Ο προσφυγικός καταυλισμός στην Άσπρη Άμμο ήταν ο πρώτος προορισμός της επίσκεψης του Υπ. Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή στην Καβάλα. Στη συνέχεια πραγματοποίησε εθιμοτυπικές επισκέψεις σε Δήμο και Αντιπεριφέρεια έχοντας συναντήσεις με την Δ. Τσανάκα και τον Θ. Μαρκόπουλο. Στις δηλώσεις του απάντησε και για το θέμα των χρημάτων που περιμένει ο Δήμος για το προσφυγικό λέγοντας πως οι υπογραφές για το κονδύλι έχουν μπει ενώ πρόσθεσε πως και τα χρήματα από την Ευρωπαική Ένωση, συνολικά 56 εκατ. Ευρώ σύντομα θα είναι διαθέσιμα για να μοιραστούν στους Δήμους.

 

 

 

Πηγή: Ena Channel 

 

 

Επόμενος σταθμός της περισοδείας του ήταν η Ξάνθη, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Ο κ. Κουρουμπλής συζήτησε επί μακρόν και άκουσε τα αιτήματα των αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, ενώ ενημέρωσε ότι πολλά από αυτά (πόροι, αρμοδιότητες κ.λπ.) προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο που φέρνει το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. στη Βουλή.

Από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις του Υπουργού, στα πλαίσια των συναντήσεων αυτών, η πρόσθεση των κριτηρίων της μορφολογίας ή και της ιστορικότητας του κάθε Δήμου, στην κατανομή των κονδυλίων προς αυτούς.

Επίσης, ανακοίνωσε την επιμόρφωση των δημοτικών υπαλλήλων, με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών από τους Δήμους, αξιοποιώντας τις δυνατότητές τους, στο πλαίσιο της «Κοινωνικής Οικονομίας».

 

Μεταξύ άλλων ετέθησαν υπόψιν του ΥΠΕΣΔΑ, θέματα που απασχολούν την περιοχή, όπως η αντιπλημμυρική προστασία του Έβρου, καθώς και θέματα  αντιστοίχισης αρμοδιοτήτων και πόρων. Εκφράστηκαν δε, θετικά για τις δύο προσκλήσεις ενδιαφέροντος του ΥΠΕΣΔΑ για παροχή εξοπλισμού στην ΕΛ.ΑΣ και την Πυροσβεστική. Έθεσαν επίσης το θέμα της Αναπτυξιακής Εταιρείας η οποία είναι υπό εκκαθάριση και επισημάνθηκε ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκκαθάρισης, προκειμένου να μπορέσει να διεκδικήσει ποσό ύψους 15 εκατ. ευρώ από το Eυρωπαϊκό πρόγραμμα CLLD/Leader. Σημειωτέον ότι το ποσό αυτό είναι ήδη εγκεκριμένο από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Κουρουμπλής διαβεβαίωσε ότι «δεν θα χαθούν αυτοί οι πόροι» και θα συγκαλέσει σύσκεψη με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, την ερχόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα.

Πηγή:  epoli.gr