γράφει ο
Τάσος Αποστολίδης
Κτισμένα πάνω από 100 χρόνια πριν και χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα από τη δεκαετία του ’80, τα περισσότερα ιστορικά κτίρια των καπναποθηκών της Καβάλας γερνάνε όσο περνάει ο χρόνος.
Μοναδικός τρόπος για τη διάσωση αυτών των κτιρίων είναι η επανάχρησή τους. Κι όταν το κράτος ή η αυτοδιοίκηση δεν αναλαμβάνουν να αγοράσουν και να διασώσουν τα συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά μνημεία, μόνη ελπίδα είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις.
Μια τέτοια επένδυση είναι σε εξέλιξη πίσω από τις Καμάρες, στην περιοχή του Καρνάγιου, σε ένα σημαντικό «πέρασμα» που αποτελεί σημείο εισόδου και εξόδου της Καβάλας.
Η καπναποθήκη του αείμνηστου Ααρών Τσιμίνο θα πάρει ξανά «ζωή» μέσα από τη χρήση της ως ξενοδοχείο πολυτελείας.
Ο Τούρκος επενδυτής και οι διαπραγματεύσεις
Πίσω από το εγχείρημα είναι ένας Τούρκος επιχειρηματίας που φέρεται να εκδήλωσε πρόσφατα ενδιαφέρον, προχωρώντας στην αγορά της.
Λεπτομέρειες για το τίμημα δεν έχουν γίνει γνωστές, πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων αποδίδεται σε γνωστή μεσίτρια της Καβάλας, η οποία στο παρελθόν είχε διαχειριστεί κι άλλες υποθέσεις μεγάλων ακινήτων σε Περιγιάλι και Ιχθυόσκαλα.
Ο επιχειρηματίας αναμένεται να επενδύσει πολλά περισσότερα εκατομμύρια για τη μετατροπή του κτιρίου σε ξενοδοχείο, διατηρώντας όμως τις προσόψεις αναλλοίωτες, όπως άλλωστε ορίζει ο νόμος.
Τα πρώτα σχέδια για ξενοδοχείο
Η καπναποθήκη είναι προς πώληση εδώ και αρκετά χρόνια. Υπήρχε μάλιστα μια προηγούμενη μελέτη για τη μετατροπή της σε ξενοδοχείο με περίπου 50 δωμάτια.
Είναι άγνωστο αν θα διατηρηθεί εκείνο το σχέδιο. Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας είναι αυτές τις μέρες σε επαφή με μηχανικούς και αρχιτέκτονες ώστε να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα προχωρήσει η επένδυση.
Σε προνομιακό σημείο
Πρόκειται για «δίδυμη» καπναποθήκη, η οποία αποτελείται από δύο βασικούς κτιριακούς όγκους, ωστόσο αποτελεί και οπτικά και λειτουργικά ένα ενιαίο κτίσμα.
Το περίοπτο κτίριο βρίσκεται ανάμεσα στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού (είσοδος στο κέντρο πριν τις Καμάρες) και την οδό Παλαιού Υδραγωγείου (έξοδος από το κέντρο). Παλιότερα ήταν από μόνο του ένα οικοδομικό τετράγωνο και είχε πρόσοψη στη θάλασσα, όμως εδώ και αρκετές δεκαετίες έχει χτιστεί η ανατολική πλευρά του που «κοιτά» προς το καρνάγιο.
Πάντως οι δύο τελευταίοι του όροφοι έχουν θέα στη θάλασσα. Τα παλιότερα σχέδια για μετατροπή σε ξενοδοχείο ήθελαν τα σημεία αυτά να μετατρέπονται σε σουίτες με ανατολικό προσανατολισμό.
Η δυτική πλευρά του κτιρίου «κοιτά» προς τις Καμάρες. Εκεί βρίσκεται μια οικοδομική νησίδα με πολύ μεταγενέστερα, χαμηλά κτίσματα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι σήμερα κενά.
Η ανάπλαση που θα μεταμορφώσει την περιοχή
Για το συγκεκριμένο σημείο είχε διενεργηθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός το 2009 στον οποίο είχε επικρατήσει πρόταση για δημιουργία πλατείας στη θέση τού προς απαλλοτρίωση οικοπέδου.
Αν τελικά αυτό προχωρήσει, η περιοχή θα μεταμορφωθεί σε σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες της πόλης.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή πίσω από τις Καμάρες υπάρχουν προς πώληση κι άλλες, μικρότερες καπναποθήκες, για τις οποίες κατά καιρούς έχει εκφραστεί επενδυτικό ενδιαφέρον για τουριστικές χρήσεις.
Εξάλλου, άλλο κτίριο μπροστά στο καρνάγιο, που αγοράστηκε από άλλο Τούρκο επιχειρηματία, έχει ήδη μετατραπεί σε σύγχρονο κτίριο με χρήση καταλύματος στο κοντινό μέλλον ενώ «στα σκαριά» είναι και η δημιουργία νέων επιχειρήσεων εστίασης στην περιοχή.
Ένα ιστορικό κτίριο της πόλης
Η καπναποθήκη Τσιμίνο είναι λιθόκτιστη με εσωτερικό ξύλινο σκελετό. Εκτιμάται ότι κτίστηκε περί το 1910 ή ακριβέστερα μεταξύ 1900 και 1913. Αποτελεί ένα από τα λεγόμενα ανταλλάξιμα κτίσματα.
Το 1929 ο καπνεργάτης Ααρών Τσιμίνο αγοράζει το κτίριο και δημιουργεί την καπνεμπορική του επιχείρηση. Η ιδιοκτησία του κτιρίου πέρασε στη συνέχεια στον γιο του, Σαμπετάι Τσιμίνο ενώ τελευταίοι ιδιοκτήτες είναι ο εγγονός, Ααρών Τσιμίνο και οι Αλβέρτος, Λουΐζα και Ιάκωβος Κοέν.
Η επιφάνεια του κτίσματος καταλαμβάνει περίπου 750 τ.μ., όσο και το εμβαδόν κάθε ορόφου. Αποτελείται από ένα ισόγειο και τρεις επιπλέον ορόφους, καθώς κι ένα υπόγειο που είναι ορατό μόνο από ορισμένα σημεία, λόγω της υψομετρικής διαφοράς των δρόμων.
Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι περίπου 3.500 τ.μ., χώρος που θεωρείται αρκετός για να δημιουργηθεί ένα σχετικά μεγάλο ξενοδοχείο.
Οι ιδιαιτερότητες των διατηρητέων
Το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο με μια απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελου Κουλουμπή το 1987 και ως ιστορικό διατηρητέο με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη το 1987.
Με δεδομένο το αυξημένο καθεστώς προστασίας τέτοιων κτιρίων αλλά και την γνωστή γραφειοκρατία που χαρακτηρίζει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, υπάρχει εύλογη απορία για το αν ο επιχειρηματίας που το αγόρασε θα καταφέρει να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο.
Τρίτη χώρα δραστηριοποίησης για τον επενδυτή
Πάντως υπάρχει ήδη εμπειρία από άλλα διατηρητέα της πόλης που άλλαξαν χρήσεις και χρησιμοποιούνται από δημότες και επισκέπτες. Οπότε εδώ δεν έρχεται κανείς να «ανακαλύψει την Αμερική».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος επενδυτής που αγόρασε την καπναποθήκη Τσιμίνο, διατηρεί ήδη αντίστοιχα ξενοδοχεία σε Τουρκία και Βουλγαρία τα οποία αναπτύχθηκαν σε διατηρητέα ιστορικά κτίρια.
Κατά συνέπεια φέρεται να διαθέτει τόσο την επιχειρηματική εμπειρία όσο και την τεχνική, για να φέρει εις πέρας ένα τέτοιο σχέδιο.
Η «διόρθωση» των τιμών αναθέρμανε το ενδιαφέρον
Σημειώνεται ότι δεκάδες άλλα διατηρητέα κτίρια της Καβάλας, ανάμεσά τους και οι περισσότερες καπναποθήκες, είναι προς πώληση εδώ και δεκαετίες.
Αρκετοί ιδιοκτήτες φαίνεται να κατανοούν ότι εκτός από την αξία του οικοπέδου, η τιμή πώλησης πρέπει να επηρεάζεται και από τις υψηλές δαπάνες που καλούνται να κάνουν οι αγοραστές.
Οι αρχικά υπέρογκες έως και απαγορευτικές τιμές έχουν περάσει εδώ και χρόνια σε φάση «διόρθωσης» και «εκλογίκευσης», γεγονός που αναθέρμανε το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Και πάλι όμως, ενδιαφερόμενοι είναι κυρίως αλλοδαποί και όχι Έλληνες.