Σύμφωνα με τα δεδομένα της επιτήρησης της εποχική γρίπης στην Ελλάδα αναμένεται ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης θα έχει αυξητική τάση τις επόμενες εβδομάδες. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την επικαιροποίηση των οδηγιών για τα μέτρα πρόληψης.
       Υπενθυμίζεται ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε όλους, αλλά μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών διατρέχουν τα άτομα υψηλού κινδύνου όπως καρδιοπαθείς, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και άσθμα, διαβητικοί, ανοσοκατασταλμένοι, ηλικιωμένοι, άτομα που φροντίζουν βρέφη και ηλικιωμένους, έγκυες  κ.λπ.
        Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι τα εξής:

• Εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού κύματος γρίπης, λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτούνται 2 εβδομάδες για την ανάπτυξη αντισωμάτων. Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο δεν περιέχει το επικρατούν στέλεχος του ιού Η3Ν2 αλλά μπορεί μέσω διασταυρούμενης ανοσίας να προστατέψει από σοβαρή νόσηση.
 • Η λήψη μέτρων υγιεινής όπως ο αερισμός των χώρων, η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντηλο, ο αερισμός των χώρων, το συχνό πλύσιμο των χεριών και  η αποφυγή κλειστών χώρων με πολυκοσμία.
• Οικιοθελής απομόνωση στο σπίτι των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης για να μην μεταδίδουν τον ιό.

• Την ανάγκη έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ακόμα και σε άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και την έγκαιρη λήψη αντιϊκών φαρμάκων  μετά από ιατρική εντολή.

           Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Καβάλας :  2513- 503 364-3.