Την Δευτέρα 21 Μαρτίου, στις 9 μμ στην αίθουσα «Παπαϊωάννου» με ελεύθερη είσοδο, το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας φιλοξενεί δύο εξαίρετους και πολυβραβευμένους καλλιτέχνες σε ένα Ρεσιτάλ Μουσικής Δωματίου. Πρόκειται για τον Έλληνα βιολονίστα Ανδρέα Παπανικολάου και τον Ιταλό πιανίστα Giacomo Battarino, τους οποίους θα απολαύσουμε σε ένα θαυμάσιο πρόγραμμα από 2 κορυφαίες Σονάτες του ρεπερτορίου – την 1η Σονάτα του Γιοχάνες Μπραμς και την 1η Σονάτα του Σεργκέι Προκόφιεβ – μαζί με την Ιταλική Σουίτα του Ίγκορ Στραβίνσκυ.

 

            Ο βιολονίστας Ανδρέας Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1982. Το 2001 απέκτησε το Δίπλωμα βιολιού με Άριστα Παμψηφεί και Ειδική Διάκριση με καθηγήτρια την Ειρήνη Ντράγκνεβα από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το 2004 απέκτησε το Bachelor of Music in Performance από τη Vancouver Academy of Music - SK Lee College στον Καναδά, στην τάξη του Taras Gabora.  Εκεί σπούδασε με υποτροφίες από το Σύλλογο Φίλων Μουσικής, Αλεξάνδρα Τριάντη (Ο.Μ.Μ.Α.) και από την Μουσική Ακαδημία του Βανκούβερ.

 

            Έχει βραβευτεί σε πολλούς διαγωνισμούς, όπως οι Kay Meek competition, Elsje De Ridder Armstrong Chamber Music competition, Friends of Chamber Music, Canada, κ.ά.. Επίσης, έχει παρακολουθήσει masterclasses με διακεκριμένους καθηγητές και έχει συμμετάσχει σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ δίνοντας συναυλίες σε διάφορες χώρες. Είναι ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ‘Animus’  με την οποία έχει δώσει συναυλίες για τη Unicef και για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

 

            Σε ηλικία 19 ετών πέτυχε στις εξετάσεις της Κρατικής Ορχήστρας Θεσ/νίκης στα Α΄ βιολιά. Έτσι, το 2004 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και ανέλαβε καθήκοντα στα Α΄ βιολιά της Κρατικής Ορχήστρας (Κ.Ο.Θ.). Είναι ιδρυτής του ‘Συνόλου Εγχόρδων Θεσσαλονίκης’ και του κουαρτέτου εγχόρδων ‘Αιμίλιος Ριάδης’, με τα οποία πραγματοποιεί πλήθος συναυλίών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Εμφανίζεται συχνά σε ατομικά ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου και ως σολίστ με ορχήστρες και μουσικά σύνολα, όπως την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσ/νίκης, τη Vancouver Academy Symphony Orchestra και την Vancouver Academy Strings. Έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους μαέστρους όπως οι Antony Walker, Mihkel Kutson, Sydeny Harth, Michael Charry, Βύρωνας Φιδετζής, Στέφανος Τσιαλής κ.α.

 

            Στο άμεσο μέλλον ξεχωρίζουν οι συναυλίες με το κουαρτέτο “Ριάδης” σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Μιλάνο, ηχογράφηση διπλού δίσκου με τα κουαρτέτα του Σ. Ζάννα για τη Naxos, σειρά ρεσιτάλ- κύκλο Beethoven με τον Τίτο Γουβέλη, περιοδεία ρεσιτάλ με τον πιανίστα Giacomo Battarino σε Ελλάδα και Ιταλία, και εμφάνιση μεταξύ άλλων με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων.

 

            Έχει τελέσει εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, της Vancouver Academy Symphony Orchestra και της Vancouver Academy Strings. Διδάσκει βιολί στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Από το 2014 κατέχει τη θέση του Α΄ Κορυφαίου στα Β΄ βιολιά της Κ.Ο.Θ.

 

Ο πιανίστας Giacomo Battarino πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο Covent Garden Royal Opera House του Λονδίνου και στο Merkin Concert Hall του Kaufman Center της Νέας Υόρκης, ερμηνεύοντας το Κοντσέρτο για πιάνο Αρ. 21 σε Ντο μείζονα, KV. 467 του Mozart με το Σύνολο Μουσικής Δωματίου New York Chamber Virtuosi υπό τη διεύθυνση του Igor Bukhvalov. Στην Ιταλία έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε όλες τις μείζονες αίθουσες σε Ρώμη, Μιλάνο, Τορίνο, Μπολόνια, Γένοβα, Μπρέσα, Κάλιαρι, Μπάρι, Κρεμόνα, Μάντοβα και Πάρμα.

 

            Σύμφωνα με τους κριτικούς έχει “την εκπληκτική ωριμότητα ενός καλλιτέχνη” (εφημερίδα 'Corriere della Sera', Ρώμη) και “μια πραγματικά εκρηκτική προσωπικότητα που τραβά αμέσως την προσοχή και γοητεύει” (εφημερίδα “Il Giornale”, Μιλάνο).

 

            Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις, μεταξύ άλλων, σε Ζάλτσμπουργκ, Νυρεμβέργη, Besançon, Λίβερπουλ, Κοπεγχάγη, Μινσκ, Ούφα, Βουκουρέστι, Βίλνιους, Λιουμπλιάνα, Ελσίνκι, Λευκωσία και Πεκίνο και στις Ηνωμένες Πολιτείες σε Σικάγο, Βοστόνη, Κλίβελαντ και Λος Άντζελες. Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με διεθνείς ορχήστρες υπό τη διεύθυνση των P. Bellugi, A. Gambula, I. Ionescu-Galaţi, G. Young, P. Highfill, J. Santos-Perez, G. Nenna, P. Mann, T. Shorrocks. Στις δισκογραφικές εταιρείες με τις οποίες έχει συνεργαστεί περιλαμβάνονται οι 'Delatour', 'Classic Voice', 'Phoenix Classic', 'Dynamic', 'Base Record' και 'DeVega' (“The Opera at the Piano”).

           

Καθηγητής πιάνου στο Ωδείο “Giuseppe Verdi” του Μιλάνου, ο Battarino έχει συνεργαστεί με Σχολές όπως αυτές του Cyprus College στη Λευκωσία, Liverpool University στην Αγγλία, της Κρατικής Ακαδημίας Μουσικής της Λευκορωσίας στο Μινσκ, του International Vocal Arts Institute της Νέας Υόρκης και του Florida State University. Είναι Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Shandong του Weihai της Κίνας και του Κεντρικού Εθνικού Πανεπιστημίου του Πεκίνου (2007).

 

Επόμενη εκδήλωση:

Τρίτη 22/3, ώρα 9 μμ στο Δ.Ω.Κ. - Ρεσιτάλ Μουσικής Δωματίου για Βιολί & Κιθάρα, με την Αυστριακή βιολονίστα Therese von Bemberg και τον Καβαλιώτη κιθαρίστα Θάνο Αθανασιάδη.

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Ω.Κ.                    

Χαράλαμπος Κουφατζής                          

 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δ.Ω.Κ.

Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος