Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Χατζηγιώργης" από τις 10 Αυγούστου άρχισε τις εκδηλώσεις της εβδομάδας του Θασίτικου γάμου.
Οι δράσεις έγιναν στον Θεολόγο Θάσου, και οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 17 Αυγούστου. Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο χωριό.
To έθιμο αυτό είναι από παλιότερα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Ο Θασίτικος γάμος αποτελεί μια από τις πιο δυνατές μορφές έκφρασης των εθίμων του νησιού, και αποτελείται από ένα σύνολο τελετουργικών πράξεων που ως δρώμενα έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα, συνοδευόμενων πάντα από μουσική και χορό θυμίζοντας έτσι, στην εφαρμογή τους τη δομή ενός αρχαίου δράματος.
Μέσα από τις διαδικασίες της τέλεσης ενός γάμου επιβίωσαν ως τις μέρες μας τραγούδια, χοροί, φορεσιές, κοσμήματα, ήθη και έθιμα.
Ο Νίκος Κίτρινος μοιράστηκε κάποιες φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις και ανέφερε τα εξής:
“Πλημμύρισαν το Σάββατο τα σοκάκια του Θεολόγου με πολύ κόσμο, μουσική και τραγούδι, κατά την 47η αναβίωση του Θασίτικου Γάμου.
Οι φίλοι επισκέπτες είδαν από κοντά ολόκληρο το τελετουργικό των τελευταίων δύο ημερών του Θασίτικου γάμου, μιας διαδικασίας που κράτησε περίπου μια εβδομάδα όπως γινότανε παλιά και συμπυκνώθηκε σε μια ημέρα.
Ακολούθησαν, τον γαμπρό στο σπίτι του κουμπάρου και όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στο σπίτι της νύφης, τηρώντας τα ήθη και έθιμα του γάμου.
Η εκδήλωση διοργανώνεται κάθε χρόνο, από τον Πολιτιστικό σύλλογο του Θεολόγου "ΧΑΤΖΗΓΙΩΡΓΗΣ" στην παλιά ιστορική πρωτεύουσα του νησιού τον Θεολόγο και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού και κάτι που σίγουρα αξίζει να το ζήσει κάποιος αν βρεθεί στην Θάσο αυτές τις ημέρες.
Φέτος σε μια προσπάθεια (επιτυχής τελικά) μεγαλύτερης συμμετοχής του κόσμου, η όλη αναπάρασταση ήτανε πιο "εξωστρεφής" με πολύ χορό τσίπουρο και κεράσματα σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος (σπίτι γαμπρού, κουμπάρου και νύφης), με αποκορύφωμα φυσικά το μεγάλο παραδοσιακό γαμήλιο γλέντι στον περίβολο της Παναγίας του Θεολόγου (1633) της παλαιότερης εκκλησίας και πρώτου ενοριακού ναού του οικισμού.
Το Δ.Σ. του συλλόγου ευχαριστεί θερμά τους εθελοντές σε κάθε πόστο που αποτελούν την καρδιά κάθε εκδήλωσης, τους χορευτές του χορευτικού συλλόγου "ιχνηλάτες" καθώς και το δικό μας τμήμα, τους μουσικούς για τις νότες τους, τα παιδιά από την Παναγία και το Θεολόγο με τα εντυπωσιακά μουλάρια τους, τον Επιμορφωτικό σύλλογο Ποταμιάς "Πολύγνωτος Βαγής" για το συμπλήρωμα παραδισιακών φορεσιών.
Το forum Thassos και κανάλι ΕΝΑ της Καβάλας. Το δήμαρχο Θάσου Ελευθέριο Κυριακίδη, τον αντιδήμαρχο τουρισμού Γιάννη Μαρκιανό και τον πρόεδρο των ξενοδόχων Πάρη Παρασχούδη για την παρουσία τους και τέλος όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία και το κέφι σας!”