Λάβαμε και δημοσιεύουμε την ανακοίνωση μιας πρωτοβουλίας πολιτών που έχει ως στόχο την μετεγκατάσταση των προσφύγων από την περιοχή του Εσκί Καπού στο στρατόπεδο Κωτσάλου στο Περιγιάλι ή σε άλλο χώρο.

 

Λένε συγκεκριμένα:

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση, στο ξενοδοχείο ΝΕΦΕΛΗ τη Δευτέρα 25 Απριλίου 2016 της πρωτοβουλίας για τη άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Εσκύ Καπού στο Στρατόπεδο Κωτσάλου ή σε άλλο χώρο.

 

Υπήρξε πλούσιος προβληματισμός, ικανοποιητική σύγκλιση απόψεων για την ανάγκη μετεγκατάστασης και το κυριότερο υπήρξε διάθεση για να επαναληφθεί το ραντεβού την επόμενη βδομάδα σε χρόνο που θα ανακοινωθεί.

 

Συμπέρασμα το ξεκίνημα έγινε με τρόπο θετικό και παρά τις ποικίλες δυσκολίες η ελπίδα για πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων κρατιέται ζωντανή! Αγωνιζόμαστε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως και για κάθε κάτοικο της Χώρας μας, εδώ και πολλά χρόνια! Επισυνάπτεται το κείμενο καλέσματος στο οποίο καλούνται όλοι να πάρουν θέση για το αίτημα και για τη συμμετοχή τους στην νέα κίνηση. Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση επιτροπής αγώνα.

 

Σας επισυνάπτουμε σχετικό κείμενο προς Δημοσίευση.

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ-ΔΙΑΜΟΝΗΣ –ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΣΤΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

 

 EKΚΛΗΣΗ  ΣΕ  ΠΟΛΙΤΕΣ  ΚΑΙ  ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ

 

Συμπολίτισσες  και  Συμπολίτες  

 

Χαιρετίζουμε και επικροτούμε  τις αδιάκοπες καθημερινά πράξεις αλληλεγγύης ολοένα και περισσότερων συμπολιτών μας που αγκαλιάζουν ψυχικά και προσφέρουν υλικά τα απαραίτητα στους πρόσφυγες και μετανάστες που με ευθύνη πολλών από τις  πλουσιότερες χώρες του κόσμου διερχόμενοι, έχουν εγκλωβιστεί στην πατρίδα μας.

 

 Οι διαρκείς και αυξανόμενες πράξεις αλληλεγγύης επηρεάζουν θετικά την κοινωνία και  θέτουν, προ των ποικίλων ευθυνών τους, το σύνολο των πολίτικων και πολιτειακών εκπρόσωπων της.

 

Η Αποδοχή και υπογραφή των διεθνών συμφωνιών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευάλωτων ομάδων πρόεκυψε, ως κορυφαία ανάγκη προστασίας του ανθρωπίνου είδους στη γη, μέσα από αγώνες, θυσίες και μετά από ανείπωτες βαρβαρότητες και καταστροφές διαχρονικά.

 

H Διαχρονική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κορυφώθηκε τον προηγούμενο αιματοβαμμένο αιώνα σε συνδυασμό με την άνοδο των κοινωνικών διεκδικήσεων για ειρήνη, δημοκρατία, δικαιοσύνη οδήγησαν στην δημιουργία και υπογραφή αυτών των διεθνών συνθηκών προστασίας του ανθρώπου.

Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι κάλο και χρήσιμο για όλους μας, ανεξαρτήτως των πεποιθήσεων μας, να μην ξεχνούμε την ρίζα, τις αιτίες δηλ που αποκτήσαμε όλοι σαν πολίτες του κόσμου  τα οικουμενικά μας δικαιώματα. 

 

 Από τα πλούσια διδάγματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς π.χ. του Ερωτοκριτου « του κύκλου τα γυρίσματα που ανεβοκατεβαίνουν και του τροχού… με του καιρού τα αλλάματα,…» και από την καθημερινή τους επιβεβαίωση, συμπεραίνουμε ότι δεν πρέπει τα δικαιώματα μας να τα προσπερνούμε επιπόλαια ως μια ακόμα πληροφορία η εικόνα στις ειδήσεις.

 

H προάσπιση της ύπαρξης των δικών μας δικαιωμάτων σήμερα περνά μέσα από την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται δυστυχώς εγκατεστημένοι έξω από την πόλη της Καβάλας και μάλιστα στην πλαγιά του όρους Εσκί Καπού σε χώρο δηλ που συνηθίζεται ανά την επικράτεια μόνο η εγκατάσταση μαντριών αιγοπροβάτων.

 

Η αθλία αυτή εικόνα και πραγματικότητα του γκέτο, στην ανατολική  είσοδο της ιστορικής - προσφυγικής πόλης μας δεν συνάδει ούτε με την ιστορική ονομασία της ως «ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΗ», που με ευχέρεια επικαλούνται ορισμένοι, ούτε ταιριάζει και σε κανέναν αγωνιστή που θέλει στην πράξη να διατηρήσει το ηθικό πλεονέκτημα της διαχρονικής συνέπειας λόγων και έργων

 

H πραγματικότητα αυτή αλλά κυρίως ο αγώνας για την αλλαγή της χτυπά σήμερα την πόρτα της συνείδησης, της καρδιάς και της ευθύνης του κάθε υποστηρικτή, είτε μέσα είτε έξω από συλλογικότητες, των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για αξιοπρεπή διαβίωση και που αντιμάχεται τον κοινωνικό αποκλεισμό κάθε είδους και για κάθε άνθρωπο.                       

Με τις σκέψεις αυτές παίρνουμε την πρωτοβουλία για την συγκρότηση ανοιχτής επιτροπής αγώνα πολιτών και συλλογικοτήτων με στόχο την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στο χώρο του Στρατοπέδου Κότσαλου, με το σκεπτικό ότι:

 

Ο συγκεκριμένος χώρος είναι προσωρινά ο καταλληλότερος σήμερα διότι :

Είναι μέσα στον κοινωνικό ιστό, χρησιμοποιείται ήδη από το Δήμο, από διάφορους Συλλόγους, την Αστυνομία, την Εκκλησία, γίνονται συναυλίες, είναι κοντά στη θάλασσα, έχει ελεύθερους χώρους για τα παιδιά, υπάρχουν συνθήκες σκίασης και δίνει επίσης τη δυνατότητα, λόγω κενών κτιρίων που χρειάζονται βελτιώσεων βέβαια, για συνολικά ποιο ανθρώπινες συνθήκες εγκατάστασης από ότι το γκέτο του Εσκί Καπού.

 

Θεωρούμε ότι ο χώρος αυτός είναι η ενδιάμεση λύση ανάγκης ανάμεσα στο σήμερα και το αύριο, σίγουρα όμως υπάρχουν και καλύτερες λύσεις στέγασης όπως οι Καπναποθήκες ή άλλα κενά κτίρια.

 

Δεν εμπιστευόμαστε όμως τόσο την γραφειοκρατία όσο και τους τοπικούς και κεντρικούς διοικούντες είτε γιατί δεν θέλουν είτε γιατί θέλουν αλλά δεν μπορούν να δράσουν ποιό αποτελεσματικά σε συνθήκες μνημονικής κηδεμονίας.

Ας εγκατασταθούν λοιπόν εδώ και τώρα οι πρόσφυγες και μετανάστες σε ένα χώρο που βρίσκεται μέσα στον κοινωνικό ιστό που είναι κατά πολύ καλύτερος από τον πλήρως ακατάλληλο γκέτο του Εσκί Καπού, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα άμεσων μικροβελτιώσεων, και αν και όταν με το καλό βρεθεί αλλά και αξιοποιηθεί ο κατάλληλος χώρος που απαιτείται τότε μπορούν να μετεγκατασταθούν σ’ αυτόν.

 

Είναι κατ΄΄ αρχάς θετική η δημόσια αποδοχή και στήριξη της κριτικής, για την πλήρη ακαταλληλότητα του χώρου και για τον κίνδυνο δυσάρεστων εξελίξεων που εγκυμονεί το γκέτο στο Εσκί Καπού, αλλά δεν αρκεί γιατί δεν περιέχει καμία εφικτή, εμπεριστατωμένη και χρονικά προσδιορισμένη πρόταση για την λύση του προβλήματος.

 

Η γενική αναζήτηση λύσεων που δεν εξετάζει όμως τις υπάρχουσες συγκεκριμένες, άμεσες και τεχνικά εφικτές λύσεις, παραπέμπει αυτόματα σε ένα αόριστο και αβέβαιο μέλλον και μειώνει την πιθανότητα επίλυσης του οξυτάτου προβλήματος διαβίωσης.

 

Έτσι ακόμα και αυτοί που αρνούνται, είτε ιδιωτικά είτε και δημόσια, να συναινέσουν στην επιλογή του χώρου, αυτοεγκλωβίζονται διότι άλλοι κωλυσιεργούν και άλλοι αποφεύγουν  να διατυπώσουν σαφή εναλλακτική λύση χώρου με κριτήριο την άμεση μετεγκατάσταση στο στρατόπεδο του Κωτσάλου, ή κάπου αλλού.

 

Η αντιφατική αυτή στάση έχει ως αποτέλεσμα πάρα τις αντίθετες προθέσεις τους να αναπαράγεται, να επιτείνεται και να αποκτά μονιμότητα μια από τις όψεις της σύγχρονης τραγωδίας των 300 περίπου ανθρώπων, δηλαδή, της παραμονής τους επί του Όρους Εσκί Καπού.

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ

ΚΑΒΑΛΑ 27-4-2016