Με αφορμή την σύγκληση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, την ίδια μέρα με την μαύρη επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1967, η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» δια του επικεφαλής της Χρήστου Ποτόλια, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπενθυμίζει ότι η Χούντα βασάνισε και εξόρισε δημοτικούς συμβούλους της πόλης.

 

Λέει συγκεκριμένα:

 

Ανακοίνωση για το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου

 

Συνέπεσε σήμερα (21/4/16) η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την μαύρη επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου. Καμία αναφορά για το γεγονός από κανέναν, ούτε «δεξιό» παλιό ή παλιότερο, ούτε «αριστερό» της πρώτης κυβέρνησης της αριστεράς. Δεν περιμέναμε βέβαια τίποτε το ιδιαίτερο από τις παρατάξεις που σε όλα τα βασικά ζητήματα που αφορούν το Δήμο και τους Δημότες συμφωνούν  και μόνο για αντιπολιτευτική κατανάλωση Δονκιχοτίζουν, ωστόσο, ακριβώς επειδή συνέπεσε η μαύρη επέτειος με τη συνεδρίαση του ΔΣ, θα περιμέναμε μια αναφορά τουλάχιστον για τους Δημοτικούς Συμβούλους της πόλης μας που η Χούντα τότε εξόρισε και βασάνισε.  

Μόνο ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρθηκε στη μαύρη επέτειο τονίζοντας:  διδασκόμαστε 49 χρόνια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ηςΑπριλίου 1967 και τιμάμε τους αγωνιστές και τα θύματα της χούντας. Τιμάμε τους αγωνιστές, που στάθηκαν όρθιοι και αλύγιστοι στα κρατητήρια, στα βασανιστήρια του ΕΑΤ - ΕΣΑ, στις φυλακές και τις εξορίες.

 

Η στρατιωτική δικτατορία στηρίχτηκε από τμήματα της πλουτοκρατίας, από κέντρα της αστικής τάξης της χώρας μας, τις ΗΠΑ, απόδειξη ότι η αστική τάξη και το κράτος της, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, τις ανάγκες του εκμεταλλευτικού συστήματος, μπορούν ακόμα και να στηρίξουν στρατιωτικά και πολιτικά πραξικοπήματα.

 

Σήμερα, που νοσταλγοί της χούντας προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι, η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή χύνει το φασιστικό, ρατσιστικό της δηλητήριο, τα ιστορικά συμπεράσματα από την επιβολή της χούντας έχουν μεγάλη σημασία, γιατί αποδεικνύουν ότι οι αντιδραστικές, φασιστικές δυνάμεις είναι γέννημα - θρέμμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.

 

Γι' αυτό και η αντιμετώπιση του φασισμού και η υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων περνούν μέσα από την πάλη για την ανατροπή του συστήματος, που γεννά τη φτώχεια, την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Η ισχυροποίηση και ετοιμότητα του λαϊκού κινήματος, είναι κρίσιμος παράγοντας για να μπορεί να βάλει ο λαός τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, ν' ανασυνταχθεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα και να περάσει συνολικά στην αντεπίθεση κατά του κεφαλαίου και της εξουσίας του, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους.

 

Καβάλα 21-4-16

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ