Την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου, μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης, Εκθέσεων, Υποστήριξης Δημοσίων Σχέσεων και Διεθνών Σχέσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Μιχάλη Αμοιρίδη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο συνεδριακό χώρο του Κέντρου Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας στην Κεραμωτή, με θέμα την αξιοποίηση των εθνικών πάρκων με τη συνεργασία των Δήμων αλλά και των τοπικών επαγγελματιών διαμονής, εστίασης και παροχής υπηρεσιών, για τη δημιουργία τουριστικών πόρων με σκοπό την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Στόχος η κινητοποίηση των τοπικών επιχειρηματιών αλλά και η δημιουργία νέων που θα συνεργαστούν με τους φορείς διαχείρισης και τους Δήμους, για την παροχή υπηρεσιών με συνέπεια, σταθερότητα, ποιότητα, σεβασμό στο περιβάλλον, εξέλιξη και συνεργασίες σε γεωγραφική βάση και όχι διοικητική. Πρώτη προσέγγιση η δημιουργία χωρικών πυρήνων, οι οποίοι εφόσον λειτουργήσουν, θα αλληλεπιδρούν, θα συνενωθούν και θα διευρυνθούν τόσο στη γεωγραφική δομή τους όσο και στις υπηρεσίες που θα προσφέρουν.

Οι συναντήσεις με άξονα χωρικούς-θεματικούς πυρήνες έχουν ξεκινήσει και θα συνεχιστούν σε όλη την Περιφέρεια με σκοπό την ενεργοποίηση των ιδιωτών και τη σύσταση ομάδων εργασίας από τους ίδιους για τη δημιουργία βάσης και προώθησης των ειδικών μορφών τουρισμού. Μετά τη συμμετοχή στις τουριστικές εκθέσεις του Φεβρουαρίου θα προγραμματισθεί συνάντηση με θέμα “Οροσειρά της Ροδόπης – Παγγαίο, με θεματικό πυρήνα την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και χωρική αναφορά στους Δήμους Παγγαίου, Καβάλας, Δράμας, Προσοτσάνης, Κ. Νευροκoπίου”.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης, κος Μιχάλης Αμοιρίδης επισημαίνει:

«O Περιφερειάρχης κος Γιώργος Παυλίδης, από την αρχή της θητείας του, έθεσε το στόχο να καταστεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ‘’τουριστικός προορισμός Αριστείας’’ με 12μηνη τουριστική δραστηριότητα. Στα πλαίσια αυτά είναι ζητούμενο η ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού με στόχο τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, την τόνωση αλλά και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τη διασφάλιση της αειφορίας του συνόλου των τουριστικών επιχειρήσεων και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον πολιτισμό, που θα έχουν ως βάση την τοπική κοινωνία και τα τοπικά προϊόντα. Ταυτόχρονα, η ύπαρξη εξειδικευμένης τουριστικής προσφοράς ειδικών μορφών τουρισμού σε συνδυασμό με τη διαμονή και εστίαση, αποτελεί προαπαιτούμενο για τη στροφή των δράσεων προβολής προς τις μορφές αυτές.

 

Η Περιφέρεια έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που την αναδεικνύουν σε 12μηνο προορισμό και κάνει αυτό που της αναλογεί προκειμένου να το προβάλει, να το ενισχύσει και να το οργανώσει τόσο άμεσα, με στοχευμένες δράσεις προβολής και διαφήμισης, όσο και μέσα από τον μεσομακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό της. Για να έχει όμως επιτυχία η προσπάθεια, χρειάζεται οι τοπικοί επιχειρηματίες να κινητοποιηθούν, να ακολουθήσουν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να πιστέψουν στο προϊόν που έχουν και μέσα από τις κατάλληλες συνεργασίες να προσφέρουν πακέτα φιλοξενίας και περιήγησης προς την εγχώρια όσο και προς τη διεθνή αγορά. Μόνο με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών μπορεί να υπάρξει ουσιαστική και αειφόρος τουριστική ανάπτυξη αλλά και προώθηση των τοπικών προϊόντων. Μόνο με αυτό τον τρόπο, όλα όσα πρεσβεύει η προσπάθεια ανάδειξης και προβολής των τουριστικών μας πόρων μπορεί να έχει το ζητούμενο τελικό αποτέλεσμα, που είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η παροχή εισοδημάτων σε όλη την πυραμίδα του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της περιοχής μας.»

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι:

 

  • Μιχάλης Αμοιρίδης (Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Π.Α.Μ.-Θ.)
  • Ευάγγελος Τσομπανόπουλος (Δήμαρχος Νέστου)
  • Γιάννης Χατζηγερακούδης (Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Νέστου)
  • Αλέξανδρος Ιωσηφίδης (Περιφερειακός Σύμβουλος εκπροσωπώντας τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας κο Θεόδωρο Μαρκόπουλο)
  • Δημήτριος Μπακαλούδης (Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Δαδιάς)
  • Νικόλαος Σταμούδης (Αντιπρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Δαδιάς)
  • Σταύρος Κεχαγιόγλου (Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Ορ. Ροδόπης)
  • Γιούλη Πορτάλιου (Φορέας Διαχείρισης Ορ. Ροδόπης)
  • Ανδρέας Αθανασιάδης (Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου)
  • Δέσποινα Μιχαηλίδου (Διευθύντρια Φορέα Διαχείρισης Δ. Νέστου-Βιστωνίδας)
  • Ναπολέων Πιάκης (Βιολόγος - Φορέας Διαχείρισης Δ. Νέστου-Βιστωνίδας)
  • Αντωνία Κοροβέση (Προϊσταμένη Τμήματος Δια Βίου Μάθησης - Εμπορίου και Τουρισμού)
  • Ευστράτιος Παπαδόπουλος (Αρχαιολόγος, υπεύθυνος τακτικής ανασκαφής αρχαίας Πίστυρου)
  • Σταύρος Αρβανιτάκης (Πρόεδρος Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κεραμωτής)
  • Μαρία Δαλάκα (υπάλληλος Τμήματος Εμπορίου και Τουρισμού ΠΕ Καβάλας)
  • Οδυσσέας Μπογιατζής (υπάλληλος Τμήματος Εμπορίου και Τουρισμού ΠΕ Ξάνθης)
  • Επιχειρηματίες του Τουρισμού (Διαμονής, Εστίασης, παροχής υπηρεσιών αθλητικών και οικοτουριστικών δραστηριοτήτων, ιστιοπλοΐας κλπ) και εκπρόσωποι συλλόγων.