμα, εμείς προτάσσουμε το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών, καθώς αυτός είναι που απαντάει καλύτερα στις ανάγκες της κοινωνικής βάσης, στις ανάγκες της τάξης μας.

Δεν θα μείνουμε θεατές στον κανιβαλισμό άλλης μιας δημόσιας δομής.

 

Στεκόμαστε απέναντι στην ιδιωτικοποίηση των ταχυδρομικών υπηρεσιών και σε ακόμα ένα ξεπούλημα σε ιδιωτικά μονοπώλια.

 

Το δημόσιο ταχυδρομείο δεν χρειάζεται άλλο έναν ιδιώτη να το εκμεταλλευτεί για να κερδοφορήσει ο ίδιος.

Χρειάζεται εκσυγχρονισμό των υποδομών του και ενίσχυση του δικτύου του, ιδίως στην επαρχία και στις λαϊκές γειτονιές.

 

Η φωνή μας είναι η δύναμή μας και θα φωνάζουμε για όσο χρειαστεί.