γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

 

Τον προσανατολισμό τους για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αναζητούν, ενωμένοι αυτή τη φορά, οι φορείς του νομού Δράμας. Έχουν στα σκαριά τη δημιουργία ενός οργανισμού διαχείρισης και προώθησης προορισμού ή αλλιώς τον λεγόμενο DMO (Destination Management Organization).

 

Προ ημερών κάθισαν στο ίδιο τραπέζι οι δήμαρχοι των πέντε δήμων της περιφερειακής ενότητας Δράμας, τρεις εκ των οποίων εκλέχθηκαν για πρώτη φορά. Ανάμεσά τους και ο δήμαρχος της πρωτεύουσας του νομού Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος προκάλεσε τη συνάντηση, με την ιδιότητα του προέδρου της Αναπτυξιακής Δράμας.

 

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν οι δήμαρχοι Δοξάτου Γιώργος Βογιατζής, Προσοτσάνης Θόδωρος Αθανασιάδης, Κάτω Νευροκοπίου Λευτέρης Ταμπουρίδης και Παρανεστίου Τάσος Καγιάογλου. Σύμμαχος στην προσπάθεια για τη δημιουργία του DMO είναι και η ένωση ξενοδόχων Δράμας η οποία, λόγω γνώσης του αντικειμένου, έχει αναλάβει και τον συντονισμό της προσπάθειας. Οι έξι πλευρές επιχειρούν να σχεδιάσουν δράσεις ώστε να αξιοποιήσουν με αποτελεσματικό τρόπο τα διαθέσιμα κονδύλια του προγράμματος Leader.

 

Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε να γίνει εκτενής καταγραφή των υποδομών της κάθε περιοχής, των δυνατών σημείων αλλά και των αδυναμιών. Επίσης θα καταγραφούν οι λεγόμενες «ευκαιρίες» και «απειλές» που αντιμετωπίζει το τουριστικό προϊόν τοπικά. Από την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, θα εκπονηθεί στρατηγικό σχέδιο για τις δράσεις που θα ακολουθήσουν.

 

Σημειώνεται ότι η Δράμα βρίσκεται σε μειονεκτική γεωγραφική θέση, σε όλα τα επίπεδα μεταφορών: οδικές, σιδηροδρομικές, αεροπορικές, λιμενικές. Υπενθυμίζεται ότι αποτελεί τη μοναδική πρωτεύουσα νομού στη βόρεια Ελλάδα χωρίς κάθετο άξονα προς την Εγνατία οδό. Το κοντινότερο αεροδρόμιο απέχει περίπου μία ώρα, γεγονός που την καθιστά έναν προορισμό σχετικά δύσκολα προσβάσιμο για μερίδα δυνητικών επισκεπτών.

 

Έχει όμως καταφέρει όλα τα προηγούμενα χρόνια να αναπτύξει εναλλακτικές μορφές τουρισμού, σε ορισμένες εκ των οποίων υπήρξε πρωτοπόρος. Η δημιουργία του πρώτου θεματικού πάρκου για τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα, την επανατοποθέτησε στο χάρτη πριν από περίπου 20 χρόνια, όμως η Δράμα είχε βάλει τις βάσεις και σε άλλες μορφές τουρισμού, πολύ νωρίτερα. Δεν περιορίστηκε στις παλιές «δάφνες» του χιονοδρομικού της κέντρου, για να δημιουργήσει «ρεύμα» τουρισμού μέσα στους χειμερινούς μήνες. Ο οινοτουρισμός και ο γαστρονομικός τουρισμός, σε συνδυασμό με δεκάδες δραστηριότητες που αναπτύσσονται επιτυχώς εδώ και χρόνια μέσα στη διάρκεια του έτους, θα αποτελέσει τη βάση του σχεδιασμού για τη διαχείριση του τουριστικού προορισμού.

 

Το μεγαλύτερο ατού της Δράμας είναι τα δάση της και τα νερά της. Σχεδόν το 40% του νομού καλύπτεται από δάσος και μέσα στα όρια του νομού ένας επισκέπτης μπορεί να δει το μεγαλύτερο δάσος της χώρας, την Ελατιά (ή Καρά Ντερέ), αλλά και το μοναδικό παρθένο δάσος που διαθέτει η Ελλάδα, αυτό του Φρακτού.

 

Επιπλέον, από το σκι, την ορειβασία και την παρατήρηση της μεγάλης βιοποικολότητας στο Φαλακρό, τις εκδρομές με 4Χ4 και το «παραπέντε» έως το κανό και ράφτινγκ στα στενά του Νέστου, η περιοχή έχει ήδη δημιουργήσει σημαντικές υποδομές. Αυτό που μένει, είναι όλα αυτά να γίνουν γνωστά.

 

Ένα σημαντικό βήμα που αποφασίστηκε από τους πέντε δημάρχους της Δράμας είναι να καταγραφούν όλα τα μικρά ή μεγάλα ψηφιακά έργα που υλοποίησε κάθε ΟΤΑ και τα οποία σχετίζονται με τον τουρισμό. Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια δεν ξεκινά από το μηδέν αφού τα συστήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά συνδυαστικά. Έτσι θα απελευθερωθούν πόροι για αυτό που έχει περισσότερη σημασία: το λεγόμενο branding, τη δημιουργία «ταυτότητας» και την τελική προβολή στα κοινά - στόχους, εντός και εκτός Ελλάδας.

 

Μέχρι να στηθεί και να ξεκινήσει την πλήρη λειτουργία του ο DMO, αποφασίστηκε να επανασυσταθεί η επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης που λειτουργούσε σε επίπεδο νομού. Σημειώνεται ότι η Αναπτυξιακή Δράμας θα αντλήσει για τις δράσεις τουριστικής προβολής κονδύλια από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ειδικά για τον τουρισμό και μόνο από το πρόγραμμα Leader διατίθεται ποσό μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

 

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04.02.2024