γράφει ο 

Κώστας Παπακοσμάς

 

Αυτός ο χάρτης εκπονήθηκε από τον Αγγλικό στρατό αμέσως μετά την απελευθέρωση της Καβάλας το 1944 και την εγκατάσταση στην πόλη δύο χρόνια μετά Αγγλικής στρατιωτικής δύναμης η οποία στην πλειοψηφία της ήταν Ινδοί στρατιώτες. 

 

Η διοίκηση των Άγγλων εγκαταστάθηκε στο Δημοτικό Μουσείο το κτίριο του Φαλήρου, που ήταν λεηλατημένο από τους Βουλγάρους και οι αρχαιότητες ήταν πεταμένες είτε στην θάλασσα είτε στον παρακείμενο κήπο. 

 

Οι τότε δημοτικές αρχές θέλοντας να … ευχαριστήσουν τους Άγγλους για την παρουσία τους.. έδωσαν το όνομα του Πρωθυπουργού τους, Τσώρτσιλ στην πλατεία “Δόξης” και του αρχηγού της Αγγλικής στρατιωτικής αποστολής στην Ελλάδα, Στρατηγού Σκόμπυ σε τμήμα της οδού Φιλίππων που περνούσε μπροστά από το Δημαρχείο. 

 

Σχεδόν μια δεκαετία μετά, η οδός και η πλατεία άλλαξαν ονόματα. Ο δρόμος ονομάστηκε σε οδό Κύπρου και η πλατεία πήρε τα ονόματα των Ηρώων στην Κύπρο Καραολή και Δημητρίου. 

 

Στον χάρτη διακρίνονται τα παγοποιία “Μπόλα” και “Φερνάντες”  το δημοτικό στάδιο, το εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος του Δήμου και η .. εγκατάσταση ναυπηγείου.