Προσφορά για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές «Άρτα/Πρέβεζα», έκτασης 4.762,9 τ.χλμ., και «Αιτωλοακαρνανία», έκτασης 4.360,3 τ.χλμ, υπέβαλε η Energean Oil & Gas, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξε η ελληνική κυβέρνηση.

Η προσφορά κατατέθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αντανακλά στις εκτιμήσεις της Energean για τις προοπτικές εντοπισμού και αξιοποίησης του δυναμικού υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, καθώς οι δύο περιοχές αποτελούν φυσική γεωλογική συνέχεια των Ιωαννίνων και του Κατακόλου. Παράλληλα, αποτελεί ένα έμπρακτο δείγμα στήριξης της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας δήλωσε τα εξής: «Η Energean είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία με εμπειρία στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων για σχεδόν 35 χρόνια. Σε όλο αυτό το διάστημα, με επίκεντρο τη δραστηριότητα στον Πρίνο της Καβάλας, έχει αναπτυχθεί μία μοναδική για την χώρα μας τεχνογνωσία, έχει αναδειχθεί ένα ιδιαίτερα αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό και, βεβαίως, έχει στηριχθεί η ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας με την άμεση απασχόληση τριακοσίων εργαζομένων και την έμμεση εμπλοκή ενός μεγάλου μέρους των πολιτών της Καβάλας και των γύρω περιοχών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της τελευταίας επταετίας, η Energean έχει επενδύσει πάνω από 180 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας την αναβίωση της παραγωγής του Πρίνου, ενώ έχει εισφέρει σχεδόν 90 εκατομμύρια ευρώ στην τοπική οικονομία καθώς και σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ συνολικά στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις εταιρείες δημοσίου συμφέροντος. Επιπλέον, η εταιρεία έχει σε εξέλιξη ένα νέο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με ιδιόκτητο γεωτρύπανο για την αύξηση της παραγωγής στον Κόλπο της Καβάλας. Η Energean έχει αποδείξει ότι η πετρελαϊκή δραστηριότητα μπορεί να συμβαδίσει πλήρως με τον τουρισμό και με την απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος σε μία περιοχή που γειτνιάζει τόσο με το ιδιαίτερου φυσικού κάλλους Δέλτα του Νέστου όσο και με τη νήσο Θάσο, η οποία αποτελεί έναν κλασικό και ιδιαίτερα αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό στην Ελλάδα.

Η συμμετοχή της Energean στον διαγωνισμό αποτελεί εγγύηση για την έρευνα και εκμετάλλευση του όποιου δυναμικού υδρογονανθράκων στις περιοχές της Άρτας/Πρέβεζας και της Αιτωλοακαρνανίας, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών με απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος και της τουριστικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, η παρουσία του αμερικανικού επενδυτικού fund ‘Third Point’, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως και συμμετέχει στρατηγικά στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μας, αναδεικνύει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στις αναπτυξιακές προοπτικές του εγχώριου τομέα υδρογονανθράκων και της ελληνικής οικονομίας, γενικότερα. Συνιστά, δε, και μία απόδειξη ότι η Ελλάδα, μπορεί να προσελκύσει μεγάλους επενδυτές, ακόμη και με ένα διεθνές περιβάλλον αρνητικό λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών πετρελαίου, εφόσον προσφέρει σταθερότητα στο θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο, συνέπεια και συνέχεια στις αποφάσεις του ελληνικού Κράτους και, βεβαίως, αξιόπιστους επιχειρηματικούς συνεργάτες».

Σημειώνεται ότι η Energean προχωρεί την ερευνητική δραστηριότητα στις περιοχές των Ιωαννίνων και του Κατακόλου, με βάση το πρόγραμμα που προβλέπεται στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με το ελληνικό Δημόσιο και έχουν επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή.