Γράφει ο Κώστας Αντωνιάδης *

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης με την έλευση του Μαρτίου ζήτησε να ξεκινήσει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ένα πρόγραμμα συνολικής δαπάνης 4 εκατομμυρίων ευρώ για την διετία 2015 -2016, ενώ θα συμπεριλαμβάνει  και ενημερωτικές συζητήσεις και δράσεις σε περιοχές υψηλού κινδύνου και υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε ότι η περσινή χρονιά της καταπολέμησης των κουνουπιών ήταν, κατά την κοινή ομολογία, η πλέον επιτυχής εδώ και δεκαετίες. Ανάσαναν οι παραλίες, οι πόλεις, δεν υπήρχαν κρούσματα Ιού του Νείλου, όπως τα προηγούμενα χρόνια, δούλεψαν οι επαγγελματίες, αναβαθμίστηκε η ποιότητα ζωής των πολιτών. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το έργο ξεκίνησε έγκαιρα και επιθετικά (αφού οι διαδικασίες προκήρυξης διαγωνισμών, δημοπρασίες και οι έλεγχοι νομιμότητας και οι εγκρίσεις από το Σ.Τ.Ε. είχαν ολοκληρωθεί το μήνα Απρίλιο, όταν τις προηγούμενες χρονιές ολοκληρώνονταν περί τα τέλη Ιουνίου) ενώ παράλληλα αποτελεί το πρώτο έργο στην Ελλάδα που εισάγει τον θεσμό της Περιφοράς αντί των στρεμμάτων, για την επίγεια καταπολέμηση, με αποτέλεσμα να καθιστά το έργο απόλυτα μετρήσιμο και συνεπώς αποτελεσματικό. Δηλαδή οι ανάδοχοι που ψεκάζουν το κάνουν με βάση τις περιφορές που θα ορίζει το πρόγραμμα και επί μία-δύο ημέρες θα ψεκάζουν τη συγκεκριμένη περιοχή. Το σημαντικό, επίσης, είναι ότι εξασφαλίσαμε, ως Περιφέρεια, την αρωγή των δήμων, όχι οικονομικά, αλλά μέσω της παρουσίας των προέδρων ή μελών των τοπικών συμβουλίων κατά την εφαρμογή του ψεκασμού στην περιοχή τους. Έτσι αφενός ελέγχεται ο ανάδοχος, και αφετέρου υποδεικνύονται και σημεία τα οποία διαφεύγουν της προσοχής του αναδόχου.

Εκεί όμως που η Διοίκηση της Περιφέρειας δίνει μεγάλη βαρύτητα είναι η ενημέρωση των πολιτών και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, ιδιαίτερα των μαθητών, στην καταπολέμηση των κουνουπιών.  Οι πολίτες θα πρέπει να σταθούν ενεργά δίπλα στην προσπάθεια που καταβάλει η Περιφέρεια, προτείνοντας, συμμετέχοντας και βοηθώντας με τις δράσεις τους (όπως π.χ καθαρισμός λιμνάζοντων νερών, αποψίλωση χόρτων κτλ) στη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών.

Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε αρωγούς και συμπαραστάτες όλους (ήτοι τους Δήμους, τους Φορείς, τους ενεργούς πολίτες κτλ) διότι η καταπολέμηση των κουνουπιών επιβάλλεται, όχι μόνο, για λόγους δημόσιας υγείας, αλλά και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και της τουριστικής ανάπτυξης μιας περιοχής.  

 

*Ο Κώστας Αντωνιάδης είναι πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ