Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας με μοναδικό θέμα την ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων σχετικά με τη φιλοξενία των προσφύγων. Είναι γνωστό πως η διοίκηση του Δήμου έχει εξαντλήσει τα όρια της στο θέμα της σίτισης και παραμονής των προσφύγων στο εκθεσιακό κέντρο στη Νέα Καρβάλη. Ο Δήμος Καβάλας ασκεί έντονες πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση για την άμεση ολοκλήρωση των εργασιών στο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή του Εσκί Καπού προκειμένου να μεταφερθούν εκεί άμεσα οι πρόσφυγες.

 

Τους προβληματισμούς του για την επιλογή του Εσκί Καπού για την φιλοξενία των προσφύγων καταθέτει μια ημέρα πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δημοτικός σύμβουλος, Χρήστος Ποτόλιας με ερώτησή του προς τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Καβάλας.

 

Ακολουθεί η ερώτηση

 

 

ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΧΩΡΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

ΠΡΙΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑΣ

 

Οι πολλές εκατοντάδες πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στο νομό μετά την αρχική καλή υποδοχή και μεταχείριση, κινδυνεύουν πλέον να δουν την άλλη όψη, την πλήρη εγκατάλειψη, την εχθρότητα, ακόμα και την αγριότητα των τοπικών κλιμακίων και κρίκων του σύγχρονου ελληνικού αστικού κράτους: Το ότι οι Δήμοι Καβάλας και Παγγαίου που, ευθυγραμμιζόμενοι αρχικά με το λαϊκό αίσθημα, τους φιλοξένησαν σε εγκαταστάσεις όπως το Κολυμβητήριο, το Εκθεσιακό Κέντρο της Ν. Καρβάλης και το Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης, δεν μπορεί να αποκρύψει το γεγονός ότι η φιλοξενία αυτή είχε πρόσκαιρο χαρακτήρα. Τελικά από ότι φαίνεται είχε προαποφασιστεί και πλέον επισπεύδεται η εκκένωση των χώρων, ακόμα και με τη βία. Είναι σίγουρο ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η μετακίνησή τους στις χώρες που θέλουν, πράγμα που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά τους, ούτε η μεταφορά τους σε ένα ή περισσότερα αξιοπρεπή ανοικτά κέντρα φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή.

Η εικόνα μιας σταδιακής στροφής προς την σκληρότητα, ανάλογη με εκείνη που εμφανίζεται στα νησιά, τον Πειραιά κ.α., προκύπτει από την άρον-άρον μεταμφίεση σε χώρο φιλοξενίας του δαπέδου ενός νταμαριού σε θέση παντελώς και από πολλές απόψεις ακατάλληλη (επικινδυνότητα δρόμου, χώρος σκίασης, σταθερές υποδομές υγιεινής, οδικός κόμβος κ.α.), δημιουργία στην ουσία μιας άλλης Ειδομένης, την ώρα που διαπιστωμένα υπάρχουν πολύ καταλληλότεροι χώροι. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση, με σκοπό  να πέσει  φως στο πυκνό σκοτάδι που καλύπτει την διαχείριση του προβλήματος, όπου ο ένας φορέας φαίνεται να «πετάει το μπαλάκι στον άλλο»,  ώστε στη συνέχεια να παρέμβει ανάλογα, ζήτησε με γραπτή ερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Χρήστου Τρέλλη προς τη διοίκηση της Περιφέρειας, όλα τα υλικά της σχετικής αλληλογραφίας και διαβούλευσης μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων.

Η Ερώτηση έχει ως εξής :

ΠΡΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΘΕΜΑ: ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ (ΕΠΕΙΓΟΝ) 

Κύριε Πρόεδρε

Παρακαλούμε να μας κοινοποιηθούν οι γνωμοδοτήσεις-αδειοδοτήσεις, αρνητικές ή θετικές, των εμπλεκόμενων  υπηρεσιών και ιδιαίτερα των Δ/νσεων Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Πολιτικής Προστασίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Περιβάλλοντος και Υποδομών, Συγκοινωνιών κ.α., της Περιφέρειας για τη δημιουργία του «Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων» στην ΠΕ Καβάλας, στη θέση Εσκί Καπού, δυτικά του συνοικισμού του Χαλκερού, καθώς και οποιαδήποτε άλλη αλληλογραφία υπάρχει για το συγκεκριμένο θέμα.

Επί πλέον να μας γνωρίσετε αν κάποια από τις παραπάνω υπηρεσίες ή άλλη, ερωτήθηκε για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου και αν προτάθηκαν, με συγκεκριμένη αλληλογραφία, άλλοι χώροι για δημιουργία «Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων».

Καβάλα 5 Απρίλη 2016

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΤΟΛΙΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ