Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πλημμελιοδικών Καβάλας κατέθεσε ο πρώην δήμαρχος Παγγαίου, Βασίλης Ξουλόγης, την οποία κοινοποιεί σε αρκετές υπηρεσίες. Σύμφωνα με την καταγγελία του κ. Ξουλόγη, συνεργεία του Δήμου κατασκεύασαν τοιχίο περίφραξης σε ιδιοκτησία κατοίκου της Κάρυανης (δείτε το σχετικό τοπογραφικό στο τέλος του κειμένου) και μάλιστα σε έκταση που προορίζεται για διάνοιξη δρόμου.

 

Ακολουθεί το κείμενο της καταγγελίας – φωτογραφίες παρακάτω

 

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

 

Βασιλείου Ξουλόγη του Γεωργίου, κατοίκου Καβάλας, Δημοτικού Συμβούλου και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο Παγγαίου Καβάλας.

 

Προς

Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης – Γενική Διεύθυνση Αποκέντρωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Τμήμα Οργάνωσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τον κ. Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.

Τη Γενική Γραμματεία για την καταπολέμηση της Διαφθοράς  - Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης – Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης.

Τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Το Πολεοδομικό Γραφείο του Δήμου Παγγαίου.

Τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Παγγαίου.

Τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καβάλας.

 

Κάτοικοι της Κάρυανης του Δήμου Παγγαίου Καβάλας με ρώτησαν αν έχω υπ’ όψιν μου την κατασκευή τοιχίου που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και αφορούσε την περίφραξη ακινήτου ιδιοκτησίας του κ. Ευταξιάδη Σταμάτη.

 

Μετά την παραπάνω αναφορά επισκέφθηκα το εν λόγω σημείο όπου και διαπίστωσα την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός τοιχίου αντιστήριξης, συνολικού μήκους περίπου 50 μ.

 

Την επόμενη μέρα ρώτησα για το θέμα αυτό τον υπεύθυνο Αντιδήμαρχο κ. Καράδαγλη καθώς και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Μαρμίδη, οι οποίοι δήλωσαν παντελή άγνοια για την κατασκευή αυτού του τοιχίου.  

 

Η άγνοιά τους ήταν κάτι αναμενόμενο, καθώς το συγκεκριμένο έργο δεν υπάρχει στο τεχνικό πρόγραμμα του προϋπολογισμού του δήμου, ούτε αναμόρφωση αυτού έγινε ποτέ, αλλά επίσης ποτέ δεν τέθηκε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για την κατασκευή ενός τέτοιου μεγάλου έργου.

 

Να σημειώσω ότι για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου είχε υποβληθεί σχετικό αίτημα και σε μένα όταν ήμουν Δήμαρχος Παγγαίου, όμως η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου που διερεύνησε τη δυνατότητα κατασκευής του τοιχίου, με είχε αποτρέψει διότι:

 

Α. τμήμα της κατασκευής του θα πραγματοποιούνταν σε τεμάχιο ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Γεωργίας που είναι χαρακτηρισμένο ως «Άλσος»

και

Β. η κατασκευή δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει το εγκεκριμένο σχέδιο του οικισμού, καθώς δεν έχει γίνει ακόμη διάνοιξη των οδών.

 

Σήμερα λοιπόν έχω τις εξής απορίες:

Με εντολή τίνος υλοποιήθηκε η κατασκευή του τοιχίου;

 

Στην Κάρυανη βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του Δημάρχου Παγγαίου, οπότε δε μπορεί να μην γνώριζε την κατασκευή.

 

Υπάρχει η σχετική Οικοδομική Άδεια για το εν λόγω τοιχίο;

 

Ποιος είναι ο υπεύθυνος εργολάβος του έργου;  Πώς ορίστηκε  εφόσον δεν υπάρχει σχετική μελέτη, δημοπρασία και σύμβαση;  Πώς πρόκειται να πληρωθεί εφόσον δεν υπάρχει σχετικός κωδικός στον προϋπολογισμό του Δήμου;

 

Μήπως μέσω του προϋπολογισμού της ΔΕΥΑ Παγγαίου; (Ακούγονται πολλά τον τελευταίο χρόνο για τις δαπάνες που καλύπτει η τελευταία για λογαριασμό του Δήμου σε μπετά, χωματουργικές εργασίες κ.ά.).

 

Ποιος κατασκεύασε την περίφραξη (μεταλλικές κολώνες με πλέγμα) πάνω από το τοιχίο;

 

Έλαβαν γνώση της υλοποίησης του έργου ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Βερούκας Δημήτριος, καθώς και η κα Αμπατζιά Όλγα, Δημοτική Σύμβουλος της πλειοψηφίας και μόνιμη κάτοικος της Κάρυανης;

 

Να σημειωθεί πως :

 

-Τεχνικά πρόκειται για έργο μεγάλου μήκους (περίπου 50μ.) και κυμαινόμενου ύψους (έως και 4μ.), που απαιτεί μεγάλες εργασίες εκσκαφών και θεμελίωσης, καθώς και μεγάλες ποσότητες οπλισμού (σίδερα) και σκυροδέματος.

 

-Μέρος του τοιχίου βρίσκεται εντός του ρυμοτομούμενου τμήματος για τη διάνοιξη των εγκεκριμένων οδών, με αποτέλεσμα εάν μελλοντικά ο Δήμος κληθεί να υλοποιήσει τη διάνοιξη των οδών να πρέπει να κατεδαφίσει το τοιχίο που μόλις κατασκεύασε.

 

-Μέρος του τοιχίου κατασκευάστηκε εντός τεμαχίου της Διεύθυνσης Γεωργίας, που έχει χαρακτηριστεί ως Άλσος και προορίζεται για χώρος πρασίνου.

               

Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.

 

Συνημμένο φωτογραφικό υλικό.

 

Ελευθερούπολη, 10 Μαρτίου 2016.

 

Ο καταγγέλλων