Μικρή, σε σχέση με το αναμενόμενο, ήταν η συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν τοπικοί φορείς για τη στήριξη των εργαζόμενων στην λιπασματοβιομηχανία της Καβάλας, το απόγευμα της Τρίτης 17 Μαΐου.

 

Εκτιμάται ότι στη συγκέντρωση έδωσαν το παρών περί τα 1.000 άτομα, κυρίως οι εργαζόμενοι & συνταξιούχοι της ΒΦΛ με τις οικογένειές τους, οι εργαζόμενοι των Πετρελαίων. Παρών έδωσε και το ΠΑΜΕ με μεγάλη αντιπροσωπεία.

 

 

Σε επίπεδο πολιτικών προσώπων, εκεί ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος και η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα και πλήθος εκπροσώπων τοπικών φορέων.

 

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο είναι αναστατωμένοι μετά τα σχέδια της εταιρίας ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη (πρώην ΒΦΛ) για εθελούσιες εξόδους, μεγάλες μειώσεις μισθών και νέες προσλήψεις με ατομικές συμβάσεις εργασίας και παράλληλη κατάργηση σημαντικών δικαιωμάτων.

 

Η διοίκηση της εταιρίας αποφεύγει κάθε διάλογο με τους εργαζόμενους ενώ έχει δείξει σαφείς προθέσεις να αλλάξει άρδην τα εργασιακά δικαιώματα και να χρησιμοποιεί πλέον μόνο «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους μέσω εργολαβικών εταιριών.

 

Πρόκειται για το μοναδικό εργοστάσιο σε όλη την Ελλάδα που παράγει λιπάσματα. Απασχολεί σήμερα περί τους 350 μόνιμους και 150 έκτακτους εργαζόμενους.

 

Εκτιμάται ότι μέσω των μισθοδοσιών στη ΒΦΛ πέφτουν κάθε χρόνο στην αγορά της Καβάλας περί τα 13 εκατομμύρια ευρώ ή αλλιώς περί το 1 εκατομμύριο € ανά μήνα. Μέχρι και πριν πέντε χρόνια, το ποσό αυτό ξεπερνούσε τα 20 εκ. ευρώ.

 

Οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης, φωνάζοντας «ΒΦΛ κλεισμένη, Καβάλα πεθαμένη».

 

Μεταξύ των συνθημάτων, ένα ακόμη προκάλεσε αίσθηση: «Έξω οι μπράβοι απ΄την Καβάλα».

 

Η τελευταία εξέλιξη στο μείζον θέμα που έχει προκύψει έχει να κάνει με την απόφαση των εργαζόμενων να αιτηθούν απευθείας στο Υπουργείο Εργασίας μια τριμερή συνάντηση για να θέσουν την εργοδοσία προ των ευθυνών της.