έθιμα

Την “Κυρά Σαρακοστή” δημιούργησαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού σχολείου Κεχροκάμπου, τιμώντας ένα από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα.

Ένα ιδιαίτερο έθιμο, το καλαντόνερον, που τηρούνταν στον Πόντο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και είχε μεγάλη σημασία για τις ελεύθερες κοπέλες, αναβιώνει στην πλατεία Ελευθερίας στην Καβάλα, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 11:30 το πρωί.

Την αναβίωση ενός παραδοσιακού Μακεδονικού Γάμου διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου.

Τη Δευτέρα του Πάσχα (17/04) εκατοντάδες πιστοί τίμησαν με την παρουσία τους στον Θεολόγο Θάσου τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, συμμετέχοντας σε ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα μέσα του 16ου αιώνα.

Το πανάρχαιο έθιμο αναβιώνει στις 6 Ιανουαρίου, στη Νικήσιανη του Δήμου Παγγαίου. Μας παραπέμπει ευθέως στις λατρευτικές συνήθειες που επικρατούσαν στο Παγγαίο. Συμβολίζει τη μάχη της ζωής και του θανάτου, τη γονιμότητα και την έναρξη μιας νέας εποχής.

Κάθε χρόνο, στα τέλη Ιουλίου, οι κάτοικοι της Ποταμιάς Θάσου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πολύγνωτος Βαγής» αναβιώνουν το έθιμο του «αναβροχιάρη».

Κάλαντα και φωνές μικρών παιδιών γέμισε η πλατεία του γειτονικού Πολύστυλου την Τετάρτη που μας πέρασε. Το 24οΝηπιαγωγείο Καβάλας μαζί με το Νηπιαγωγείο Πολύστυλου, αναβίωσαν το παραδοσι