γράφει ο

Πασχάλης Παλαβούζης

 

Δυόμισι χρόνια μετά τον πρώτο του κατάπλου στο λιμάνι μας - τότε ήταν τέλη Αυγούστου 2021 - μας επισκέπτεται και πάλι ένα από τα βοηθητικά, λιγότερο προβεβλημένα πλοία του στόλου μας... το Υδρογραφικό (Υ/Γ) - Ωκεανογραφικό (Ω/Γ) "Στράβων". 

 

Με χαλύβδινο σκαρί, κατασκευασμένο το 1987, το πλοίο είναι εξαιρετικά εξοπλισμένο για το ρόλο του, αφού φέρει ποικίλα ηχοβολιστικά συστήματα, συστήματα ακριβούς προσδιορισμού θέσης, υπολογιστές, κλπ. Μάλιστα το μόνιμο "φορτίο" του περιλαμβάνει και μία υδρογραφική άκατο (Α-14) με εξίσου ενδιαφέροντα συστήματα... 

 

Τον Αύγουστο του 2021, η εμφάνιση του πλοίου στην περιοχή μας είχε συνδεθεί με τον εντοπισμό και εξουδετέρωση πυρομαχικών, που είχαν βρεθεί στο βυθό του λιμανιού μας.

 

Την πόλη μας επισκέπτονται συχνά Υ/Γ-Ω/Γ πλοία. Το Μάιο του 2022 είχε έρθει για παράδειγμα ένας παλιός γνώριμος, το "Ναυτίλος" A-478.

 

Πάντως, δύο χρόνια πριν σα σήμερα, μας είχαν επισκεφτεί το Αρματαγωγό (Α/Γ) "Σάμος" L174 και το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) "Προμηθεύς" Α374, που μετέφεραν στο εκπαιδευτικό τους ταξίδι τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Το Πολεμικό μας Ναυτικό δε μας ξεχνά...

 

Ο προηγούμενος κατάπλους του Υ/Γ-Ω/Γ A-476 "Στράβων" στο λιμάνι μας ήταν τον Αύγουστο του 2021. Παραβεβλημενη δίπλα του η υδρογραφική άκατος.

 

Υ/Γ - Ω/Γ A-478 "Ναυτίλος" το Μάιο 2022 στο λιμάνι μας. Πρώτη φορά είχα εντοπίσει το πλοίο το 1984!

 

Υ/Γ-Ω/Γ A-476 "Στράβων" στο λιμάνι μας, 19-02-2024