Λύθηκε το μυστήριο με την άφιξη 2.500 προσφύγων στο λιμάνι της Καβάλας που αναμενόταν αλλά δεν πραγματοποιήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο.

 

Για πολλές ώρες οι άνθρωποι στη Λέσβο προσπαθούσαν να πείσουν τους πρόσφυγες να επιβιβαστούν στο πλοίο με κατεύθυνση προς Καβάλα και από εκεί με λεωφορεία του ΚΤΕΛ θα φιλοξενούνταν σε κέντρα σε Ιωάννινα και Πρέβεζα.

 

Τελικά το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» αναχώρησε –και μάλιστα γεμάτο- από την Μυτιλήνη με προορισμό την Ελευσίνα.

 

Εντωμεταξύ, στην Καβάλα είχαν φτάσει περισσότερα από 40 λεωφορεία υπεραστικών ΚΤΕΛ από τις περιοχές Ιωαννίνων και Πρέβεζας. Ήταν όλα μισθωμένα για τη μεταφορά των προσφύγων.

 

Τα λεωφορεία αναγκάστηκαν να αναχωρήσουν άδεια το βράδυ της Κυριακής προς την Ήπειρο. Σύμφωνα με τους οδηγούς, παρά το γεγονός ότι δεν έκαναν μεταφορά, η μίσθωση ίσχυσε κανονικά με κοστολόγιο ανά επιβάτη. Με άλλα λόγια, τα λεωφορεία ήρθαν στην Καβάλα από τα Γιάννενα, επέστρεψαν άδεια αλλά θα πληρωθούν την συμφωνημένη τιμή, σα να είχαν κάνει πλήρες δρομολόγιο.

 

Κι ενώ το «Ελ. Βενιζέλος» δεν έφτασε στην Καβάλα, τελικά αφήχθη ένα άλλο πλοίο, το «Νήσος Μύκονος» το οποίο αποβίβασε στην πόλη το βράδυ της Κυριακής 450 άτομα. 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ