γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Μια ξεχωριστή μορφή στην ιατρική, κοινωνική, πολιτιστική και αθλητική ζωή της Καβάλας, ήταν ο αείμνηστος Γιατρός Χειρουργός, Δημήτρης Αστεριάδης. 

 

Πλήρης ημερών ο εκλιπών είχε γεννηθεί στην Καβάλα στην δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα, έζησε όλα τα μεγάλα γεγονότα της χώρας και της περιοχής που διαδραματίστηκαν στον προηγούμενο αιώνα.

 

Σπούδασε και άσκησε το λειτούργημα του γιατρού, συνεχίζοντας μια παράδοση γενεών της οικογένειας του. Ανέλαβε την χειρουργική κλινική του πατέρα του και ασχολήθηκε με την Ιατρική εταιρεία και επί μακρόν ήταν ο πρόεδρος της. 

 

Στην δεκαετία του 1980 εντάχθηκε στο Εθνικό σύστημα υγείας και ήταν διευθυντής της Χειρουργικής κλινικής από όπου συνταξιοδοτήθηκε. Ασχολήθηκε με τον Πολιτισμό και ήταν ο ιδρυτής του Συλλόγου Φίλων Μουσικής σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

Για πολλά χρόνια προσπαθούσε να δημιουργήσει μέγαρο Μουσικής στην Καβάλα. Δεινός χειμερινός κολυμβητής στον Μπάτη και την Καλαμίτσα μέχρι και το 2023.. αγαπούσε τα Γαλλικά αυτοκίνητα και οδηγούσε μέχρι πρόσφατα το γνωστό άσπρο σιτροέν. 

 

Ευτύχησε να δει και το γιό του Γιάννη, γιατρό και τα εγγόνια επίσης να ακολουθούν .. ως 6η γενιά την Ιατρική επιστήμη. Παντρεμένος με την κ. Λουκία , πάντα με το κουστούμι του έγραφε και μιλούσε για την Καβάλα. 

 

Χρήστης των ηλεκτρονικών τεχνολογιών επικοινωνούσε με όλους καταθέτοντας την άποψη του αλλά και την αυστηρή του κριτική.

 

Γνώριζε την τοπική ιστορία και ήταν πάντα πρόθυμος να μοιραστεί τις γνώσεις του. Συλλέκτης γραμματοσήμων και βιβλίων δώρισε στον Δήμο Καβάλας μια σειρά από την εποχή της απελευθέρωσης της πόλης.

 

Ό ίδιος συνέδραμε τα μέγιστα για την υλοποίηση της μεγάλης δωρεάς του αειμνήστου αδελφού Γιώργου στον Δήμο Καβάλας, τόσο για τα πολύτιμα βιβλία όσο και έναν χώρο στην οδό Βενιζέλου. 

 

Με καμάρι έδειχνε τις φωτογραφίες του με όλα τα μεγάλα πολιτικά πρόσωπα του αιώνα και παρακολουθούσε όλες τις σημαντικές εκδηλώσεις του τόπου μας.

 

Βραβεύτηκε από την Ιατρική κοινότητα τον Δήμο και μεγάλα Μουσεία στην Ελλάδα για την προσφορά του αλλά και τις δωρεές του. Διάβαζε όλο τον τοπικό τύπο και απαντούσε συχνά καταθέτοντας την άποψη του, την κριτική του. 

 

Μιλούσαμε συχνά, ειδικά την εποχή της πανδημίας, είχε χαρεί ιδιαίτερα με την επαναλειτουργία της αιθούσης της “Μεγάλης Λέσχης” και με πολύ μεράκι με εμπιστεύτηκε φωτογραφίες αλλά και πολύτιμες πληροφορίες για την ζωή και την δράση στον συγκεκριμένο χώρο. 

 

Είχε την άποψη του για τα πολιτικά ζητήματα του τόπου αλλά και της χώρας και δεν δίσταζε να την εκφράζει με γραφή σε μηνύματα που μου έστελνε.

 

Δεν είχε συμφωνήσει με την επιλογή μου να ασχοληθώ ξανά με τα ..κοινά και με παρότρυνε να συνεχίσω με την καταγραφή της τοπικής ιστορίας, δίνοντας με συνέχεια έντυπο υλικό με προφορικές μαρτυρίες. 

 

Καλό ταξίδι Γιατρέ μας… Συλλυπητήρια στη Κυρία Λουκία τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου.