Αίτημα για τη συλλογή υπογραφών με στόχο τη διενέργεια δημοψηφίσματος στη Θάσο σχετικά με το έργο αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο απευθύνουν πολίτες του νησιού, σύμφωνα με την “Πρωτοβουλία ενάντια στην αποθήκευση CO2 στον Πρίνο”.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση από την "Πρωτοβουλία" αναφέρει τα εξής:
“Πρόταση για τοπικό δημοψήφισμα στη Θάσο: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!
Η αίτηση 25 δημοτών της Θάσου για διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος σε σχέση με τον σχεδιασμό αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, πρέπει αυτονόητα να υποστηριχθεί από κάθε κάτοικο της ευρύτερης περιοχής και κάθε δημότη Θάσου που ανησυχεί και προβληματίζεται με το σχεδιαζόμενο έργο, όπως και από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου, που ομόφωνα άλλωστε ψήφισαν ΟΧΙ στον σχεδιασμό που υπάρχει από την ΕΕ, την κυβέρνηση και την Energean για την περιοχή μας.
Τα τοπικά δημοψηφίσματα, ακόμη και με τους περιορισμούς που βάζει η σχετική νομοθεσία, εισάγουν μια νέα σχέση μεταξύ δημότη και τοπικής εξουσίας, ενώ ενισχύουν τη φωνή, τη δυναμική αλλά και την αποτελεσματικότητα κινήσεων και επιτροπών κατοίκων πάνω σε σημαντικά θέματα τοπικού ή ευρύτερου ενδιαφέροντος, μεγαλώνουν τη δυνατότητα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων, αλλά και τη δυνατότητα παρέμβασης και καθορισμού αποφάσεων που αφορούν την κοινότητα ή την ευρύτερη κοινωνία μιας περιοχής.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν στο ακέραιο στην περίπτωση της αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα με σαφείς περιβαλλοντικούς κινδύνους και κονωνικοοικονομικές προεκτάσεις, κατά βάση πολιτικό, εφόσον σχεδιάζεται από πολιτικά κέντρα, με σαφές γεωπολιτικό υπόβαθρο, υπό την έννοια ότι επιβάλλεται ένας έξωθεν σχεδιασμός που ουδεμία σχέση έχει με τα συμφέροντα και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Ο σχεδιασμός αυτός αφορά, όχι μόνο στους κατοίκους της θάσου ή της Καβάλας λόγω γειτνίασης με τον Πρίνο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
Η πρόταση για διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος, εξαιτίας του πολύ μεγάλου διακυβεύματος που τίθεται, θέτει άπαντες προ των ευθυνών τους, σε οποιοδήποτε επίπεδο και αν βρίσκονται:
- To Δήμο Θάσου, που έχει τοποθετηθεί κατά του σχεδιαζόμενου έργου. Η υπερψήφιση της πρότασης παρέχει πολιτική κάλυψη, ενώ δίνει χρόνο και ένταση στον νομικό αγώνα που έχει δεσμευτεί ότι θα αναλάβει, από τον οποίο πρέπει να υπάρξει άμεσα δημόσια ενημέρωση για την εξέλιξη της διαδικασίας.
- Τις δημοτικές παρατάξεις όλων των αποχρώσεων, γιατί επιβεβαιώνει τη διαφωνία τους με το έργο και επανατοποθετεί έμπρακτα τη σχέση τους με τους Δημότες. Μάλιστα η απόφαση για το δημοψήφισμα οφείλει να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.
- Στις κινήσεις πολιτών και τους συλλογικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον αγώνα ενάντια στην αποθήκευση CO2, γιατί αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνεχίσουν με νέα δύναμη και νέα ένταση την καμπάνια ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, αφού εκ τωνπραγμάτων τίθενται νέα καθήκοντα και περιεχόμενο δουλειάς.
Μπορεί ο στρατηγικός στόχος, η αποτροπή του σχεδιαζόμενου έργου, να φαντάζει- δικαιολογημένα- μακρινός και δύσκολος, ο ενδιάμεσος όμως στόχος της επίσημης αποτύπωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας μέσω του δημοψηφίσματος, είναι απόλυτα ρεαλιστικός και ιδιαίτερα σημαντικός. Ιδίως με την μεγάλη προεργασία και εμπειρία των 6000 υπογραφών που έχουν μαζευτεί μέχρι στιγμής.
- Τους Δημότες που το αιτήθηκαν και τους συλλογικούς φορείς που το υποστηρίζουν, γιατί, αν και δεν επιδιώχθηκε η μέγιστη δυνατή συναίνεση της κοινωνίας του νησιού, φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την προοπτική νίκης του κοινού αγώνα. Ακόμη και στην καταψήφιση της πρότασης, αφενός υπάρχει η δυνατότητα επαναφοράς του θέματος με την συλλογή του 10% των εγγεγραμμένων δημοτών με δικαίωμα ψήφου, κατά τα οριζόμενα στον σχετικό Νόμο (όπως γίνεται στο Δήμο Θεσσαλονίκης, βλέπε εδώ), αλλά και στην περίπτωση οριστικής απόρριψης του, επιτυγχάνεται ο στόχος της αποκάλυψης, της ενημέρωσης και της δέσμευσης περισσότερων στην πλευρά του αγώνα.
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι το δημοψήφισμα πρέπει να εκληφθεί σαν μια ευκαιρία για ενότητα του συνόλου του νησιού (θεσμών, φορέων, συλλογικοτήτων, δημοτών) που πρέπει και μπορεί να κερδηθεί, στην κατεύθυνση ανατροπής των έξωθεν για τον τόπο σχεδιασμών.
Πάνος Λεονταράκης, Δημήτρης Κουγιουμτζόγλου, Αντώνης Γερόπουλος, Μαλαμίδου Άννα-Αικατερίνη, Αναστασία Μαυρίδου."