Η Λαϊκή Συσπείρωση συμμετείχε στη σύσκεψη φορέων που η διοίκηση του Δήμου συγκάλεσε σήμερα (6-6-16), παρόλη την προχειρότητα με την οποία διοργανώθηκε, χωρίς την ύπαρξη συγκεκριμένης εισήγησης για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από το ΕΣΚΙ ΚΑΠΟΥ, καθώς και την επιλογή της για «κλειστή» σύσκεψη, καθότι για τη ΛΣ, τίποτε δεν πρέπει να λέγεται πίσω από τις πλάτες των Καβαλιωτών.

Επειδή από την αρχή της συζήτησης φάνηκε ότι αυτή θα αναλωθεί στο ψευδοδίλλημα «μέσα ή έξω από τον ιστό της πόλης» και στον πλειστηριασμό για την καλύτερη πρόταση, ανάγκασε τον εκπρόσωπο της Λ.Σ. να αποχωρήσει από τη σύσκεψη, τονίζοντας ότι το πρόβλημα της μετεγκατάστασης των προσφύγων είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας, η οποία με τα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες που διαθέτει, μπορεί και πρέπει άμεσα να λύσει το πρόβλημα. Ο Δήμος, οι φορείς της πόλης αυτό τον στόχο πρέπει να έχουν, την ανάδειξη των ευθυνών της συγκυβέρνησης και την καταγγελία των επικίνδυνων επιλογών της. Η διοίκηση δεν δέχθηκε να γίνει μια συζήτηση με ένα τέτοιο περιεχόμενο και συνέχισε με τις γνωστές, από άλλες τέτοιου είδους κλειστές συσκέψεις, ατέρμονες και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και αποτέλεσμα τοποθετήσεις των φορέων,  αποδεχόμενη ουσιαστικά την ταύτιση των ευθυνών της, με αυτές της Κυβέρνησης.         

Η Λ.Σ., από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα με ανακοινώσεις, συνεντεύξεις τύπου και δράσεις ενημέρωσης των Καβαλιωτών πήρε θέση για τον απαράδεκτο χώρο διαμονής στο ΕΣΚΙ ΚΑΠΟΥ.  Η διοίκηση του Δήμου, οι υπόλοιπες παρατάξεις, στην καλύτερη περίπτωση σιωπούσαν ή έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να αδειάσει άρον άρον  το εκθεσιακό.

Σήμερα, εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι ο χώρος αυτός είναι παντελώς ακατάλληλος για φιλοξενία προσφύγων, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά.

Το αίτημα για μετεγκατάσταση των προσφύγων, σε στεγασμένους και με κατάλληλες υποδομές χώρους που προτείνουμε είναι άμεσο και επείγον. Χρειάζεται ένας χώρος που να καλύπτει τις στεγαστικές, ιατροφαρμακευτικές, διατροφικές, κλπ ανάγκες των προσφύγων, να παρέχεται νομική αρωγή για την έκδοση ασύλου, καθώς και μεταφραστές για την διευκόλυνση επικοινωνίας των προσφύγων. Η μετεγκατάσταση μπορεί να ικανοποιηθεί σε μια νύχτα, με μόνο και μοναδικό αρμόδιο την κυβέρνηση, η οποία γνωρίζει πολύ καλά πώς να «τελειώνει» άλλες «δουλειές» σε μια «νύχτα» (νομοσχέδια για φορολογία, μειώσεις συντάξεων και μισθών για τους εργαζόμενους από τη μία και νέα προνόμια με τον αναπτυξιακό νόμο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες από την άλλη κ.α).

Παράλληλα με το αίτημα για τη μετεγκατάσταση, ο Καβαλιώτικος λαός, μαζί με όλο τον Ελληνικό, πρέπει να καταδικάσει και να απαιτήσει:

Την ανατροπή των αποφάσεων της ΕΕ-Τουρκίας που εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Την εξασφάλιση της ασφαλούς μετακίνησής τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
Την καταδίκη  του ιμπεριαλιστικού πόλεμου που διεξάγουν σήμερα στη Συρία, χθες σε πολλά άλλα μέρη, αύριο κανείς δεν ξέρει που, Ευρωπαίοι, Αμερικάνοι, Ρώσοι κ.α. ιμπεριαλιστές, σύμμαχοι της άρχουσας τάξης της χώρας μας.
Την καταδίκη της κυβέρνησης που βάζει όλο και πιο βαθιά τη χώρα μας στα πολεμικά ιμπεριαλιστικά παιχνίδια στην περιοχή, με απρόβλεπτες συνέπειες για το λαό μας. Να καταγγείλει τη χρήση της βάσης της Σούδας για τις επεμβάσεις ς στην περιοχή, να απατήσει το κλείσιμό της και την καταδίκη των σχεδίων της κυβέρνησης για νέα βάση στην Κάρπαθο, που όταν αναγγέλθηκε από τον αρμόδιο υπουργό, τότε, κάποιοι που τώρα βγαίνουν στα κεραμίδια, ήταν πολύ «ήσυχοι».

Τέλος ξανατονίζουμε ότι μετεγκατάσταση των προσφύγων μέσα ή έξω από τον ιστό της πόλης, είναι ψευδοδίλλημα το οποίο αξιοποιείται αντικειμενικά από αντιδραστικούς κύκλους που σπέρνουν το μίσος και την ξενοφοβία. 

Καβάλα 6 Ιούνη 2016

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Χρήστος Ποτόλιας

Δημοτικός Σύμβουλος