Η διοίκηση της περιφέρειας ΑΜΘ, εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση προς τον βουλευτή Καβάλας, Μακάριο Λαζαρίδη, για το θέμα των αποζημιώσεων, για τις πυρκαγιές που έπληξαν χωριά του Δήμου Νέστου το καλοκαίρι του 2023.

 

Η διοίκηση της ΑΜΘ αναφέρει χαρακτηριστικά πως το θέμα αυτό επιχειρήθηκε να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τον βουλευτή, με συνέπεια να παρασύρει σε αυτό το λάθος δρόμο και ορισμένα τοπικά ΜΜΕ.  

 

Τονίζει πως το θέμα της καταβολής ή όχι προκαταβολής στις αποζημιώσεις είναι ουσιαστικά επιλογή των δικαιούχων. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης, ούτε του περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη, ούτε και του αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρου Μαρκόπουλου, αλλά ούτε και των προκατόχων τους, για την μη καταβολή των αποζημιώσεων, αφού αυτό είναι θέμα απόφασης των ίδιων των δικαιούχων.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: 

Επί του θέματος που ανέκυψε με τις προκαταβολές των αποζημιώσεων για τους πληγέντες των Κοινοτήτων Διαλεχτού, Αβραμυλιάς, Ξεριά και Μυρτοφύτου, από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές, κακώς επιχειρήθηκε να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τον βουλευτή Μακάριο Λαζαρίδη, με συνέπεια να παρασύρει σε αυτό το λάθος δρόμος και ορισμένα τοπικά ΜΜΕ. 

 

Το θέμα της καταβολής ή όχι προκαταβολής στις αποζημιώσεις είναι ουσιαστικά επιλογή των δικαιούχων.

 

Επιπλέον, οφείλουμε να επισημάνουμε κάτι που ίσως να αγνοεί ο κ. Λαζαρίδης και αυτό είναι, ότι εάν ακόμη και ένας από  τους δικαιούχους αιτούνταν ή αιτηθεί προκαταβολής, η υπηρεσία θα συντάξει καταλόγους για προκαταβολή προς όλους του δικαιούχους. 

 

Αλλά ως τώρα αντίστοιχο αίτημα δεν υπήρξε παρά την ενημέρωση που παρείχαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες στους δικαιούχους.

 

Ως εκ τούτου, με βάση την κοινή λογική, δεν υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης, ούτε του Περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη, ούτε και του Αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρου Μαρκόπουλου, αλλά ούτε και των προκατόχων τους, για την μη καταβολή των αποζημιώσεων, αφού αυτό είναι θέμα απόφασης των ίδιων των δικαιούχων. 

 

Επιπλέον αν 1.000 ευρώ ως προκαταβολή είναι πολλά ή λίγα, αυτό είναι ζήτημα που αξιολογήθηκε από τους ίδιους τους δικαιούχους και οι όποιοι δεν συμφώνησαν να ζητήσουν από τον κ. Λαζαρίδη την γνώμη του!

 

Είναι άξιο λόγου, το γιατί ο κ. Λαζαρίδης δεν φρόντισε επί των ημερών του πρώην Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου να εκκινήσει την διαδικασία των αποζημιώσεων και των προκαταβολών, ώστε σήμερα να μην αναγκάζεται να πράττει με σημαντική καθυστέρηση όσα δεν φρόντισε, σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα.

 

Αντί λοιπόν ο κ. Λαζαρίδης, να εκφράζει την «θλίψη του και την αγανάκτησή του», καθώς επίσης, αντί να ζητάει από  την ηγεσία της Περιφέρειας ΑΜΘ να απολογηθεί, ας φροντίσει να ενημερωθεί αρμοδίως. 

 

Η υπηρεσία … έπραξε ό,τι ήταν νόμιμο και προς το συμφέρον των πληγέντων, με άμεση επικοινωνία με τους ίδιους. Ο βουλευτής, δημιουργεί απλά αρνητικές εντυπώσεις για την σχέση του με την Περιφέρεια ΑΜΘ, ενώ για το συμφέρον των πολιτών θα βοηθούσε το μέγιστο μια θετική και υπεύθυνη στάση.

 

Σημ. Παρεμπιπτόντως στο Μυρτόφυτο δεν υπήρξε καμία αίτηση αποζημίωσης όσον αφορά την αρμοδιότητα της Περιφέρειας.”