Την παρέμβαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ζητάει η Θασιακή Ένωση Καβάλας, για να μην πωληθεί σε Βαλκάνιους υποψήφιους αγοραστές, το αρχοντικό σπίτι της οικογένειας του Βασίλη Βασιλικού στο Θεολόγο της Θάσου. 

 

Η ΘΕΚ στην επιστολή της προς την υπουργό, προτείνει να στεγαστεί στο ακίνητο, το ιστορικό και λαογραφικό μουσείο του νησιού.

 

 

Η επιστολή της ΘΕΚ αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

“Προς την Υπουργό Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη.

 

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

 

Στον Θεολόγο Θάσου διασώζεται παλαιό αρχοντικό, που αποτελούσε ιδιοκτησία του συγγραφέα, Βασίλη Βασιλικού. Η ανέγερση του ιστορικού αυτού κτίσματος έγινε από τον Νικόλαο Βασιλείου (1840 - 1911), προπάππο του Βασίλη Βασιλικού. Μετά τον θάνατο αυτού πέρασε στον Βασίλη Βασιλικό, παππού του συγγραφέα, και στη συνέχεια στον πατέρα του, Νικόλαο Βασιλικό.

 

Τα τελευταία χρόνια ο Βασίλης Βασιλικός επισκεύασε το οίκημα και διέμενε σ' αυτό τα καλοκαίρια. Πρόθεση της συζύγου και της κόρης του Βασίλη Βασιλικού είναι η αρχοντική αυτή οικία να πωληθεί. Ήδη υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι αγοραστές, μεταξύ των οποίων και βαλκάνιοι.

 

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε, όπως παρέμβετε για την αγορά του, προκειμένου να στεγαστεί εκεί το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Θάσου.

 

Πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει αρχοντικά παλαιών οικογενειών της Θάσου να περιέρχονται σε ξένους και δη ένα οίκημα, το οποίο στέγασε μια τέτοια προσωπικότητα, παγκοσμίου φήμης. 

 

Αντιθέτως, θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη συγκυρία το αρχοντικό αυτό να περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο και να παραμείνει ως μνημείο - κληρονομιά της χώρας μας, προάγοντας ταυτόχρονα τον πολιτισμό και την ιστορία της. Τούτο θα το προτιμούσε και ο ίδιος ο αείμνηστος Βασίλης Βασιλικός.

 

Ο συγγραφέας, μετά την αποκατάσταση της οικίας του, αναφέρει στο «Ημερολόγιο Θάσου», που κυκλοφόρησε το 2015 από τις εκδόσεις Guteberg: «Νιώθω μια παράξενη ηρεμία και ευδαιμονία καθώς πρωτοκατοικώ το πατρικό μου σπίτι στη Θάσο. 

 

Τα πνεύματα των προγόνων μου σαν να με ευχαριστούν που το αποκατέστησα στις παλιές του δόξες... Είμαι ευτυχής που επέστρεφα από εκεί που ξεκίνησε ο πατέρας μου. 

 

Αυτό αποτελεί και την κρυφή πηγή της τωρινής μου ευδαιμονίας... ένας Οδυσσέας κι εγώ, που επιστρέφει στη δική του Ιθάκη».

 

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, είναι ευκαιρία να παρέμβετε τώρα, ώστε το ακίνητο να καταστεί και η δική μας «Ιθάκη».”