γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Μια εικόνα .. χίλιες λέξεις λένε οι Κινέζοι, αυτή η εικόνα είναι πραγματικά για … χίλιες λέξεις.

 

Καβάλα στην εποχή του μεσοπολέμου με τα Καπνομάγαζα στην άκρη της στεριάς, το ίδιο και κάποιες κατοικίες στην συνοικία του Αγίου Ιωάννη. Τα σπίτια των προσφύγων σκαρφαλωμένα στους λόφους.

 

Μέγαρο Χέρτζοκ, Μέγαρο Βίξ Μεγάλη Λέσχη, Παρθεναγωγείο Μέγαρο Τόκου, Μέγαρο Μιζραχή στέκουν αγέρωχα.

 

Όπως και το κοσμικό κέντρο Βόσπορος, παραθαλάσσιο τότε, στον Δημοτικό κήπο.

 

Τα καπνομάγαζα της Κομέρτσιαλ, του Μισσιριάν αλλά και του Μάγιερ.

 

Τα αρχοντικά στον Άγιο Ιωάννη εντυπωσιακά με το Μέγαρο Ραούλ να ξεχωρίζει.

 

Στα δεξιά οι αποθήκες Αποστολόπουλου αλλά και το ξενοδοχείο Ακρόπολις.

 

Όσο για το λιμάνι οι μεγάλες μαούνες που μετέφεραν τα δεμάτια Καπνού στα πλοία που ήταν αρόδο ανοιχτά του Λιμανιού αλλά και οι βάρκες για την αλιεία.

 

Οι εργασίες για την επιχωμάτωση έχουν ξεκινήσει και τα μπλόκια στην αριστερή πλευρά της φωτογραφίας οριοθετούν την σημερινή παραλία, όπου είναι το κτίριο του Λιμεναρχείου.

 

Οι γρανιτένιοι λόφοι είναι ευδιάκριτοι αφού μόλις είχε ξεκινήσει δειλά – δειλά η δενδροφύτευση στην πόλη.

 

Στον επίλογο αυτού του σημειώματος θα μεταφέρω τα… λεγόμενα του αειμνήστου Γιατρού Δημητρίου Αστεριάδη για την φωτογραφία, όταν του την έδειξα: “Στην εικονιζόμενη προβλήτα όπου σήμερα ο ΝΟΚ πριν επιχωματωθεί υπήρχε εντός του χώρου θάλασσα και γύρωθεν μπλοκ και ήταν σαν αυτοσχέδια μεγάλη πισίνα.

 

Μαθητές Λυκείου τελειόφοιτοι το 1945-46 ήτοι πριν 76 πηγαίναμε και κολυμπούσαμε οι μακαρίτες σήμερα Ν Βλάχος Γ. Τοπούζης, Τοτομος, Χριστοδουλίδης Β. Χειλάς,  Γ. Αθανασίου, Γ. Κυριακόπουλος, Σίμος Ανανιάδης κ. α.”