Σπαζοκεφαλιά για γερούς λύτες αποτελούν οι αγωγοί και τα δίκτυα που μπορεί να συναντήσει κάποιος κάτω από τους δρόμους της Καβάλας. Αντιμέτωποι με τέτοιους γόρδιους δεσμούς έρχονται συνήθως οι εργάτες στα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ αλλά και της ΔΕΗ.

 

Ενδεικτικές είναι οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Ξανθόπουλος, όταν συνεργεία της δημοτικής επιχείρησης κλήθηκαν σε εργασίες νέας παροχής στην περιοχή της οδού Ομονοίας.

 

Σκάβοντας το πεζοδρόμιο, οι εργάτες της ΔΕΥΑΚ βρέθηκαν μπροστά σε μια πολύ δύσκολη «έκπληξη». Σωλήνες ρεύματος της ΔΕΗ μέσης ή και υψηλής τάσης, σωλήνες με καλώδια τηλεφωνίας του ΟΤΕ, αγωγοί ύδρευσης κ.α. Ο βαθμός δυσκολίας της σπαζοκεφαλιάς ήταν ακόμη μεγαλύτερος αφού ο κάθε σωλήνας περιείχε κάτι διαφορετικό από αυτό που έδειχνε το περιτύλιγμά του.

 

 Ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε σχετικά: «Σε μια σύνθετη κατάσταση βρέθηκαν τα συνεργεία της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας κατά την διάρκεια πραγματοποίησης εργασιών νέας παροχής σε οικοδομή στην οδό Ομονοίας στην πόλη της Καβάλας. Συγκεκριμένα κατά την επέμβαση στο πεζοδρόμιο της συγκεκριμένης οδού που περιελάμβανε την αφαίρεση των πλακιδίων πεζοδρομίου, χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν τον Γόρδιο δεσμό του τι είναι και τι διαπερνά των κάθε σωλήνα που αποκαλύφθηκαν, αφού τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν μόνο στο περιεχόμενο του καθ' ενός δεν παρέπεμπε. Συγκεκριμένα αγωγός της ύδρευσης βρέθηκε με περίβλημα υλικού που θα έπρεπε να μεταφέρει καλώδιο του ΟΤΕ, αγωγός ύδρευσης περιείχε καλώδιο μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης, έτερος περιείχε αγωγό μεταφοράς ρεύματος μέσης τάσης και όλα αυτά ατάκτως ειρημένα. Ευτυχώς για τον τεχνικό της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. το τρυπάνι που χρησιμοποιούσε, ήταν ποτηροτρυπανο και όχι απλό τρυπάνι, γιατί σ' αυτήν την περίπτωση είναι πολύ πιθανό να είχαμε πρόκληση σωματικής βλάβης, αν τρυπούσε το καλώδιο της υψηλής τάσης. Είναι πολλές φορές οι συνθήκες που ενεργούμε επικίνδυνες, ευτυχώς η εμπειρία των στελεχών των συνεργείων της ύδρευσης . μας γλιτώνει πολλές φορές από δύσκολες καταστάσεις».